Pieni kaupunki ja suihkulääke Myanmarissa

Myanmarin keskustassa sijaitseva pikkukaupunki Myaing tunnettiin torstaihin asti parhaiten thanakan, kuoren tuotannosta, joka on tarkoitettu käytettäväksi jäähdyttävänä kosmetiikkana.

Mutta myöhään aamulla 11. maaliskuuta kaupungista, joka voidaan kulkea 10 minuutissa, tuli synonyymi viime kuussa vallan tarttuneen armeijan julmuudesta. Myaingin sateen läpikäyneet kadut olivat täplikkäitä verellä, kun poliisit ampuivat aseettomien siviilien joukkoon, kuoli vähintään kahdeksan ihmistä ja loukkaantui yli 20, todistajien ja sairaalan virkamiesten mukaan.

U Myint Zaw Win oli joukossa joukkoa, joka hajosi elävien ammusten räjähdyksillä myöhään aamulla Myaingin poliisiaseman ulkopuolella. Kun hän katsoi taaksepäin, hän näki ruumiin, jonka puoli päätä oli puhallettu, kadulla, jota hän on kävellyt koko elämänsä. Hän ei tiennyt kenen ruumiita, mutta hän sanoi, että muurari ja linja-autonkuljettaja olivat kuolleiden joukossa.

“He ampuivat ihmisiä kuin ampumalintuja”, herra Myint Zaw Win sanoi poliiseista, joista jotkut hän sanoi tuntevansa henkilökohtaisesti, koska Myaing on pieni kaupunki, jossa melkein kaikki tuntevat toisensa.

“Kuinka he voivat muuttua väkivallattomasta poliisista hirviöksi?” hän lisäsi. “Maailma on ylösalaisin.”

Myint Zaw Winin selvitys verilöylystä vahvisti kaksi muuta todistajaa.

Enemmän kuin Myanmarissa on tapettu 70 ihmistä turvallisuusjoukkojen toimesta, koska armeija järjesti 1. helmikuuta vallankaappauksen, syrjäyttäen siviilijohdon ja palaten maan täydellisen sotilaallisen hallinnon painajaiseen.

Vaikka suurin osa kuolemista on ollut suurkaupungeissa, kuten Yangon ja Mandalay, turvallisuusjoukot ovat ampuneet ja tappaneet ihmisiä ainakin 17 eri kaupungissa eri puolilla maata: Taungdwingyi, Myingyan, Salin, Kalay, Htee Lin ja Pyapon.

Analysoituaan yli 50 videota tällaisista murhista Amnesty Worldwide totesi lopuksi torstaina julkaistussa raportissa että turvallisuusjoukot käyttivät taistelukentän aseita mielenosoittajiin. Joissakin tapauksissa komentajat määräsivät tuomioistuinten ulkopuolisia tapoja, Amnesty Worldwide sanoi, kun taas toisissa tapauksissa luoteja suihkutettiin valinnaisesti.

Myanmarin armeijan tiedossa oleva Tatmadaw on tappanut ja vainonnut maan kansalaisia ​​vuosikymmenien ajan. pahimmat hyökkäykset on varattu etnisille vähemmistöille, kuten Rohingya-muslimit jonka vainoa yritetään kansanmurhana kansainvälisissä tuomioistuimissa.

“Nämä eivät ole hukkuneiden, huonojen päätösten tekevien yksittäisten upseerien toimet”, sanoi Amnesty Internationalin kriisinhallintajohtaja Joanne Mariner lausunnossaan. “Nämä ovat katumattomia komentajia, jotka ovat jo osallisina rikoksissa ihmiskuntaa vastaan ​​ja asettavat joukkojaan ja murhanhimoisia menetelmiä avoimesti.”

Myanmarissa viime viikkoina tapahtunut kuoleman rumpu on järkyttänyt a verilöylyihin tottunut väestö armeijan toimesta. Torstaina kolme ihmistä ammuttiin Yangonin, Mandalayn ja Bagon kaupungeissa. Toinen henkilö, joka oli ammuttu 3. maaliskuuta Myinchanin kaupungissa, suostui loukkaantumisiinsa myös torstaina.

Ennen kuin ampuma käänsi Myaingin keskustan taistelukentäksi torstaina, asukkaat olivat kokoontuneet päivittäin kovissa hattuissa ja moottoripyöräilykypärissä marssimaan armeijan viime kuussa vallankaappausta vastaan. Sen asukkaat olivat yhtä päättäväisiä kuin suurempien metropolien asukkaat puhumaan vallankaappausta vastaan, jonka aikana kymmeniä valittuja poliitikkoja, mukaan lukien siviilijohtaja Daw Aung San Suu Kyi, pidätettiin.

Torstaina armeijan tiedottaja syytti Aung San Suu Kyitä laittomasti saamastaan ​​25 kiloa kultaa ja noin 600 000 dollaria. Rouva Aung San Suu Kyi johtaa kansallista demokratialiigaa, joka voitti kaksi viimeistä vaalia maanvyörymillä. Häntä on syytetty useista muista rikoksista, jotka saattavat nähdä hänet vangittuna vuosia, mukaan lukien ulkomaisten radiopuhelinten omistamisen ilman asianmukaisia ​​tuontilisenssejä epäselvä rikkomus.

Kaksi päivää putchin jälkeen Myaingin asukkaat alkoivat marssia sen puoliksi päällystetyillä kaduilla ja vaativat Aung San Suu Kyin ja muiden valittujen virkamiesten palauttamista virkaan. He ovat jatkaneet joka päivä siitä lähtien. Torstaina ainakin kaksi paikallisen luostarin nuorta pidätettiin ja joukko kokoontui poliisiasemalle selvittämään miksi. He istuivat hiljaa protestina.

Ei ollut varoitusta siitä, että eläviä ammuksia oli tulossa, todistajat sanoivat. Poliisi kieltäytyi kommentoimasta.

Noin samaan aikaan Yangonissa, maan suurimmassa kaupungissa, turvallisuusjoukot ampuivat väkijoukkoon Pohjois-Dagonin kaupungissa ja iski 25-vuotiaan kierrätysmateriaalien keräilijän Ko Chit Min Thun päähän. Hän kuoli melkein välittömästi, hänen sukulaisensa ja muut mielenosoittajat sanoivat.

Huolestuneena siitä, että turvallisuusjoukot tarttuvat ruumiiin – kuten on tapahtunut viime päivinä ja Mandalayssa torstaina – muut mielenosoittajat veivät Chit Min Thun pois ammunta-alueelta.

Varhain iltapäivällä hänen ruumiinsa oli palannut kotiin ja ympärillä oli kokoontuneita surijoita. Sidos peitti hänen kohtalokkaan päähaavansa. Hänen leskensä Ma Aye Chan Myint innosti, heidän kaksivuotias poikansa vieressä. Hän on raskaana, ensimmäisen kolmanneksen aikana.

“Miksi he eivät useless ampuneet jalkoihin, miksi he ampuivat päähän?” hän kysyi. Ei ollut vastausta.

Neiti Aye Chan Myint kosketti aviomiehensä jalkoja ja kasvoja, joka meni joka päivä protestoimaan toivoen, että siviilivoiman nousu voisi jotenkin irrottaa armeijan vallasta.

“Sanoit minun olevan ylpeä”, hän kertoi miehensä ruumiille. “Olen ylpeä sinusta, rakkaani.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *