Mihin Bidenin ulkopolitiikka vie Yhdysvaltoja

Yhtä päivää ennen kuin hallinto ilmoitti päätöksestään Saudi-Arabiasta, Biden antoi ensimmäisen merkittävän puheenjohtajuuskautensa, että hän olisi halukas käyttämään sotilaallista voimaa Lähi-idässä, jos hän pitää sitä perusteltuna. Hän tilasi kostotoimenpiteet Iranin tukemia Syyrian taistelijoita vastaan ​​ja osoittaa halukkuutensa ylläpitää sotilaallista läsnäoloa Lähi-idässä, kun Iran tukee edelleen Yhdysvaltojen vastaisten miliisien verkostoa koko alueella.

Vastauksena lakkoihin – joissa oletettavasti tapettiin ainakin yksi hävittäjä Kataib Hezbollahin miliisiryhmässä, Iranin tukemassa ryhmässä, joka on myös osa Irakin hallituksen virallisia turvallisuusjoukkoja – Iran hylkäsi kolmannen osapuolen kutsun liittyä Yhdysvaltoihin diplomaattisissa neuvotteluissa.

Kampanjapolulla Biden sitoutui palauttamaan entisen pomonsa, presidentti Barack Obaman allekirjoittaman Iranin ydinsopimuksen, ja hän korosti ennätystään vastustajana Obaman interventioon Libyassa ja joukkojen nousuun Afganistanissa. (Biden myös vastusti riskialtista tehtävää joka otti Osama bin Ladenin, vaikka hän on ollut vähemmän nopea kerskaamaan siitä.)

Kun hän saapui virkaan, yksi Bidenin ensimmäisistä liikkeistä oli ilmoittaa, että hän lopetti “kaiken amerikkalaisen tuen hyökkäysoperaatioille Jemenin sodassa, mukaan lukien asiaankuuluva asekauppa”. Sitä pidettiin suurelta osin ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä, kun otetaan huomioon, että kongressi todennäköisesti toi esiin lakiesityksen, jonka Trump oli asettanut veto-oikeudelle asekaupan lopettamisesta Jemenin sodan tukemiseksi. Mutta se heijastaa myös hänen puolueensa – ja monien Trumpia tukevien republikaanien – painostusta kääntää sivua amerikkalaisesta interventiosta.

Silti Biden on ympäröinyt itsensä Washingtonin demokraattisen ulkopolitiikan laitoksen veteraaneilla, mikä on herättänyt joidenkin puolueen kriitikoiden huolta siitä, että hän palaa takaisin sellaiseen kohtalaiseen interventioon, joka määritteli Obaman toimikautensa.

Viikkoja ennen virkaanastumistaan ​​joukko edistyksellisiä ryhmiä lähetti hänet luettelo sadasta henkilöstösuosituksesta, kun he kasvoivat huolestuneina hänen ulkopolitiikkaansa. Kriitikot ovat osoittaneet Obaman entisten hallintovirkailijoiden, joilla on siteitä aseteollisuuteen, yleisyyttä vuosina, jolloin he eivät olleet julkisessa palveluksessa.

Biden on sanonut haluavansa “lopettaa ikuiset sodat”, ja hän puhuu usein kokemuksestaan ​​Irakiin lähetetyn palvelun jäsenen vanhempana (hänen poikansa Beau, joka kuoli syöpään vuonna 2015). Mutta Biden on nyt nähnyt on erittäin epätodennäköistä, että se noudattaa kampanjalupausta poistaa kaikki Yhdysvaltain joukot Afganistanista 1. toukokuuta mennessä, mikä tulee olemaan ratkaiseva testi hänen sitoutumisestaan ​​väkivallattomuuteen – tilanteessa, jossa tulokset voivat olla kummallakin tavalla rumat. Tämä selittyy myös hänen halullaan keskittyä sisäpolitiikkaan, Parsi sanoi, kutsumalla sitä vähäisimmän vastarinnan lähestymistavaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *