Vaatimalla uskollisuutta, Kiina siirtyy uudistamaan Hongkongin vaalit

Peking – Kun Peking lähti viime kesänä kumoamaan vastustuksensa Hongkongissa vallitsevalle hallinnolleen, se asetti kansallisen turvallisuuden lain, joka valtuutti viranomaiset pidättämään lukuisia demokratian puolustajia ja lähetti kylmän kylän kaupunkiin.

Nyt alle vuosi myöhemmin Kiina ei halua muuta kuin kaupungin normaalisti kiistanalaisen politiikan perusteellista uudistamista.

Kommunistisen puolueen vanhempi virkamies Zhang Yesui ilmoitti torstaina, että Kiinan kansallinen lainsäätäjä aikoo kirjoittaa vaalisäännöt uudelleen Hongkongiin varmistaakseen, että aluetta hallinnoivat patriootit, joiden Pekingin mukaan ihmiset ovat uskollisia kansallishallitukselle ja kommunistiselle puolueelle.

Zhang ei julkaissut ehdotuksen yksityiskohtia. Kiinan johtajan Hongkongin politiikkaa käsittelevä vanhempi neuvonantaja Lau Siu-kai on kuitenkin sanonut, että uusi lähestymistapa edellyttää todennäköisesti sellaisen valtion viraston perustamista, jossa eläinlääkäri vetää kaikki ehdokkaat, jotka eivät ole useless pääjohtajan, vaan myös lainsäätäjän ja muiden toimiston tasoilla, mukaan lukien naapuruston edustajat.

Strategian odotetaan keskittävän edelleen valtaa Hongkongin kommunistisen puolueen edustajien käsiin ja tuhoamaan alueen jo väistetyn opposition poliittiset toiveet tulevina vuosina.

Vaikuttaa siltä, ​​että se myös lopettaa unelman täysimääräisistä ja avoimista vaaleista, jota miljoonat Hongkongin asukkaat ovat vaalineet vuosien jälkeen siitä, kun Britannia palautti alueen Kiinan hallinnalle vuonna 1997. Aito yleinen äänioikeus – oikeus suoriin vaaleihin – oli yksi mielenosoittajien tärkeimmistä vaatimuksista vuoden 2019 mielenosoituksissa, jotka ympäröivät yli 7 miljoonan ihmisen kaupunkia kuukausien ajan.

Kiinan kansallisen lainsäätäjän, kansankongressin, tiedottaja Zhang ilmoitti, että viime vuosien poliittinen epävakaus on luonut tarpeen muuttaa alueen vaalijärjestelmää “Hongkongia hallitsevien isänmaallisten” järjestelmän varmistamiseksi.

Hän puolusti Pekingin oikeutta ohittaa Hongkongin paikalliset viranomaiset säätämällä tällaista lainsäädäntöä, samoin kuin keskushallinto teki kansallisen turvallisuuden lain käyttöönotossa kesäkuussa. Kongressi keskustelee luonnoksesta vaalijärjestelmän muutoksista, kun se kokoontuu perjantaina alkavaan viikon kestävään istuntoon.

Vaalirajoitukset tukahduttavat todennäköisesti edelleen opposition, jota pidätykset ja pidätykset ovat pahentaneet sen jälkeen, kun Peking otti turvallisuuslain käyttöön kesäkuussa. Poliisi syytti sunnuntaina tähän mennessä kaikkein voimakkaimmin käyttämää turvallisuuslakia 47 Hongkongin merkittävimmältä demokratian kannattajalta salaliitolla kumoukselle sen jälkeen kun he järjestivät vaalien päävalinnan heinäkuussa.

Demokratian taistelijoilla oli toivoi voivansa voittaa enemmistön paikallisessa lainsäädännössä viime syyskuussa pidetyissä vaaleissa estä sitten valtion budjetit, mikä voi pakottaa Hongkongin johtajan Carrie Lamin eroamaan. Hallitus myöhemmin lykkäsi noita vaaleja. Mutta kaupungin syyttäjien mukaan aktivistien strategia yrittää syrjäyttää pääjohtaja merkitsi puuttumista hallituksen toimintoihin, mikä oli turvallisuuslain mukainen rikos.

Oppositiopoliitikot ovat puolustaneet taktiikkaansa laillisena ja yleisenä demokraattisissa järjestelmissä ja väittävät, että he useless taistelevat säilyttääkseen kaupungin suhteellisen autonomian, joka on luvattu nimellä “yksi maa, kaksi järjestelmää”.

Mutta jotkut Pekingin vankimmista liittolaisista kaupungissa ovat syyttäneet demokratiaa kannattavaa leiriä laajemmin Hongkongin tulevaisuuden vaarantamisesta testaamalla Kiinan hallituksen rajat ja unohtamatta, että kaupunki ei ollut itsenäinen maa.

“Emme ole toinen Singapore”, sanoi Hongkongin entinen toimitusjohtaja Leung Chun-ying lausunnossaan. “Hongkongissa työntämällä demokratian kirjekuorta liian pitkälle ja yrittämällä pilata Pekingin auktoriteettia esimerkiksi nimittämällä pääjohtaja, monista ns. Demokraateista on käytännössä tullut separatisteja.”

Ronny Tong, entinen demokratiaa suosiva lainsäätäjä, joka toimii nyt Hongkongin toimitusjohtajan kabinetissa, toivoi Pekingin estävän oppositiohahmojen hakemista virkaan.

“Jos sinä liioittelisit sitä, mitä en halua nähdä, meistä tulisi yhden puolueen lainsäätäjä”, hän sanoi. “Se ei olisi yhden maan, kahden järjestelmän hengen mukaista, ja siksi olen varoittanut pidättyvyydestä ketään, joka haluaa kuunnella.”

Silti hän myönsi, että Hongkongin virkamiehillä ei ollut juurikaan roolia. “Meidän täytyy useless odottaa ja nähdä.”

Keith Bradsher raportoi Pekingistä ja Austin Ramzy Hongkongista. Vivian Wang osallistui raportointiin Hongkongista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *