Myanmarin vallankaappaus Protestit: Vastarinta, ryöstö ja uudet maksut

Siviilien tottelemattomuusliikkeen tullessa toiseen kuukauteensa armeijan hallitsijat lisäsivät syytöksiä Daw Aung San Suu Kyille.


Hänen kuolemansa tapahtui ilman varoitusta. Yksinhuoltajaäiti Ma Daisy Kyaw Win meni ostamaan välipaloja 6-vuotiaalle pojalleen Mandalayhin, Myanmarin toiseksi suurimpaan kaupunkiin, ja pysähtyi katsomaan armeijan vastaisia ​​mielenosoittajia, jotka pakenivat poliisin luota.

Kun hän seisoi siellä, luodin iski häntä päähän, ja hän putosi kuolleena paikan päällä. Daisy Kyaw Win, 32-vuotias hotellien siivooja, haudattiin maanantaina, päivä hänen kuolemansa jälkeen, muslimien perinteiden mukaisesti.

Hän oli yksi vähintään 19 ihmisestä, jotka turvallisuusjoukot ampuivat ja tappoivat sunnuntaina sotilaallisen hallinnon ankarimmissa demokratia-mielenosoituksissa, koska se tarttui maan hallintaan 1. helmikuuta tapahtuneessa vallankaappauksessa.

“Hän oli useless sivullisena, kun hänet ammuttiin”, sanoi hänen sisarensa, Ma Kay Thi Kyaw Win. “Maastamme on tullut laittomaksi vallankaappauksen jälkeen armeijan ja poliisin takia.”

Siviilien tottelemattomuusliike, joka on katsonut työvuoroja ja päivittäisiä mielenosoituksia koko maassa, on nyt alkamassa toisessa kuukaudessaan ja haastaa armeijan hallitsijoiden legitiimiyden ja vallan tarttumisen.

Turvallisuusjoukot ovat vastanneet pidättämällä yli 1100 ihmistä vallankaappauksen jälkeen poliittisten vankien avustusyhdistyksen mukaan. Heidän joukossaan ovat maan kaksi tärkeintä siviilijohtajaa, syrjäytetty valtionneuvonantaja Daw Aung San Suu Kyi ja erotettu presidentti U Win Myint.

Molemmat kasvot näennäisesti vähäisiä rikosoikeudellisia syytöksiä se saattaisi viedä heidät vankilaan vuosiksi. Maanantaina pidetyssä oikeudenkäynnissä syyttäjät keräsivät heitä vastaan ​​uusia syytöksiä.

Aung San Suu Kyille, jota syytettiin aiemmin tuontirajoitusten rikkomisesta omistamalla hänen kotonaan löydettyjä radiopuhelimia, syytettiin telelain rikkomisesta käyttämällä niitä. Hänen puolustuksensa mukaan radiopuhelimet kuuluivat turvahenkilöstölle, joka oli nimetty suojelemaan häntä. Nämä henkilökunnan jäsenet nimitti sisäasiainministeriö, yksi kolmesta ministeriöstä, joita armeijan päällikkö kontrolloi ilman siviilivalvontaa.

Aung San Suu Kyitä syytettiin myös maanantaina lain rikkomisesta, koska se ei antanut lausuntoa, joka voisi huolestuttaa yleisöä ja saada jonkun toimimaan valtiota vastaan. Todisteina syyttäjät mainitsivat vallankaappauksen jälkeen antamat lausunnot, joita järjestö teki parlamentin jäsenistä, mukaan lukien monet hänen puolueensa jäsenistä, joita ei ole pidätetty ja jotka haluavat kansainvälistä tunnustusta Myanmarin laillisina johtajina.

Aung San Suu Kyin viisi vuotta maan tosiasiallisena siviilijohtajana ihmisoikeusaktivistit vaativat toistuvasti hänen hallitustaan ​​kumoamaan kyseisen lain, jota käytettiin kriitikoiden rankaisemiseksi. Hänen hallituksensa kieltäytyi ottamasta sitä pois kirjoista.

Mr. Win Myint syytettiin maanantaina saman lain rikkomisesta. Molempia syytettiin viime kuussa pandemiarajoitusten rikkomisesta kanssakäymisessä.

Aung San Suu Kyille, joka palveli 15 vuotta kotiarestissa edellisen sotilasvallan aikakaudella, on nyt vankilassa jopa yhdeksän vuotta vankeutta; Mr. Win Myint kohtaa jopa viisi vuotta.

Tämä oli heidän toinen koe-esiintymisensä suljettujen ovien takana. Rikosoikeudenkäynnit kokoontuvat useless joka toinen viikko Myanmarissa ja usein lyhyisiin istuntoihin, mikä tarkoittaa, että oikeudenkäynti voi kestää useita kuukausia.

Tuomari, joka käsittelee heidän tapauksensa, on kieltäytynyt antamasta asianajajan edustamaan heitä oikeudessa. Aung San Suu Kyin asianajaja U Khin Maung Zaw sanoi yrittäneensä osallistua kuulemistilaisuuteen, mutta häneltä ei päässyt sisään.

“Kuuntelimme sitä 10 metrin päästä”, hän sanoi haastattelussa. ”Kuulin Daw Aung San Suu Kyin äänen. Äänensä kuulosta hän näyttää olevan terve. Kuulin hänen pyytävän tavata lakimiehensä. “

Juntanvastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet jatkuvasti viimeisen kuukauden aikana. Päivällä ihmiset marssivat tuhansia kaupunkikatuja, yli neljän ihmisen julkisten kokousten kiellon estämättä, ja yöllä he törmäävät ruukkuihin ja pannuihin.

Turvallisuusjoukot jatkoivat mielenosoittajien tukahduttamista maanantaina, mutta pienemmässä mittakaavassa kuin edellisenä päivänä. Mielenosoittajien hyökkäykset raportoitiin Yangonissa, Myanmarin suurimmassa kaupungissa, jossa tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat useisiin paikkoihin, ja Lashiossa, kaupungissa Pohjois-Shanin osavaltiossa.

Yangonissa turvallisuusjoukot saapuivat yhdelle mielenosoituskohteelle useilla kuorma-autoilla, hyppäsivät ulos ja alkoivat ampua aseitaan videon mukaan. Mutta oli epäselvää, ampuvatko he kumikuulia vai eläviä ammuksia, eikä näennäisiä uhreja ollut.

Daisy Kyaw Winin sukulaisille hänen kuolemansa ei ollut poliittinen lausunto, vaan henkilökohtainen tragedia.

Hänen sisarensa, Kay Thi Kyaw Win, kertoi, että hänen poikansa Myat Thaw Maung odotti äitinsä kotiin tulemista.

“On sydäntäsärkevää nähdä veljenpoikani kysyvän, milloin hänen äitinsä tulee taas nukkumaan hänen kanssaan”, hän sanoi. “Meidän on voitettava tämä vallankumous, jotta meillä ei olisi enemmän äitittömiä lapsia maassamme.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *