Biden antaa venezuelalaisille rauhan pysyä Yhdysvalloissa Trump oli hylätty

WASHINGTON – Jopa 320 000 Yhdysvalloissa asuvaa venezuelalaista sai maanantaina 18 kuukauden lykkäyksen karkotuksen uhasta, kuten Bidenin hallinto yritti tuoda esiin kuinka vaaralliseksi maasta on tullut alla Presidentti Nicolás Maduro.

Maahanmuuttajat saavat myös työskennellä laillisesti Yhdysvalloissa osana hallinnon myöntämää väliaikaista suoja-asemaa, koska se harkitsee seuraavia vaiheita pitkään kestäneessä amerikkalaisessa painostuskampanjassa pakottaa herra Maduro vallasta.

“Venezuelan elinolot paljastavat maan levottomuudessa, joka ei pysty suojelemaan omia kansalaisiaan”, kotimaan turvallisuussihteeri Alejandro N. Mayorkas, sanoi lausunnossaan. “Tällaisissa poikkeuksellisissa ja tilapäisissä olosuhteissa Yhdysvallat ryhtyy tukemaan täällä jo läsnä olevia tukikelpoisia Venezuelan kansalaisia, kun taas heidän kotimaansa pyrkii turvautumaan nykyisiin kriiseihin.”

Venezuela on joutunut yhteen maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä herra Maduron johdolla, joka korruption ja laiminlyönnin sekoituksella valvoi maan taloutta tukeneen maan öljyinfrastruktuurin rappeutumista. YK on arvioinut että jopa 94 ​​prosenttia Venezuelan väestöstä elää köyhyydessä, ja miljoonilla ihmisillä ei ole säännöllistä pääsyä veteen, ruokaan ja lääkkeisiin.

Kaksi Bidenin hallinnon vanhempaa virkamiestä sanoi, että uusia suojatoimenpiteitä tarjotaan niille, jotka voivat todistaa asuvansa Yhdysvalloissa maanantaista lähtien. Päättämispäivän tarkoituksena oli estää salakuljettajia houkuttelemasta muita venezuelalaisia ​​tekemään tuskallinen matka Yhdysvaltoihin kerrallaan, jolloin Bidenin hallinto kamppailee jo tuhansien etelärajalle suuntautuvien Keski-Amerikan maahanmuuttajien vastaanottamisesta.

Oli odotettavissa, että presidentti Biden antaisi väliaikaisen suoja-aseman Venezuelan maahanmuuttajille, koska ulkoministeri Antony J. Blinken oli hyväksynyt sen senaatin vahvistuskokouksessa tammikuussa.

Vaikka Trumpin hallinto oli vastustanut samojen suojelujen antamista – huolimatta herra Maduron vastustajien voimakkaasta lobbauksesta – presidentti Donald J. Trump viivästytti useiden Yhdysvaltain venezuelalaisten karkotuksia viimeisenä virkapäivänään.

Geoff Ramsey, Venezuelan asiantuntija Washingtonin toimistosta Latinalaisessa Amerikassa, poliittinen ryhmä, sanoi, että oikeudellinen suoja-asema oli yleensä kestävämpi kuin presidentin määräys, ja totesi, että sisäisen turvallisuuden ministeriölle ei ollut annettu aikaa panna täytäntöön täysin Trumpin 18 kuukauden lykätyt karkotukset.

Venezuelan opposition edustaja Washingtonissa Carlos Vecchio kutsui uusia suojatoimia “oikeudenmukaiseksi, kiireelliseksi ja välttämättömäksi toimenpiteeksi, joka on vihdoin todellisuutta”.

Yhdysvallat on ollut kansainvälisen kampanjan edessä Maduro pakotettavaksi vallasta kiistanalaisten vaalien jälkeen vuonna 2018. Se on yksi harvoista ulkopolitiikan painopisteistä, jota sekä Bidenin että Trumpin hallitukset ovat edistäneet. Kumpikin tunnustaa Juan Guaidó, oppositiojohtaja ja entinen Venezuelan kansalliskokouksen johtaja, maan laillisena johtajana.

Mutta yksi virkamiehistä, joka tiedotti toimittajille maanantaina sillä ehdolla, ettei häntä tunnisteta, sanoi, että Bidenin hallinto tarkasteli, pitäisikö se nostaa joukko taloudellisia pakotteita, jotka asiantuntijat uskovat ovat maksaneet Venezuelan hallitukselle peräti 31 miljardia dollaria vuodesta 2017.

Virkamiehen mukaan arvioinnissa arvioidaan, onko arvoisa Maduroa ja hänen hallitustaan ​​kohtaan kohdistettu taloudellinen paine vaarassa pahentaa venezuelalaisten vaikeita elinoloja.

Demokraatit ja republikaanit suhtautuivat myönteisesti uusiin suojeluihin kongressissa, jotka olivat ilmestyneet eri mieltä maahanmuuttopolitiikasta Trumpin johdolla.

Floridan republikaanien senaattori Marco Rubio sanoi tukevansa suojeluja, vaikka “on kriittistä, että jatkamme yhteistyötä demokraattisten liittolaistemme kanssa varmistaaksemme tyranniasta vapaan Venezuelan ja varmistaaksemme, että väliaikainen asema Yhdysvalloissa ei tule pysyväksi”.

Senaattorit Bob Menendez New Jerseystä ja Richard J. Durbin Illinoisista, molemmat demokraatit, panivat merkille aikaisemmat ponnistelut entisen presidentin kannattajat estivät Venezuelan maahanmuuttajien pysymisen Yhdysvalloissa.

“Vuosien ajan maailma katsoi kauhulla, kun ihmisen aiheuttamat humanitaariset ja poliittiset kriisit tekivät Venezuelasta epäonnistuneen valtion”, senaattorit sanoivat yhteisessä lausunnossaan. “Näistä tuhoisista ja vaarallisista olosuhteista huolimatta Trump-hallinto karkotti Venezuelan väkivaltaisesti takaisin maahansa.”

Herra Trump oli pyrkinyt poistamaan noin 400 000 Yhdysvalloissa asuvan ja työskentelevän maahanmuuttajan suojan ohjelman puitteissa, jonka kongressi hyväksyi vuonna 1990 ulkomaalaisille, jotka ovat paenneet kodeistaan ​​konfliktien ja luonnonkatastrofien takia. Syyskuussa a liittovaltion muutoksenhakutuomioistuin puolestaan ​​Trumpin hallinnon väitteeseen, jonka mukaan katastrofista tai poliittisesta myllerryksestä toipuvat El Salvadorin, Haitin ja Sudanin kaltaiset maahanmuuttajat eivät enää tarvitse turvapaikkaa Yhdysvalloissa.

Maanantain ilmoitus osoitti, että Bidenin hallinto todennäköisesti jatkaisi ainakin osaa suojeluista.

Venezuelan oppositiojohtaja Roberto Marrero, joka muutti Floridaan vietettyään puolitoista vuotta vankilassa Venezuelassa, kutsui maanantaina tekemää päätöstä “katkeran makeaksi voitoksi”.

“Se antaa meille suojaa”, hän sanoi, “mutta muistuttaa myös, että olemme täällä, koska maassamme on diktatuuri.”

Lara Jakes raportoitu Washingtonista, ja Anatoli Kurmanaev alkaen Bogotá, Kolumbia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *