Viimeisin ryppy ryppyteoriassa

Tohtori Lee avasi sitten taitetun levyn ja altisti sen tavalliselle rypistymiselle, uudelleenkierrättämiselle ja uudelleenpalautumiselle. “Jopa yhden rypistyksen jälkeen puolet muistuttivat läheisesti mallimme ennustamaa jakaumaa”, kertoo tohtori Lee, joka tekee nyt tutkimusta ja kehitystä ThermoFisher Scientificissa. Kasvot laskivat nopeasti klassisen sirpaloitumisjakauman mukaisesti ja seurasivat sen jälkeen samaa universaalia evoluutiota.

Tämä osoittaa, kuinka pirstoutumisprosessissa mahdollinen erityinen fragmenttikokojen kuvio pestään nopeasti – katoaa yhden rypistyksen jälkeen ristikkokokoonpanon tapauksessa. Teknisesti tämä tarkoittaa, että kokojen vakaan tilan jakauma on “vahva vetovoima”, tila, jota kohti järjestelmä pyrkii kehittymään.

Tämä selitti edelleen, miksi kokonaismittarilukema käyttäytyisi yleisesti ja ennustaisi rypytysverkon evoluutiota.

Yksi palapelin osa puuttui silti: selitys fyysisestä dynamiikasta.

“Löysimme vastauksemme sisällyttämällä geometriaa”, rouva Andrejević sanoi. Ottaen huomioon arkin rypytyskuvion esimerkiksi yhdeksän rypistyksen jälkeen, ja kun otetaan huomioon sen sulkeutumisen geometria, kun se taas rypistyi, tutkijat pystyivät ennustamaan, kuinka paljon uusia vaurioita tapahtuisi 10. rypistyksen aikana – toisin sanoen miltä arkki näyttäisi kestävän vielä toinen kierros “geometrisesta turhautumisesta”.

Kesätutkimuksensa loppuun mennessä, heinäkuussa, rouva Andrejević ja tohtori Rycroft lähettivät teorian – asiakirjassa nimeltä ”crumpling_math_model” – tohtori Rubinsteinille. “Minut puhallettiin pois”, tohtori Rubinstein muisteli.

Itse asiassa he kaikki olivat yllättyneitä siitä, että pirstoutumisteoria osoittautui niin tehokkaaksi. “Parhaan tietomme mukaan tämä on ensimmäinen tällaisten käsitteiden soveltaminen kuvailemaan rypistymistä”, kirjoittajat kirjoittivat paperissaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *