Paavi Francis lopettaa historiallisen matkan kriittisellä hetkellä Irakiin

ERBIL, Irak – Paavi Franciscus päätti maanantaina Irakin-matkan, joka teki historiaa joka askeleella ja osoitti, että Irak, joka on edelleen väkivallan uhrana ja toipunut vuosikymmenien sodasta ja huonosta hallinnasta, pystyi aloittamaan vierailun, joka olisi ollut haaste mihin tahansa maahan.

“Se on valtava. Se on valtava ”, presidentti Barham Salih kertoi New York Timesille vierailun tärkeydestä nähtyään Francisin pois Bagdadin lentokentältä. “En aliarvioi Irakin kohtaamia haasteita, mutta paavin vierailu oli merkittävä vahvistus näiden suvaitsevaisuuden ja rinnakkaiselon arvojen olemukselle, jotka juurtuvat syvälle Irakin yhteiskuntaan”, sanoi kurdilainen Salih.

Irakin virkamiehille vierailu vahvisti maan merkitystä alueella sen jälkeen, kun sunni-arabimaat olivat vuosien ajan eristäneet Irakin shiittisen enemmistön johtajuuden vuoksi. Se tuki myös johtajia, jotka ovat ilmaisseet huolensa siitä, kuinka lahkolaiset ja poliittiset erimielisyydet ovat heikentäneet maata.

84-vuotiaan pontiffin neljän päivän matkan pysähdykset havainnollistavat historiallisen uskonnollisen monimuotoisuuden tuhoutumista maassa, jota pidetään monoteististen uskontojen syntymäpaikkana. maa, josta lahkon väkivalta ja sen perintö ovat pahasti kärsineet Islamin valtion julma haltuunotto Pohjois-Irakin ja Syyrian osista.

Francis saapuessaan ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen pandemian jälkeen kutsui sitä velvollisuudeksi käydä ”maalla, joka oli marttyyri niin monen vuoden ajan”.

Irakin eteläosassa, profeetta Abrahamin maineikkaalla syntymäpaikalla, Francis ilmestyi lavalle Urin tuulen tasangoilla alkuperäiskansojen uskonnon vanhinten rinnalla, joiden määrä kristittyjen kanssa on laskenut rajusti vuodesta 2003. Maakunnan pääkaupunki Nasiriya , useless muutaman mailin päässä Urista, on nyt jäljellä useless yksi kristitty perhe.

Pohjoisessa Francis rukoili osittain tuhoutuneiden kirkkojen taustaa vasten, ISIS: n vahingoittamana ja Yhdysvaltain johtamien Irakin joukkojen vuonna 2017 käymässä taistelussa, joka ajoi Islamilainen valtio kaupungista. Ponffi istui alustalla valkoisella tuolilla; hänen taakse tuettiin polttopuusta tehty risti yhdestä islamilaisen valtion käytössä olevasta kristillisestä kaupungista, joka tunnetaan myös nimellä ISIS.

“Pelkästään tuhoutuneiden kirkkojen ja rikkoutuneen ristin taustalla on erittäin voimakas viesti siitä, että ISIS ei kuulu Irakiin, mutta kristityt irakilaiset ovat alkuperäiskansojen yhteisöä ja kuuluvat tälle maalle”, sanoi irakilainen analyytikko Hayder Khoei.

Khoei, vaikutusvaltaisen suuren ajatollah Abulqasim Musawi al-Khoien pojanpoika, sanoi uskovansa, että paavin tapaaminen 90-vuotiaan suuratytollah Ali al-Sistanin kanssa, joka on nyt Irakin arvostetuin šiitin auktoriteetti, keskitti huomionsa rauhan ääniin. ja suvaitsevaisuus maassa, jonka väkivaltaa edistävät usein hukuttavat.

Puhuessaan toimittajille koneellaan lähdettyään Irakista Francis sanoi, että hänellä oli kunnia tavata ajatollah al-Sistanin. “Hän on majakka”, paavi sanoi. “Ja näitä viisaita ihmisiä on kaikkialla, koska Jumalan viisaus on levinnyt ympäri maailmaa.”

Irak toteutti vuosien suurimman turvallisuusoperaationsa kuudessa yhteisössä, joissa paavi matkusti. Muutama päivä saapumisensa jälkeen Vatikaani sanoi jatkavansa matkaa huolimatta viimeaikaisesta rakettihyökkäyksestä maan länsipuolella.

Irakin poliittiset johtajat matkustavat yleensä valtavan salaisuuden keskellä. Paavin vierailun pysähdyksistä sitä vastoin ilmoitettiin julkisesti yli viikkoa etukäteen.

“Itse tuleminen Irakiin vaatii rohkeutta, mutta tulla Irakiin ja kertoa maailmalle tarkalleen missä olet ja milloin on jotain muuta”, herra al-Khoe sanoi.

Vatikaanin ulkoministeri, arkkipiispa Paul Gallagher sanoi lentokoneessa haastattelussa: “Et ratkaise Irakin kaltaisen maan ongelmia yön yli ja hieman ekumenismilla.”

Hän sanoi, että paavin vierailu oli “voittanut paljon esteitä, ja mielestäni se lähettää vahvan viestin”.

Arkkipiispa Gallagher lisäsi, että paavi ilmoitti hengellisellä tavalla myös muille alueen toimijoille: “Ei, meidän ei pitäisi useless luopua vastuustamme tai panoksestamme. Me kaikki voimme tehdä jotain. “

Vierailu lohdutti maan jäljellä olevia kristittyjä, jotka ovat alkaneet tuntea olonsa muukalaisiksi omassa maassaan.

Yksi pysäkki oli Qaraqoshissa, noin 20 mailin päässä Mosulista, pohjoisesta kaupungista, jossa ISIS julisti itsensä kuvaaman islamilaisen valtion. Neljä vuotta sen jälkeen, kun militantit karkotettiin alueelta, noin puolet 50 000 asukkaasta on palannut kaupunkiin, ja he viettivät kuukausia korjaamalla rakennuksia toivottaakseen paavin tervetulleeksi.

Tuhannet asukkaat reunustivat teitä, jotka odottivat hänen saapumis sunnuntaiaan, mukaan lukien seurakunnan pappi Roni Momika, joka tarttui perinteiseen ruskeaan ja valkoiseen huiviin ja tanssii kadulla.

“Tanssin, koska olin hyvin iloinen ja erittäin ylpeä siitä, että paavi Franciscus päätti käydä luonamme”, hän sanoi. “Olimme pakolaisia, ja paavi Franciscus rukoili meitä joka päivä. Nyt hän tuli tänne rukoilemaan puolestamme kotona. “

Erbilissä, Irakin Kurdistanin alueen pääkaupungissa, Francis kiitti kurdien hallitusta yli 140 000 kristityn ottamisesta vastaan, jotka olivat paenneet kodeistaan ​​Niniveen tasangolla ISIS: n valloituksen aikana.

Ilmoittaessaan huolta alueen siirtymään joutuneista ihmisistä, Francis tapasi sunnuntaina Isän isän Alan Kurdi, 3-vuotias syyrialainen poika kuoli, kun hänen perheensä kumitikku kaatui Turkin ja Kreikan välillä. Kuva pienen pojan ruumiista, joka oli huuhdeltu Kreikan rannalla, auttoi keskittymään pakolaisten ja maahanmuuttajien ahdinkoon, jotka epätoivoisesti pääsivät Eurooppaan.

Irakin virkamiehet sanoivat toivovansa aloittaa jatkuvan uskontojen välisen vuoropuhelun, mutta tunnustivat edessä olevat vaikeudet.

“Paavi, hän ei voi tehdä ihmeitä”, sanoi kardinaali Louis Raphael Sako, Irakin kristillinen johtaja, jonka Ranska ylisti vuonna 2018. “Kylvämme siemeniä, mutta meidän on kasteltava niitä, ja Jumala siunaa heitä ja antaa niiden kasvaa. ”

Jason Horowitz osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *