Filippiinien turvallisuusjoukkoja syytetään 9 aktivistin tappamisesta

MANILA – Vasemmistolähtöinen ihmisoikeusjärjestö syytti Filippiinien turvallisuusjoukkoja yhdeksän aktivistin tappamisesta sunnuntaina koordinoiduissa hyökkäyksissä neljässä maakunnassa.

Oikeusryhmän Karapatanin johtaja Cristina Palabay kertoi, että hyökkäykset tehtiin aktivistien kodeissa ja toimistoissa. Kaksi uhreista, pari, tapettiin, kun heidän 10-vuotias poikansa piiloutui sängyn alle, hän sanoi.

Hallituksen edustajaa ei voitu tavoittaa heti kommentoimiseksi, mutta turvallisuusviranomainen vahvisti, että yhdeksän ihmistä oli tapettu armeijan ja Filippiinien kansallisen poliisin yhdessä tekemissä iskuissa. Hän puhui nimettömänä, koska hänellä ei ollut valtuuksia keskustella asiasta.

Filippiinien myyntipiste GMA Information kertoi poliisin edustajan, everstiluutnantti Chitadel Gaoiranin vahvistaneen kuoleman.

Rouva Palabay kertoi, että murhat olivat tapahtuneet Caviten, Lagunan, Batangasin ja Rizalin maakunnissa, kaikki Luzonin saaren eteläosassa lähellä Manilaa. Hän sanoi, että tapetut aktivistit olivat työskennelleet useissa järjestöissä, mukaan lukien Filippiinien kalastajien puolesta toimiva ryhmä ja toinen, joka kampanjoi kaupunkien köyhien oikeuksien puolesta.

“Mikään ei voi olla sopivampaa kuin kutsua tätä päivää” veriseksi sunnuntaiksi “, rouva Palabay sanoi lausunnossaan. Hän sanoi, että murhat olivat osa presidentti Rodrigo Duterten hallituksen “murhanhimoista valtion terrorikampanjaa” tukahduttamaan lailliset erimielisyydet, ja hän kehotti maan riippumatonta ihmisoikeustoimikuntaa tutkimaan ratsioita.

Raidissa pidätettiin kolme aktivistia, mukaan lukien Karapatanille työskennellyt avustaja, Palabay kertoi.

Herra Duterte ja muut Filippiinien merkittävät virkamiehet, mukaan lukien sotilas- ja poliisikomentajat, ovat syyttäneet Karapatania ja muita vasemmistolaisia ​​ryhmiä siteistä maassa pitkään jatkuneeseen kommunistiseen kapinaan. Karapatan ja vastaavat ryhmät ovat kiistäneet osallistumisensa väkivaltaan.

Phil Robertson, Human Rights Watchin Aasian varajohtaja, sanoi, että hänen järjestönsä oli “vakavasti huolissaan” raporteista, jotka hänen mukaansa olivat “selvästi” osa hallituksen kommunistikapinallisia vastaan ​​suunnattua kapinallisvastakampanjaa.

“Perusongelma on, että tämä kampanja ei enää tee eroa aseistettujen kapinallisten ja ei-taistelevien aktivistien, työvoiman johtajien ja oikeuksien puolustajien välillä”, herra Robertson sanoi lausunnossaan.

Perjantaina, kaksi päivää ennen hyökkäyksiä, herra Duterte kehotti Filippiinien turvallisuusjoukkoja tappamaan kommunisteja taistelussa. “Olen sanonut armeijalle ja poliisille, että jos he joutuvat aseelliseen kohtaamiseen kommunististen kapinallisten kanssa, tappaa heidät, varmista, että tapaat heidät todella ja lopeta heidät, jos he ovat elossa”, hän sanoi.

Filippiinien kommunistinen puolue antoi julkilausuman, jossa se kehotti aseistettua siipiään, Uuden kansanarmeijaa, joka on käyttänyt kapinaa vuodesta 1969 lähtien, “rankaisemaan syyllisiä ja päämiehiä” ilmoitettujen ratsioiden takana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *