Joillekin, joilla on sosiaalista ahdistusta, lukkiutumiset toivat helpotusta. Se on muuttumassa.

Kun pandemia kavensi maailmaa, Jonathan Hirshon lopetti matkustamisen, syömisen ulkona, käymisen cocktailjuhliin ja työmatkan toimistoon.

Mikä helpotus.

Herra Hirshon kokee vakavaa sosiaalista ahdistusta. Sillä aikaa kun hän suri pandemian veroja, hän huomasi, että työsulku on hengähdystauko.

Nyt kun julkinen elämä on alkamassa uudelleen, hänellä on selvästi sekavia tunteita – “ennakointi, pelko ja toivo”.

Hirshon, 54-vuotias suhdetoiminnan konsultti, on yksi lukuisista ihmisistä, joiden mielestä jokapäiväinen mieliala ei ole useless yllään vaan myös emotionaalisesti huolestuttavaa. Siihen kuuluvat ihmiset, joilla on kliininen diagnoosi ahdistuksesta ja pakko-oireisesta häiriöstä, ja myös joitain valmiita introverteja.

Amerikan psykologisen yhdistyksen uudessa tutkimuksessa todettiin, että vaikka 47 prosentilla ihmisistä stressi on noussut pandemian aikana, noin 43 prosenttia ilmoitti stressin muutoksesta ja 7 prosenttia sanoi olevansa vähemmän stressiä.

Mielenterveysasiantuntijat sanoivat, että tämä osa väestöstä löysi lukkotoimenpiteet suojaavan, eräänlaisen luvan liukua ennustettavampiin tiloihin, aikatauluihin, rutiiniin ja suhteisiin. Ja asiantuntijat sanovat, että vaikka lukitusajat ovat siunanneet sosiaalisten tilanteiden “välttämistä”, olosuhteet ovat valmiita muuttumaan.

“Olen hyvin huolissani monista sosiaalisesti ahdistuneista potilaistani”, sanoi Denverin psykologi Andrea Maikovich-Fong. Tuo ahdistus, hän sanoi, “tulee takaisin kostolla, kun maailma avautuu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *