Nigerian sisäoppilaitoksista on tullut sieppaajien metsästysalue

DAKAR, Senegal – Kun islamistinen ryhmä Boko Haram sieppasi sisäoppilaitoksestaan ​​lähes 300 nigerialaista koulutyttöä vuonna 2014, maailma räjähti raivoissaan. Sadat marssivat maan pääkaupungissa, tuolloin ensimmäinen nainen Michelle Obama otti hashtagin #BringBackOurGirls ja Nigerian presidentti ryhtyi vastaamaan joukkotapauksiin Chibokin kylässä.

Se tuntui poikkeamiselta. Mutta viime joulukuussa lähtien tyttöjen ja poikien joukkotrikkauksia Luoteis-Nigerian sisäoppilaitoksissa on tapahtunut yhä useammin – ainakin joka kolmas viikko. Aivan viime perjantaina yli 300 tyttöä otettiin koulustaan ​​Zamfaran osavaltiosta, ja viikkoa aikaisemmin yli 40 lasta ja aikuista kaapattu sisäoppilaitoksesta Nigerin osavaltiossa. Heidät vapautettiin lauantaina.

Nigerian talouden ollessa kriisissä sieppauksista on tullut kasvualalla, turvallisuusanalyytikkojen haastattelujen ja tuore raportti sieppausten taloudellisuudesta. Uhrit eivät ole enää useless rikkaita, voimakkaita tai kuuluisia, vaan myös köyhiä – ja yhä useammin kouluikäisiä lapsia, jotka on koottu joukkoon.

Tekijät ovat usein rosvojoukkoja, jotka käyttävät hyväksi tehokasta poliisitoimintaa ja aseiden helppoa saatavuutta.

Jokainen sieppaus näyttää innoittavan toista. Jokaisen tapahtuman jälkeen puhjennut tiedotusvälineissä painostaa hallitusta panttivankien vapauttamiseksi.

Pohjoisen kuvernöörejä on kritisoitu voimakkaasti, koska he eivät kykene suojelemaan kansalaisiaan. Mutta kun panttivankeja vapautetaan, hallitus hyödyntää joskus julkisuutta. Nigerian analyytikoiden ja tiedotusvälineiden mukaan korruptoituneita valtion virkamiehiä on myös syytetty osista lunnaarahaa.

“Jos hallitus ei suhtaudu asiaan vakavasti, en näe asian loppua”, sanoi Maidugurissa toimiva koulutuksen ja turvallisuuden asiantuntija Babuor Habib. “Sieppaajat ovat nyt löytäneet erittäin luovan ja helpon tavan saada miljoonia nairoja” – Nigerian valuutta.

Nigerian luoteisosassa yleiset sisäoppilaitokset sijaitsevat usein kaupunkien ulkopuolella, joissa usein ei ole turvallisuutta.

Joulukuun myöhään perjantai-iltana Kankaran valtion tiedekeskustassa kuului laukauksia. Pojat juoksivat makuusaleistaan. Jotkut mittasivat kouluaita ja pakenivat. Mutta rosvot huijaivat muita jäämään väittämällä olevansa poliiseja. He saivat heidät kävelemään koko yön läpi maaseudun. Suurimmalla osalla lapsista ei ollut kenkiä.

“En koskaan unohda sieppauksen päivää”, sanoi virkamies Abubakar Mansur, jonka 13-vuotias poika Garba oli panttivankina joulukuussa. “Koko elämäni melkein kaatui.”

Garba oli puhunut isänsä kanssa kaksi päivää ennen hyökkäystä. Lapsi oli hyvällä tuulella, herra Mansur sanoi, koska hän oli juuri toipunut malariasta.

Sieppauksesta tuli entistä stressaavampaa ristiriitaisten ilmoitusten avulla siitä, mitä opiskelijoille oli tapahtunut. Kun Boko Haramin johtaja sanoi videoviestissä olevansa hyökkäyksen takana – kävi ilmi väärä väite – herra Mansur melkein luopui toivosta.

“Olen optimisti, mutta Nigerian turvallisuuskysymyksessä kaikki ei tällä hetkellä näytä oikealta”, hän sanoi ja lisäsi, että maa näyttää “heikentyvän nopeasti”.

Pojat vapautettiin kuuden päivän kuluttua, paratiisi televisiokameroiden edessä ja Nigerian presidentti Muhammadu Buhari käski laittaa tapahtuman takanaan ja keskittyä opintoihinsa.

Viime viikolla herra Buhari syytti valtiota ja paikallishallintoa Twitterissä hyökkäysten noususta sanomalla, että heidän on parannettava turvallisuutta koulujen ympäristössä. Hän sanoi, että heidän politiikkansa “palkita rosvot rahalla ja ajoneuvoilla” voi johtaa “katastrofaalisiin seurauksiin”.

Sieppausten tullessa yhä valikoimattomammiksi niihin liittyvien kuolemantapausten määrä on kasvanut jyrkästi, ja syylliset pitävät uhrien elämää kuluvana nigeriläisen SBM Intelligence -tutkimuksen mukaan sieppausten taloutta koskevasta äskettäisestä raportista. tiedustelualusta.

“Kun sieppaat niin laajamittaisia ​​lapsia, etenkin puolustuskyvyttömiä ja vaarattomia lapsia, lunnaiden arvo on suuri heidän pelastamiseen tähtäävän kansainvälisen paineen vuoksi”, sanoi SBM: n tiedusteluraportin parissa työskentelevä turvallisuusanalyytikko Confidence McHarry. “Siepaajana kaikki on sinun eduksesi.”

Ainakin 18 miljoonaa dollaria maksettiin sieppaajille kesäkuusta 2011 maaliskuuhun 2020, raportissa todetaan.

Luoteis-sieppaajat eivät kohdistu ihmisiin, jotka voivat maksaa suuria lunnaita, vaan tekevät paljon enemmän hyökkäyksiä ja vaativat vähemmän lunnaita uhria kohden kuin ennen – määrät, kuten 1000 dollaria. Mutta ei useless rikolliset pysty hyötymään sieppausten lisääntymisestä. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan myös korruptoituneet valtion virkamiehet hyötyvät.

“Koululaisten sieppaaminen lunnaita varten on nopeasti kannattavaa rikollisille ja myös pelastusprosessiin osallistuville virkamiehille”, Maidugurin analyytikko Habib sanoi WhatsApp-haastattelussa. “Lasten pelastamiseen liittyvä salaisuus tekee virkamiesten helpommaksi tasoittaa miljoonia nairoja, jotka oletettavasti maksettiin lasten pelastamiseksi.”

Nigerian tietoministeri ei vastannut vastausta koskeviin pyyntöihin maanantaina.

Nigerian rikkaiden ja kuuluisien on jo kauan pitänyt huolehtia sieppauksestaan ​​tai siitä, että se tapahtuu rakkaalle.

Se tapahtui Ngozi Okonjo-Iwealalle, Maailman kauppajärjestön uudelle pääjohtajalle. Hänen äitinsä sieppasi vuonna 2012, vaikka tohtori Okonjo-Iweala yritti torjua korruptiota Nigerian valtiovarainministerinä. Sieppaajat vaativat häntä eroamaan televisiossa, mutta kun hän kieltäytyi, he tyytyivät 60 000 dollarin lunnaaseen.

Se tapahtui Chimamanda Ngozi Adichielle, kansainvälisesti arvostetulle kirjailijalle. Hänen isänsä sieppasi vuonna 2015, ja hänet kohdennettiin kuuluisan tyttärensä takia. Hänen äitinsä puhui yhdelle sieppaajasta, kutsumalla häntä “sir” ja “poikani” yrittämättä olla vastakkainasettelu hänelle.

“Ymmärsin sitten sieppauksen, joka ympäröi sieppauksia Nigeriassa, miksi perheet sanoivat usein vähän edes sen jälkeen, kun se oli ohi”, Neiti Adichie kirjoitti myöhemmin, kun rahat oli maksettu ja hänen isänsä vapautettiin. ”Tunsimme vainoharhaisuutta. Emme tienneet, vaarantaisiko pörssiin meneminen isäni elämän, jos naapurit olisivat osallisina, jos joku toinen perheenjäsen saattaisi myös siepata. “

Se tapahtui Nigerian entiselle presidentille Goodluck Jonathanille, jonka setä nappasi vuonna 2016 ja vapautettiin myöhemmin.

Mutta Chibokin 300 koulutytön sieppaaminen vuonna 2014 “antoi inspiraatiota myöhemmille heisteille”. tuore raportti, myös SBM: n tiedustelupalvelun turvallisuustilanteesta Nigerin osavaltiossa, jossa useita sieppauksia on tapahtunut.

Nigerian ministeri myönsi, että hallitus maksoi miljoonia euroja varmistaa joidenkin Chibok-tyttöjen mahdollinen vapauttaminen uuden kirjan kirjoittajien mukaan “Tuo tytöt takaisin. ”

Kuten monet hallitukset, Nigerian viranomaiset kieltävät usein lunnaiden maksamisen. Mutta koululaiset ja rosvot ovat ristiriidassa tilinsä kanssa.

Monet nigerialaiset sanovat haluavansa, että hallitus suojelisi heitä ensinnäkin sieppauksilta sen sijaan, että maksoisi lunnaita, joita sillä ei ole varaa, tai sallia vaaralliset ja kalliit pelastukset.

Mutta poliisin katsotaan olevan niiden taskussa, jotka voivat maksaa suojelusta.

Armeija on levinnyt niin ohueksi, että puolustusministeri sanoi, että kyläläisten tulisi puolustautua rosvoilta. Hän ehdotti, että ne, jotka eivät, olisivat pelkurit.

“Onko se yksinomaan armeijan vastuulla?” Puolustusministeri kenraalimajuri Bashir Magashi, kysyi toimittajilta muutaman tunnin kuluttua hyökkäyksestä Kagaran kouluun helmikuun 17. päivänä. “Kaikkien vastuulla on olla varuillaan ja löytää turvallisuutta tarvittaessa.

“Mutta meidän ei pitäisi olla pelkurit”, kenraali Magashi sanoi. ”Toisinaan rosvossa on noin kolme ampumatarviketta. Kun he ampuvat laukauksia, kaikki juoksevat. Nuorempina aikoina seisoimme taistelemaan kaikesta hyökkäyksestämme. En tiedä, miksi ihmiset pakenevat sellaisilta pieniltä asioilta. “

37 prosenttia maailmanlaajuisista sieppauksista viime vuosi tapahtui Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, asettamalla se kaikkien muiden alueiden yläpuolelle turvallisuusyrityksen Management Risksin mukaan. Ja 99 prosenttia uhreista oli paikallisia, ei ulkomaalaisia ​​- paljon suurempi osuus kuin millään muulla alueella.

Kukaan ei tiedä sieppaajien tällä hetkellä pitämien nigerialaisten lasten määrää. Mutta suurin osa lapsista, jotka on otettu kuudessa viimeaikaisessa joukkokoulun sieppauksessa, on vapautettu.

Chibok on merkittävä poikkeus. Yhdistyneiden Kansakuntien lapsivirasto UNICEF arvioi, että 173 puuttuu edelleen.

Lasten koulutusmahdollisuudet Nigeriassa, jossa jo kolmasosa perusikäisistä lapsista älä mene kouluun, on vaakalaudalla.

Pohjois-Nigeriassa tapahtuvien sieppausten myötä ”joillekin opiskelijoille heidän akateeminen elämä on loppu”, sanoi eläkkeellä oleva armeijan majuri ja turvallisuusasiantuntija Muhammad Galma. “Kukaan vanhemmista ei halua vaarantaa lapsensa elämää pelkästään koulutuksen takia.”

Juuri niin Mansur tunsi poikansa Garban sieppaamisen jälkeen.

“Kumpikaan Garba tai kukaan perheeni ei koskaan enää mene sisäoppilaitokseen”, hän sanoi. “Ei sen tuskallisen tilanteen jälkeen, johon nämä sydämettömät rosvot joutuivat.”

Ismail Alfa raportoi Maidugurista, Nigeriassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *