ICC tutkii syytöksiä sotarikoksista Israelin miehitetyillä alueilla

JERUSALEM – Kansainvälinen rikostuomioistuin ilmoitti keskiviikkona aloittavansa tutkinnan Israelin ja palestiinalaispuolisten ryhmien sotarikoksista Israelin miehittämillä alueilla vuonna 1967.

Päätös, joka pakottaa raivostamaan israelilaiset ja jonka Palestiinan johto ja sen kannattajat ovat tyytyväisiä, tehdään kuusi vuotta sen jälkeen, kun tuomioistuin aloitti alustavan tutkinnan Israelin toimista alueilla ja useless viikkoja sen jälkeen, kun tuomio tuomioistuimen mukaan oli toimivaltainen alueilla.

Tuomioistuimen eroava pääsyyttäjä Fatou Bensouda sanoi lausunto keskiviikkona, että tutkimus kattaisi tuomioistuimen lainkäyttövaltaan kuuluvat rikokset, joiden väitettiin tapahtuneen 13. kesäkuuta 2014 jälkeen, vähän ennen kesän tuhoisan, 50 päivän Gazan sodan alkua.

Aiemmin rouva Bensouda on maininnut “kohtuullisen perustan uskoa”, että sotarikokset on tehty, viitaten siihen, mitä hän kuvaili Israelin suhteettomaksi voimankäytöksi vuonna 2014 Gazan sodassa ja sen jatkuneeksi siirtokunnaksi Länsirannalla ja Itä-Jerusalem. Tarkastelun alaisena on myös Israelin tappava vastaus Palestiinalaiset protestoivat vuonna 2018 Gazan raja-aidan varrella.

Toinen todennäköinen painopiste on palestiinalaisten militanttiryhmien mielivaltainen rakettipalo Israelin siviiliyhteisöjä vastaan.

Tuomioistuin katsoi, että sen lainkäyttövaltaan kuuluvat Länsiranta, Gazan alue ja Itä-Jerusalem.

“Vaadimme kärsivällisyyttä sekä palestiinalaisille että israelilaisille uhreille ja kärsineille yhteisöille”, sanottiin. Se lisäsi: “Tutkimukset vievät aikaa ja niiden on perustuttava objektiivisesti tosiseikkoihin ja lakiin.”

Israel on syyttänyt Alankomaissa Haagissa sijaitsevaa tuomioistuinta toimimasta asian poliittisen motivaation vuoksi ja ilman pätevää oikeusperustaa. Palestiinan johtajat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat pitäneet tuomioistuimen tähänastisia ponnisteluja askeleena kohti oikeudenmukaisuutta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *