Tsunamivaroitus nostettu Uudelle-Seelannille 8,1-magnitudisen maanjäristyksen jälkeen

SYDNEY – Tsunamivaroitus poistettiin osittain Uudesta-Seelannista perjantai-iltapäivällä tunteja sen jälkeen, kun virkamiehet olivat käskeneet rannikkoalueiden asukkaita evakuoimaan eteläisen Tyynenmeren eteläosan 8,1-voimakkuuden maanjäristyksen jälkeen.

Maanjäristys kirjattiin varhain aamulla lähellä Kermadec-saaria, jotka ovat Tongan ja Uuden-Seelannin pohjoisaaren välissä, Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen mukaan.

Tyynenmeren tsunamivaroituskeskus kehotti alueen kansalaisia ​​olemaan valppaana ja seuraamaan tilannetta tarkasti sanoen, että “tsunamin aaltoja on havaittu”.

Uuden-Seelannin kansallinen hätäaputoimisto kertoi kello 13.15 paikallista aikaa aikaisemmin evakuoiduille asukkaille, että se oli palata kotiinsa. Siinä sanottiin, että “suurimmat aallot ovat nyt ohittaneet”.

Virasto neuvoi yleisöä jatkamaan rantojen ja rannikkoalueiden välttämistä varoittamalla, että voimakkaat ja epätavalliset virtaukset ja arvaamattomat aallot aiheuttavat vaaran.

Tuhannet uudis-seelantilaiset pakenivat korkeammalle maalle kävelemällä, ajamalla ja polkupyörällä.

Useat maan pohjoisrannikon lähellä olevat kaupungit tyhjensivät muutamassa tunnissa tsunamivaroituksista sireenien tai hallituksen tekstiviestien kautta.

“Tämä on ollut dynaaminen tapahtuma, joka kehittyy jatkuvasti”, hätätilanteiden hallintoministeri Kiri Allan sanoi perjantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa. “Ihmiset ovat tehneet oikeita asioita alueella poimimalla, pakkaamalla tavaroita ja yleensä pysyessään rauhallisina.”

Useat rannikon lähellä olevat ihmiset kertoivat näkevänsä häiritseviä merkkejä veden vetäytymisestä ja sekoittumisesta.

Puhuessaan Radio New Zealandille Daniel Thompson, motellin omistaja Probably Bayssä, Pohjoissaaren itärannikolla, kuvaili epätavallisia muutoksia vuorovesissä, jotka näyttivät häiritsevän paikallista villieläimiä.

“Lokit ovat menneet täysin hiljaisiksi – he ovat useless istuneet ja tehneet mitään”, herra Thompson sanoi. “Lintujen toiminta on ollut hyvin outoa.”

Ihmiset Whangareissa, Northlandin alueella, kuvasivat satamassa olevan veden epätavallisen värin ja vedenpinnan laskun, TVNZ kertoi.

Perinteiset maorikokoustalot, jotka tunnetaan nimellä marae, olivat auttaneet evakuoitujen ihmisten suojaamisessa ja ruokinnassa etenkin Whakatanen lähellä sijaitsevalla A lot-lahden itäosalla.

“Jotkut ihmiset ovat matkustaneet maraeihin tai ovat olleet marailla tämän aamun alusta lähtien, joten he ruokkivat heitä ja tarjoavat useless mukavuutta”, kertoi Shane Te Pou, joka on kotoisin Kawerausta. “Kuten kirkko, mara-ovet eivät koskaan ole kiinni.”

Uuden-Seelannin viranomaiset sanoivat aiemmin perjantaina, että tsunamin uhka viipyy useita tunteja, kun geologit keräsivät tietoja maanjäristysten vaikutuksista. Aivot epicenterin lähellä liikkuvat nopeasti ja sitten hidastuvat ja kasvavat koolle lähestyessään maata. Uudessa-Seelannissa virkamiesten mukaan odotettavissa oleva nousu voi nousta jopa kolme metriin tai lähes 10 jalkaan.

“Pyydämme niitä, jotka ovat muuttaneet korkeammalle maalle tai sisämaahan, pysymään siellä, kunnes olet virkailijalle selvä”, hätätilanteiden hallintoministeri Allan sanoi aiemmin perjantaina. “Tiedämme, että ihmiset saattavat väsyä tai kyllästyä kotona istumiseen tai mitä ikinä se onkin, mutta pyydämme, että ihmiset eivät lähde noilta alueilta, ennen kuin saamme kaiken selväksi.”

Havaijin osavaltiolle myönnetty tsunamikello peruutettiin, ennustajien mukaan saaret eivät enää ole uhattuna. Kello oli ollut toiminnassa hieman yli tunnin.

“Tämä on hyvä muistutus pysyä valppaana ja olla valmistautunut”, Havaijin hallituksen jäsen David Ige sanoi Viserrys.

Alle kaksi tuntia ennen 8,1-luokan maanjäristystä seismologit tallensivat a 7,4-asteen maanjäristys noin 31 mailia länteen, Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus sanoi. Viraston mukaan ensimmäinen maanjäristys oli todennäköisimmin ennakko.

Kuusi tuntia aikaisemmin 7,3-luokan maanjäristyksestä ilmoitettiin noin 560 mailia etelään, seismologien mukaan.

Damien Cave ilmoitti Sydneystä, Neil Vigdor ilmoitti Greenwichistä, Conn., Ja Natasha Frost raportoi Aucklandista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *