Al-Assadin käyttämien kemiallisten aseiden syyriassa rikolliset tiedustelut

PARIISI – Kemiallisten ammusten asiantuntijat ovat vuosien ajan koonneet tietoja siitä, että Syyrian hallitus on käyttänyt näitä kiellettyjä aseita omaa kansaansa vastaan, sotarikoksen, joka on toistaiseksi jäänyt rankaisematta ja jonka presidentti Bashar al-Assad on irtisanonut pilkalla.

Ensimmäiset rikosoikeudelliset tutkimukset, jotka herra al-Assadille ja hänen kumppaneilleen kohdistuvat kemiallisten aseiden käytöstä, saattavat pian alkaa.

Suuri askel pitääkseen al-Assadin ja hänen piirinsä vastuullisina vuosikymmenen vanhan Syyrian konfliktin pahimmista julmuuksista, Ranskan oikeuspalatsissa sijaitsevan sotarikoksen erityisyksikön tuomarit ovat saaneet valituksen kemiallisten aseiden hyökkäyksistä Syyriassa, jonka ovat jättäneet kolme kansainvälistä ihmisoikeusryhmää.

Valitus, jonka asianajajien mukaan tuomarit todennäköisesti hyväksyisivät, vaatii al-Assadin, hänen veljensä Maherin rikosoikeudellista tutkimusta sekä komentoketjun muodostaneiden vanhempien neuvonantajien ja sotilashenkilöiden litaania.

Yhdessä vastaavanlaisen valituksen kanssa, joka tehtiin Saksassa viime lokakuussa, ranskalainen valitus, joka jätettiin maanantaina ja julkistettiin tiistaina, avaa uuden rintaman, jonka tarkoituksena on varmistaa, että al-Assadille ja hänen hierarkialle asetetaan jonkinlainen oikeus kemikaalirikoksista.

Ellei mitään muuta, rikosoikeudelliset tutkimukset Ranskassa ja Saksassa voivat suuresti vaikeuttaa tulevaisuuden herra al-Assadille, joka on noussut suurimmaksi osaksi voittajana Syyrian sodassa, mutta jolla on paria-asema, joka on estänyt maan jälleenrakentamiseen tarvittavan kansainvälisen avun.

Tällaisen avun saaminen voi tulla entistä vaikeammaksi, jos herra al-Assad ja hänen ylemmän tason edustajansa ovat syytettyjä sotarikoksista Euroopan tuomioistuimissa, vaikka he pitävätkin tällaista menettelyä laittomana. Miljoonat syyrialaiset, jotka pakenivat Eurooppaan ja muualle pakolaisina, eivät todennäköisesti palaa kotiin.

Ranskassa valituksen tehneen ryhmän vanhempi asianajaja Steve Kostas sanoi keskittyvänsä elokuun 2013 tapahtumiin Douman kaupungissa ja Itä-Ghoutan alueella lähellä Damaskosta, koordinoidut iskut, jotka Yhdysvaltojen hallituksen mukaan tapettiin yli 1400 ihmistä, mikä tekee niistä maailman tappavimman kemiallisten aseiden käytön tällä vuosisadalla.

Niiden pahoinpitelyjen uhrit, jotka hengittivät sariinihermoaineita tai pommien kloorihöyryjä, ovat useless pieni osa arviolta 400 000 ihmisestä, jotka tapettiin Syyrian sodan alettua maaliskuussa 2011.

Asiantuntijat ovat dokumentoineet yli 300 Syyrian kemiallisten aseiden hyökkäystä, mukaan lukien valokuvat ja videot aikuisista ja lapsista, jotka on kouristusten takavarikoima, ilmaa ahmimassa ja usein tukehtuva.

Monet näistä kuvista on julkistettu ja järkyttäneet maailmaa. Tähän mennessä kukaan ei ole joutunut vastaamaan heidän puolestaan.

“Haluamme, että ranskalaiset suorittavat riippumattoman tutkimuksen ja viime kädessä antavat pidätysmääräykset henkilöille, jotka ovat vastuussa näistä siviileihin kohdistuvista rikoksista”, sanoi Lontoossa toimivan avoimen yhteiskunnan oikeusaloitteen vanhempi lakimies Kostas.

” Tiedämme, että korkean tason tekijöitä ei pidätetä pian ”, hän sanoi. Mutta tapaukset on rakennettava nyt, hän sanoi, syytetoimien varmistamiseksi tulevaisuudessa.

Kaksi muuta osallistuvaa ryhmää ovat Syyrian arkisto, Berliinin dokumentointikeskus ja Syyrian tiedotusvälineiden ja sananvapauden keskus, kotipaikka Pariisissa.

Niiden todistajien joukossa, jotka he voivat tuoda, ovat paitsi hyökkäykset selviytyneet, myös entiset hallituksen jäsenet, jotka ovat olleet yhteydessä kiellettyyn kemiallisten aseiden arsenaaliin tai joilla on tietoa sen toiminnasta.

Hakemus tapahtuu spekulaation myötä joidenkin maiden pyrkimyksistä etsiä läheisempiä suhteita Damaskokseen, epävirallisena tunnustuksena siitä, että herra al-Assadia ei ole voitettu. On puhuttu myös jälleenrakennusvaiheen suunnittelusta, joka antaisi tärkeitä sopimuksia ja helpottaisi pakolaisten paluuta.

Mutta länsimaat, jopa ne, jotka ovat ottaneet vastaan ​​huomattavan määrän pakolaisia, ovat vakuuttuneita siitä, että rikosten rankaisematta jättäminen ei ole vaihtoehto missään tulevassa rauhansopimuksessa tai normalisoitumisessa. Tähän saakka on ryhdytty useless rajoitettuihin toimiin vanhempien syyrialaisten vastuuseen saattamiseksi.

Venäjä ja Kiina ovat estäneet tien kansainväliselle rikostuomioistuimelle Syyrian julmuuksien syytteeseen asettamiseksi käyttämällä veto-oikeuttaan Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvostossa, mikä voisi antaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen lainkäyttövallan.

“Kymmenen vuoden ja kaikkien näiden rikosten jälkeen kansainvälinen yhteisö ei reagoi, joten uhrit itse yrittävät koputtaa kaikkiin oviin”, kertoi Syyrian media- ja vapauskeskuksen perustanut aktivisti ja Syyrian entinen vanki Mazen Darwish. ilmaisun.

“Ihmiset kuolevat joka päivä”, hän sanoi.

Syyrian rikoksista vastaavan kansainvälisen tuomioistuimen puuttuessa tilivelvollisuuden ponnistelut ovat olleet käynnissä jo jonkin aikaa. Useat maat, mukaan lukien Saksa, Ruotsi ja Ranska, syyttävät tai ovat jo tuominneet Euroopan monien syyrialaisten pakolaisten joukosta löytyneitä henkilöitä.

He ovat olleet enimmäkseen islamilaisen valtion tai Syyrian turvallisuusjoukkojen matalan tason jäseniä, joita on syytetty ihmisoikeusloukkauksista.

Mutta Pariisissa tehty ja samankaltainen saman ryhmän Saksassa tekemä valitus on Tavoitteena on ensimmäistä kertaa Syyrian hallituksen ylimmälle tasolle kemiallisten aseiden kysymys – sekä aikaisempien hyökkäysten että valitusten mukaan salaisen ohjelman puolesta, joka räikeästi pilkkaa kansainvälistä oikeutta.

Ryhmän valitus Saksassa jätettiin lokakuussa Karlsruhen liittovaltion syyttäjälle. Se keskittyy sarinihermojen hyökkäykseen Itä-Ghoutassa vuonna 2013 ja kapinallisten hallussa olevassa Khan Sheikhounin kylässä vuonna 2017.

Sekä Ranska että Saksa hyväksyvät eräänlaisen yleisen toimivallan, joka antaa kansallisille tuomioistuimille valtuudet asettaa syytteeseen henkilöt, joita syytetään missä tahansa rikosista.

Herra Kostas sanoi, että Ranskan yrityslainsäädäntö voi myös perustella todisteiden esittämisen yrityksille, jotka toimittivat kemikaaleja ja laitteita Syyrialle kielletyn kemiallisten aseiden arsenalissa.

Yhdistyneet Kansakunnat ja Kemiallisten aseiden kieltojärjestö tekivät tutkimuksia vuoden 2013 Syyriassa tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen, mutta niiden keräämät todisteet eivät ole koskaan johtaneet vastuuseen eikä tunnistaneet syyllisiä nimen mukaan.

Pyyntö rikostutkinnasta perustuu osittain Syyrian kemiallisten aseiden ohjelmaa koskevaan kahden vuoden tutkimukseen, joka ylittää sen, mitä muut kansainväliset tutkimukset ovat tehneet, Kostas sanoi. Tutkimus nojautui useisiin lähteisiin, kuten hän sanoi, mukaan lukien vikoja, entisiä sisäpiiriläisiä, työntekijöitä, insinöörejä ja ihmisiä, jotka liittyvät suoraan tai tuntevat ohjelman.

Gregory Koblentz, kemiallisten ja biologisten aseiden asiantuntija ja George Mason -yliopiston professori, joka tarkasteli tutkimusta, sanoi, että vaikka avoimen lähdekoodin materiaalia oli paljon, “se tuo esiin uutta tietoa defektoreilta ja sisäpiiriläisiltä”.

Herra Koblentz kutsui sitä “kattavimmaksi ja yksityiskohtaisimmaksi selostukseksi Syyrian aseohjelmasta, joka on ehkä saatavilla tiedustelupalvelujen ulkopuolella. Se kartoittaa uusia yksityiskohtia komentoketjusta ja osoittaa, kuinka suuri ja monimutkainen tämä ohjelma oli. Ja se voi nimetä nimiä. “

Pariisissa tehdyssä valituksessa käytetään myös runsaasti Syyrian arkistoa, johon on tallennettu yli three miljoonaa Syyrian aktivistien lähettämää videota. Se hyödyntää myös Berliinissä sijaitsevan tutkimusryhmän World Public Coverage Institute tietoja.

Instituutin tutkija Tobias Schneider sanoi, että se oli todennut 349 hyökkäystä viimeisen vuosikymmenen aikana, “huomattavasti enemmän kuin on yleisesti tunnettua”. Kemiallisten aseiden kieltojärjestö sitä vastoin on tutkinut useless 39 hyökkäystä, mitä organisaatio on kuvannut rajallisiksi resursseiksi.

Dazen, joka vietti kolme vuotta vankilassa Syyriassa ja asuu nyt Pariisissa, sanoi, että kemiallisten aseiden torjunta oli enemmän kuin pelkästään iskuja maassaan.

“Jos heitä ei karkoteta, mikään paikka ei ole turvallinen”, hän sanoi. “Mitä seuraavaksi? Niitä voitaisiin käyttää Champs-Élysées’llä. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *