Pakotteet asetetaan uudelleen israelilaiselle miljardööreille, joille Trump on myöntänyt helpotusta

WASHINGTON – Bidenin hallinto muutti maanantaina asettaa uudelleen taloudelliset seuraamukset Israelin kaivosjohtajalle, joka oli kääntynyt edunvalvojaryhmän puoleen toimenpiteiden helpottamiseksi presidentti Donald J. Trumpin viimeisten toimipäivien aikana.

Kääntyminen tapahtui ihmisoikeuksien puolustajien, kongressin jäsenten ja aktivistien valitusten kuoron jälkeen Kongon demokraattisessa tasavallassa, jossa liikemies Dan Gertler varmisti kaivosoikeuksien saatavuuden vuosikymmenien ajan sen kautta, mitä valtiovarainministeriö Trumpin hallinnon aikana kutsui sarja korruptoituneita sopimuksia, jotka olivat muuttaneet Kongon yli 1,three miljardin dollarin tuloksi mineraalien myynnistä.

Tammikuun puolivälissä, vähän ennen herra Trumpin lähtöä, herra Gertler salaa kiinnitetty yhden vuoden Valtiovarainministeriön lisenssi että hänen jäädyttämät rahansa oli tallettanut Yhdysvaltojen rahoituslaitoksiin. Lupa lopetti myös käytännössä kiellon herra Gertlerille liiketoiminnasta kansainvälisen pankkijärjestelmän kautta. Trumpin hallinnolla oli määräsivät nämä pakotteet vuonna 2017.

Bidenin hallinto on nyt siirtymässä asettamaan nämä olosuhteet uudelleen, vaikka herra Gertler on todennäköisesti jo siirtänyt ainakin osan aiemmin jäädytetyistä rahoista Yhdysvaltoista.

Ulkoministeriö ilmoitti maanantaina, että herra Gertler oli “osallistunut laajaan julkiseen korruptioon” ja että valtiovarainministeriö käänsi toimintansa ulkoministeriön kanssa.

“Herra Gertlerille aiemmin myönnetty lisenssi on ristiriidassa Amerikan vahvojen ulkopoliittisten etujen kanssa korruption torjunnassa kaikkialla maailmassa, erityisesti Yhdysvaltojen pyrkimyksissä korruption torjumiseksi ja vakauden edistämiseksi Kongon demokraattisessa tasavallassa”, sanoi ulkoministeriön julkilausuma Maanantai. “Yhdysvallat jatkaa korruptoituneiden toimijoiden vastuullisuuden edistämistä kaikilla käytettävissämme olevilla välineillä demokratian edistämiseksi, kansainvälisten normien ylläpitämiseksi ja konkreettisten kustannusten asettamiseksi niille, jotka pyrkivät puolustamaan niitä.”

Alan M.Dershowitz, asianajaja ja edunvalvoja, joka auttoi edustamaan herra Gertleriä pakotteiden palauttamisessa, sanoi olevansa pettynyt Bidenin hallinnon toimintaan.

“Tämä päätös tehtiin yksipuolisesti ilman herra Gertlerille mahdollisuutta esittää todisteita siitä, että hän on noudattanut kaikkia vaatimuksia ja käyttäytynyt kunnolla”, herra Dershowitz sanoi. “Harkitsemme nyt kaikkia vaihtoehtojamme.”

Herra Gertler on harjoittanut liiketoimintaa Kongossa yli kahden vuosikymmenen ajan ja saanut useita sopimuksia timanttien, kullan, öljyn, koboltin ja muiden mineraalien viennistä. Valtiovarainministeriö sanoi vuonna 2018, että hän oli “kerännyt omaisuutensa läpinäkymättömän ja korruptoituneen kaivostoiminnan kautta satojen miljoonien dollarien arvosta”.

Herra Gertler oli luvannut amerikkalaisille virkamiehille noudattavansa maailmanlaajuisia korruptiontorjuntasääntöjä vastineeksi lisenssistä, jonka valtiovarainministeriö myönsi hänelle tammikuussa. Mutta Kongon virkamiesten mukaan vapauttaminen pakotteista heikentäisi ponnisteluja korruption torjumiseksi siellä ja auttaisi uutta demokraattisesti valittua presidenttiä rajoittamaan maan entisen johtajan, Joseph Kabilan, herra Gertlerin liittolaisen, jatkuvaa vaikutusvaltaa.

“Pakotteiden palauttaminen antaa Kongon ja Yhdysvaltojen korruption vastaisille toimille mahdollisuuden palata raiteilleen.” sanoi John Prendergast, The Sentryn perustaja, voittoa tavoittelematon ihmisoikeusryhmä, joka oli mukana yli tusina, jotka olivat pyytäneet Bidenin hallintoa peruuttaa lisenssin. “Dan Gertlerin korruptoitunut kumppanuus entisen presidentin Joseph Kabilan kanssa maksoi Kongon demokraattiselle tasavallalle kalliisti menetettyjen resurssien, palvelujen menetysten ja viime kädessä menetettyjen ihmishenkien kannalta.”

Vuonna 2019 Herra Gertler palkkasi herra Dershowitzin, joka on toiminut Trumpin sekä entisen FBI: n johtajan Louis Freehin asianajajana toimimalla edunvalvojina yrittäessään saada valtiovarainministeriötä kumoamaan pakotteet.

Herra Gertlerille myönnettiin lupa sen jälkeen, kun valtiovarainministeri Steven Mnuchin käski viraston ulkomaisen omaisuuden valvonnan toimiston johtajaa ottamaan askeleen, vaikka useat Trumpin aikakauden ulkoministeriön virkamiehet vastasivat Yhdysvaltojen suhteista Afrikkaan. kertoi The New York Instances että he eivät olleet tienneet, että tällainen liike oli tekemässä ja vastustivat sitä.

Kun lisenssin myöntäminen tuli julkiseksi, herra Gertlerin yhteistyökumppanit sanoivat, että osa syystä, jonka vuoksi hän sai erityiskohtelun, oli se, että hänellä oli ollut julkistamaton rooli auttaessaan Yhdysvaltojen kansallisia turvallisuusetuja. Valtiokonttorin virkamiehet ja herra Gertlerin edustajat eivät kuvailisi avun erityisluonetta.

Sama valtiovarainministeriön toimisto, joka oli myöntänyt herra Gertlerille toimiluvan tammikuussa, peruutti sen maanantaina, mikä on jälleen merkki siitä, kuinka epätavallinen tämä tapahtumasarja on ollut.

Kongon aktivistit, jotka ovat työskennelleet vuosia yrittääkseen varmistaa, että mineraalien louhinnalla tuotettu rikkaus – joka on yksi maailman köyhimmät, vaikka sillä on joitain maailman tärkeimpiä mineraalivarantoja – he sanoivat toivovansa, että toiminta merkitsisi jatkuvaa edistymistä korruptoituneiden kauppojen torjunnassa, jotka johtivat siellä olevien ihmisten puutteeseen.

“Tämä antaa hallitukselle syyn työntää hieman kovemmin Dan Gertlerin ja hänen kumppaniensa vastuuseen”, sanoi Kongon ihmisoikeusryhmän The Wrestle for Change jäsen Fred Fred. “Se on hyvä viesti Yhdysvaltojen uudelta hallinnolta.”

Kongressin demokraatit, jotka olivat pyytäneet valtiovarainministeriötä kääntämään toiminnan, kiittivät myös liikettä.

“Jos Gertlerin kaltaiset hyvin yhteydessä olevat kansainväliset miljardöörit ajattelevat, että heillä on mahdollisuus päästä eroon korruptiosta, heitä ei estetä tekemästä niitä”, senaattori Ben Cardin, Marylandin demokraatti ja senaatin ulkosuhdekomitean jäsen , sanoi lausunnossaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *