Yhdysvallat ajaa YK: n johtamaa rauhankonferenssia kirjeessään Afganistanin johtajalle

Valtiosihteeri Antony J. Blinken on ehdottanut YK: n johtamaa Turkin rauhankonferenssia, jonka tarkoituksena on muodostaa osallistava Afganistanin hallitus Talebanin kanssa ja vähentää kolmen kuukauden väkivalta, joka johtaa tulitaukoon.

Kirjeessään Afganistanin presidentille Ashraf Ghanille, jossa hän pyysi hänen “kiireellistä johtajuutta”, herra Blinken ilmoitti, että Bidenin hallinto oli menettänyt luottamuksensa hämmentäviin neuvotteluihin Ghanin hallituksen ja Talebanin välillä. Epätavallisen tylsä ​​kirje, jossa herra Blinken pyysi herra Ghania “ymmärtämään ääneni kiireellisyyden”, heijastaa Yhdysvaltojen turhautumista Afganistanin presidentin usein umpimähkäiseen asenteeseen jumissa pidetyissä rauhanneuvotteluissa.

Yhdysvaltain virkamies Washingtonissa ja Afganistanin hallitus vahvistivat kirjeen olemassaolon.

Neuvottelut Afganistanin hallituksen ja Talebanin välillä alkoivat syyskuussa osana militanttien ja Yhdysvaltojen helmikuussa 2020 tekemää sopimusta. Mutta neuvottelut ovat horjuneet muun muassa vankien vaihdosta ja väkivallan vähentämisestä.

Herra Blinken kirjoitti, että Yhdysvallat ei ollut päättänyt vetäytyäkö jäljellä olevat 2 500 amerikkalaista joukkoa Afganistanista 1. toukokuuta mennessä, kuten sen Talebanin kanssa tekemässä sopimuksessa todetaan. Hän ilmaisi huolensa siitä, että “turvallisuustilanne pahenee ja että Taleban voisi saada nopeasti alueellisia voittoja” Yhdysvaltojen vetäytymisen jälkeen.

Ulkoministeriö kieltäytyi kommentoimasta kirjettä, mutta totesi lausunnossaan, että “kaikki vaihtoehdot ovat edelleen pöydällä” amerikkalaisten joukkojen vetäytymisestä.

“Emme ole tehneet päätöksiä joukkojemme asennosta Afganistanissa 1. toukokuuta jälkeen”, lausunnossa sanottiin.

Vetäytyminen aiheuttaisi valtavia turvallisuushaasteita herra Ghanin hallitukselle ja sen ylikuormitetuille turvallisuusjoukoille.

Yhdistyneiden Kansakuntien johtama Turkissa pidettävä konferenssi voisi täydentää erillistä kokousta, johon osallistuisivat Yhdysvaltain, Kiinan, Venäjän, Pakistanin, Iranin ja Intian lähettiläät “keskustelemaan yhtenäisestä lähestymistavasta Afganistanin rauhan tukemiseksi”, Blinken kirjoitti.

Kirjeestä ilmoitettiin sen jälkeen, kun Zalmay Khalilzad, Yhdysvaltain rauhanedustaja, antoi viime viikolla yleiskatsauksen Yhdysvaltain poliittisista vaihtoehdoista Ghanin hallitukselle ja Taleban-neuvottelijoille. Ehdotukset, joiden tarkoituksena oli elvyttää pysähtyneitä rauhanneuvotteluja, sisälsivät etenemissuunnitelman tulevalle Afganistanin hallitukselle Talebanin edustajina, tarkistetun Afganistanin perustuslain, jossa nykyinen perustuslaki on käytetty “alkuperäisenä mallina”, ja ehdot pysyvälle ja kattavalle tulitauolle.

The New York Instances sai kopion ehdotuksista, päivätty 28. helmikuuta, jonka Afganistanin virkamiehet vahvistivat toimittaneen Khalilzad viime viikolla.

On huomattavaa, että ehdotuksissa vaadittiin kansallisia vaaleja “Afganistanin siirtymäkauden rauhanhallituksen” perustamisen jälkeen. Talebanit ovat vastustaneet vaaleja hylkäämällä ne länsimaiden puuttumisena.

Ehdotukset sisältävät myös taattujen naisten, uskonnollisten ja etnisten vähemmistöjen oikeudet ja vapaan lehdistön suojelun. Taleban tukahdutti väkivaltaisesti naisia ​​ja vähemmistöjä eikä sallinut riippumattomia tiedotusvälineitä, kun ryhmä johti Afganistania vuosina 1996-2001.

Taleban-neuvottelijat ovat sanoneet tukevansa naisten oikeuksia islamilaisen lainsäädännön rajoissa – samat tiukkuudet, joihin militantit viittasivat kieltämään naiset koulusta ja työpaikasta.

Khalilzadin esittämässä luonnoksessa ehdotettiin islamilaisen oikeuskäytännön korkeaa neuvostoa neuvomaan riippumattomaa oikeuslaitosta islamilaisen lain tulkintaa koskevien ristiriitojen ratkaisemiseksi. Ehdotuksissa tunnustettiin islam maan viralliseksi uskonnoksi ja tunnustettiin “islamilaisen arvon” merkitys tulevassa Afganistanin valtiossa.

Suunnittelussa ehdotettiin, että hallitus ja Taleban nimittäisivät kumpikin seitsemän jäsentä korkeaan neuvostoon, ja 15. jäsenen nimitti Afganistanin presidentti. Vastaavia järjestelyjä ehdotettiin tarkistetun perustuslain valmistelevalle valiokunnalle ja yhteiselle tulitauon seuranta- ja täytäntöönpanotoimikunnalle.

Ehdotuksissa kehotettiin myös Talebania poistamaan “naapurimaiden sotilasrakenteet ja upseerit”. Pakistan on tarjonnut pyhäkön Talebanin komentajille ja taistelijoille, jotka kulkevat edestakaisin Afganistaniin, ja antanut militanttien ylläpitää maassa poliittista neuvostoa.

Sekä Pakistan että Taleban eivät todennäköisesti hyväksy tällaista ehdotusta.

Asiakirjan johdannossa sanottiin, että siinä “asetetaan hallintoa, turvallisuutta ja oikeusvaltiota koskevat periaatteet ja esitetään vaihtoehtoja vallan jakamiselle, mikä voi auttaa osapuolia saavuttamaan sodan päättävän poliittisen ratkaisun”.

Bidenin hallinto on sanonut, että Taleban ei ole noudattanut sitoumuksiaan vähentää väkivaltaa ja katkaista yhteydet ääriryhmiin, kuten Al-Qaidaan ja Islamilaisvaltioon. Mutta Washington on myös kasvanut kärsimättömäksi herra Ghanin suhteen, joka on kieltäytynyt harkitsemasta väliaikaista hallitusta, joka lähes varmasti päättäisi hänen toisen viisivuotiskautensa presidenttinä.

Väkivalta on lisääntynyt Afganistanissa kuluneen vuoden aikana, ja Talebanin alueellinen hyöty on jatkunut ja hyökkäyksiä on murskattuihin hallituksen joukkoihin. Herra Ghanin hallitus on syyttänyt Talebania joukosta kohdennettuja murhia valtion virkamiehille ja kannattajille, turvallisuusjoukkojen jäsenille ja heidän perheilleen, kansalaisyhteiskunnan puolustajille ja toimittajille.

Talebanit ovat käyttäneet väkivaltaa vipuna Qatarissa Dohassa pidetyissä rauhanneuvotteluissa ja vetäneet neuvotteluja odottaessaan presidentti Bidenin päätöstä 1. toukokuuta joukkojen vetäytymisestä.

Herra Blinkenin kirje ilmaisi kärsimättömyyden neuvottelujen vauhdissa sanomalla, että Yhdysvaltojen tarkoituksena on “siirtää asiat perustavammin ja nopeammin kohti ratkaisua ja pysyvää ja kattavaa tulitaukoa”.

Stanfordin yliopiston kansainvälisen turvallisuuden ja yhteistyön keskuksen analyytikko Asfandyar Mir sanoi, että herra Blinkenin kirjeessä esitetty Bidenin politiikka oli “kohdennettua, aggressiivista, kunnianhimoista, mutta siihen liittyy myös valtavia riskejä”.

Hän lisäsi: “Siinä on aivan liian paljon liikkuvia osia, eikä aika ole hallinnon puolella, joten se voi epäonnistua. Joillakin yhdysvaltalaisilla liittolaisilla saattaa olla vastalauseita, varsinkin kun “Taleban on osoittanut vähäistä kiinnostusta mielekkääseen sitoutumiseen”.

Herra Mir kertoi kirjeessä, että Bidenin hallinto näkee herra Ghanin esteenä rauhalle. “Ei ole mielialaa hemmotella hänen seurakuntansa”, hän sanoi.

Herra Blinkenin kirjeestä, jonka riippumaton kanava TOLO Information kertoi ensimmäisen kerran Kabulissa, sanottiin, että väkivallan ehdotetun kolmen kuukauden vähennyksen tarkoituksena oli estää Talebanin odotettu kevään hyökkäys ja samalla antaa neuvotteluille mahdollisuus aloittaa uudestaan.

“Kehotan teitä harkitsemaan ehdotusta voimakkaasti”, sihteeri kertoi herra Ghanille.

Herra Blinken on aiemmin ilmoittanut, että amerikkalaiset joukot eivät pysyisi Afganistanissa loputtomiin. Monet analyytikot sanovat, että Afganistanin turvallisuusjoukkoja, jotka ovat jo tyhjentäneet korkeat onnettomuudet ja väistykset, olisi vaikea pitää kiinni Talebanista ilman amerikkalaisten joukkojen läsnäoloa – vaikka Washington ja koalitioliittolaiset jatkaisivat taloudellisen avun ja sotilaallisen laitteiston toimittamista.

“Minun on myös tehtävä selväksi teille, herra presidentti, että kun poliittinen prosessi jatkuu Washingtonissa, Yhdysvallat ei ole sulkenut pois mitään vaihtoehtoa”, herra Blinken kirjoitti.

Adam Weinstein, Lähi-idän tutkija Quincy Accountable Statecraft -instituutissa ja Afganistanin sodan veteraani, sanoi, että Bidenin hallinto piti Ghania sekä välttämättömänä kumppanina että esteenä rauhansopimukseen.

“Tämä kirje lähettää vahvan viestin Ghanille pelaamaan palloa tai poistumaan tieltä”, hän sanoi.

Fatima Faizi kirjoitti raportteja Kabulista, Afganistanista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *