Saudi-Arabian prinssi hyväksyi Khashoggin kuoleman, Yhdysvaltojen raportti sanoo

WASHINGTON – Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman hyväksyi Washington Postin toimittajan Jamal Khashoggin murhan vuonna 2018. tiedusteluraportti jonka Bidenin hallinto julkaisi perjantaina ja tarjosi maailmalle muistutuksen julmasta tappamisesta.

Eliittioperaattoritiimi auttoi tappamista, kerrotaan raportissa. Ryhmä ilmoitti suoraan prinssi Mohammedille, joka kehitti pelon ilmapiirin, joka teki epätodennäköiseksi avustajien toiminnan ilman hänen suostumustaan ​​raportin mukaan. Siinä jätettiin julmat yksityiskohdat herra Khashoggin kuolemasta, mukaan lukien hänen ruumiinsa pilkkominen luusahalla sen jälkeen, kun Saudi-Arabian viranomaiset houkuttelivat hänet konsulaattiinsa Istanbuliin.

Mutta Bidenin hallinto ei ryhtynyt suoriin toimiin prinssi Mohammedia, valtakunnan tosiasiallista hallitsijaa vastaan, vaan ilmoitti matka- ja taloudellisista pakotteista muille murhassa mukana olleille Saudi-Arabialle ja kruununprinssiä suojeleville kuninkaallisen kaaren eliittiyksikön jäsenille. Hallinto päätteli, ettei se voi vaarantaa suhteidensa täydellistä katkeamista valtakuntaan, johon Yhdysvallat vetoaa auttaakseen Irania hillitsemään, torjumaan terroristiryhmiä ja välittämään rauhanomaisia ​​suhteita Israeliin. Saudi-Arabian sulkeminen voi myös työntää sen johtajia kohti Kiinaa.

Molempien osapuolten lainsäätäjät kiittivät raportin julkaisemista, mutta jotkut demokraatit, mukaan lukien Kalifornian edustaja Adam B.Schiff, parlamentin tiedustelukomitean puheenjohtaja, puhuivat tyrmistyneenä siitä, että hallinto lopetti ankarammin rangaista prinssi Mohammedia murhasta. Khashoggi, Virginian laillinen pysyvä asukas, joka kritisoi Saudi-Arabian hallitusta The Postille kirjoittamissaan sarakkeissa.

“On olemassa tapoja saada aikaan henkilökohtaisempia seurauksia katkaisematta suhdetta kokonaan”, herra Schiff sanoi haastattelussa.

Silti hän lisäsi: “Tämä on Yhdysvaltojen virallinen julkilausuma siitä, että Saudi-Arabian kruununprinssillä on verta käsissään, ja että veri kuuluu yhdelle amerikkalaiselle asukkaalle ja toimittajalle. Ja se on mielestäni erittäin voimakasta. “

Khashoggin salamurha vuonna 2018 ja hänen kuolemansa julmuus, jotka kerrottiin tuolloin uutisraporteissa, järkyttivät maailmaa. Ja se inhosi amerikkalaisia ​​virkamiehiä, mukaan lukien CIA: n johtaja tuolloin, Gina Haspel, nykyisten ja entisten tiedusteluviranomaisten mukaan. Rouva Haspel ja muut amerikkalaiset virkamiehet kuuntelivat turkkilaisen tiedustelupalvelun saamaa äänitystä, joka paitsi sieppasi Khashoggin taistelun Saudi-Arabian agentteja vastaan ​​ja hänen tappamisensa myös sahan ääniä hänen ruumiissaan.

Saudi-Arabian hallitus antoi blister-vastauksen raportin julkaisemiseen ja seuraamuksiin ja hylkäsi asiakirjan johtajistaan ​​”negatiivisena, vääränä ja mahdottomana arviointina”.

“On todella valitettavaa, että tämä raportti, sen perusteettomilla ja epätarkoilla johtopäätöksillä, julkaistaan, kun valtakunta oli selvästi tuominnut tämän hirvittävän rikoksen”, lausunnossa sanottiin. Se totesi, että valtakunta oli “toteuttanut toimenpiteitä” estääkseen tappamisen toistumisen; se syytti kahdeksan ihmistä sen yhteydessä.

Suurin osa todisteista, joita CIA käytti päätellessään, että prinssi Mohammed oli syyllinen Khashoggin tapoon, on edelleen luokiteltu. Mutta raportin julkistaminen oli ensimmäinen kerta, kun amerikkalainen tiedustelupalvelu oli julkistanut johtopäätöksensä, ja luokituksen poistettu asiakirja oli voimakas nuhtelu kruununprinssille, Trumpin hallinnon läheiselle liittolaiselle, jonka jatkuva tuki sai aikaan kansainvälisen suuttumuksen.

Raportin julkaiseminen osoitti, että presidentti Biden, toisin kuin edeltäjänsä, ei syrjäyttäisi Khashoggin tappamista ja että hänen hallintonsa aikoi yrittää eristää kruununprinssi.

“Arvioimme, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman hyväksyi operaation Istanbulissa, Turkissa, Saudi-Arabian toimittaja Jamal Khashoggin vangitsemiseksi tai tappamiseksi”, kerrotaan Bidenin kansallisen tiedustelupäällikön Avril D. Hainesin julkaisemasta raportista.

Päätös nuhdella Saudi-Arabiaa rankaimatta suoraan prinssi Mohammedia oli seurausta viikkoa kestäneestä keskustelusta Bidenin avustajien keskuudessa, joka kutsui Saudi-Arabiaa vuoden 2020 kampanjan aikana “pariavaltioksi”, jolla ei ole lunastettavaa sosiaalista arvoa. Kaksi vuotta aiemmin herra Biden kutsui Trumpin hallinnon toimettomuudestaan ​​Khashoggin kuoleman jälkeen, kutsumalla sitä “kiusalliseksi” ja “vaaralliseksi.

Herra Bidenin äskettäin perustettu kansallinen turvallisuusryhmä neuvoi häntä, että hän ei voinut estää Saudi-Arabian kruunun perillistä tulemasta Yhdysvaltoihin eikä punnita häntä vastaan ​​rikosoikeudellisia syytöksiä rikkomatta suhteita keskeiseen arabiliittolaiseen virkamiesten mukaan.

He sanoivat, että Valkoisessa talossa syntyi yksimielisyys siitä, että tällaisen rikkomuksen kustannukset Saudi-Arabian yhteistyössä terrorismin torjunnassa ja Iranin kohtaamisessa ovat yksinkertaisesti liian korkeat.

Herra Bidenille päätös oli kertova osoitus siitä, että hänen varovaisemmat vaistonsa olivat alkaneet.

Perjantaina haastattelussa Univisionille presidentti sanoi, että hän “puhui eilen kuninkaan, ei prinssin kanssa”. Herra Biden lisäsi, että hän oli “tehnyt hänelle selväksi, että säännöt muuttuvat, ja ilmoitamme merkittävistä muutoksista tänään ja maanantaina” saamelaisten vastuuseen. “On törkeää, mitä tapahtui.”

Viime kädessä Bidenin hallinto ilmoitti rangaistuksista Saudi-Arabian virkamiehille, mukaan lukien valtakunnan entisen tiedustelupäällikön matkustuskielto ja varojen jäädyttäminen sekä salamurhaan osallistuneiden puolisotilaallisen yksikön jäsenten pakotteet.

Ulkoministeriö ilmoitti myös viisumirajoituksista 76 saudille, joita syytetään toimittajien, aktivistien ja toisinajattelijoiden tukahduttamisesta tai vahingoittamisesta, ja lopulta niitä sovelletaan myös muihin ympäri maailmaa, kun hallinto laajentaa uuden “Khashoggi-kiellon” täytäntöönpanoa, ulkoministeri Antony J Blinken sanoi.

“Suhde Saudi-Arabiaan on suurempi kuin kukaan muu henkilö”, herra Blinken sanoi perjantaina osastolla pidetyssä lehdistötilaisuudessa. “Se, mitä olemme tehneet tekemiemme toimien avulla, ei todellakaan ole rikkoa suhdetta, vaan kalibroida se uudelleen vastaamaan paremmin etujamme ja arvojamme.”

Dennis Ross, entinen Lähi-idän neuvottelija ja ulkopolitiikan avustaja molempien osapuolten hallinnoissa, suosii herra Bideniä siitä, että hän “yritti pujottaa neulaa” ja kutsui asiaa “klassiseksi esimerkiksi siitä, missä sinun on tasapainotettava arvojasi ja etujasi. ”

“Teemme nyt asioita, jotka osoittavat selkeän eron Trumpista demokratian ja ihmisoikeuksien suhteen”, herra Ross lisäsi haastattelussa.

Neljän sivun tiedusteluraportti sisälsi muutamia aiemmin julkistamattomia tärkeimpiä tosiasioita ja toistettiin CIA: n päätelmä vuodelta 2018 että prinssi Mohammed käski murhata Khashoggin. Se perusti tapauksensa pienempiin todisteisiin ja CIA: n ymmärrykseen kruununprinssin valvonnasta valtakunnassa, jonka tiedustelupalvelun virkamiehet ovat jo pitkään sanoneet johtaneen heidät luottavaisin päätelmiin hänen syyllisyydestään.

Prinssi Mohammed piti Khashoggia uhkana ja “laajalti kannatti väkivaltaisten toimenpiteiden käyttämistä tarvittaessa hänen vaimentamiseksi”, tiedusteluraportti päättyi. Amerikkalaiset tiedustelupalvelut saivat tietää, että Saudi-Arabian viranomaiset olivat suunnitelleet määrittelemätöntä operaatiota Khashoggia vastaan, mutta raportin mukaan Yhdysvallat ei ole saanut tietää, kun Saudi-Arabian viranomaiset päättivät vahingoittaa häntä.

Hittijoukkueen jäsenet lentivät Turkkiin 2. lokakuuta 2018 sen jälkeen Saudi-Arabian viranomaiset houkuttivat herra Khashoggin, joka etsi papereita turkkilaisen morsiamensa naimisiin, Istanbulin konsulaattiin.

Vaikka joukkue saapui Istanbuliin valmistautuen tappamaan Khashoggin, amerikkalaiset tiedustelupalvelut eivät olleet varmoja, että se oli heidän ainoa valtuutettu vaihtoehto.

Vakoojavirastot eivät voineet sulkea pois sitä mahdollisuutta, että prinssi Mohammed olisi halunnut kaapata herra Khashoggin, yhdysvaltalainen tiedustelupäällikkö sanoi ja lisäsi, että CIA ja muut virastot luottavat tuomiostaan ​​siitä, että prinssi Mohammed oli vastuussa joko vangitsemisen tai kaappaamisen määräyksestä. tappaa herra Khashoggi. Hänen ruumiinsa ei koskaan löytynyt.

Raportin mukaan prinssi Mohammed “edisti ympäristöä”, jossa hänen avustajansa pelkäsivät, että hänen käskyjensä laiminlyönti saattaisi johtaa heidän pidätykseen. “Tämä viittaa siihen, että avustajat eivät todennäköisesti kyseenalaistaneet Mohammed bin Salmanin käskyjä tai ryhtyneet arkaluontoisiin toimiin ilman hänen suostumustaan”, raportissa todetaan.

Raportissa lueteltiin 21 muuta osallistunutta herra Khashoggin tappamiseen, mukaan lukien osumajoukkueen jäsenet.

Operaattorit työskentelivät Saudi-Arabian tutkimus- ja mediakeskuksessa, jota johti tuolloin Saud al-Qahtani, prinssi Mohammedin läheinen neuvonantaja. Herra al-Qahtanin virallinen tehtävä oli kuninkaallisen tuomioistuimen mediatsaari, ja hän oli kerran vastuussa kampanjasta sosiaalisen median käyttämiseksi Saudi-Arabian toisinajattelijoiden hyökkäykseen verkossa. Raportissa todettiin, että al-Qahtani oli julkisesti sanonut, ettei hän tehnyt päätöksiä ilman kruununprinssin hyväksyntää.

Raportissa sanottiin, että seitsemän prinssi Mohammedin eliitin suojaavan yksityiskohdan, nimeltään Speedy Intervention Pressure, eli RIF, kuului 15 miehen joukkueeseen, joka tappoi Khashoggin. Yksikkö on toteuttanut sieppauskampanja, tarkkailu, pidätys ja kidutus prinssi Mohammedin vastustuksen murskaamiseksi.

“RIF: n jäsenet eivät olisi osallistuneet Khashoggia vastaan ​​tehtyyn operaatioon ilman Muhammad bin Salmanin suostumusta”, turvaluokituksesta poistetussa raportissa todetaan.

Siitä hetkestä lähtien, kun herra Khashoggi havaitsi kuolemansa, Saudi-Arabian viranomaiset pyrkivät estämään syyllisyyden kruununprinssiltä. Saudi-Arabian hallitus vangitsi kahdeksan ihmistä Khashoggin kuoleman yhteydessä ja yritti heitä suurelta osin salaa. Vaikka viisi tuomittiin alun perin kuolemaan, kun yksi Khashoggin pojista sanoi, että hän ja hänen sisaruksensa olivat antaneet anteeksi isänsä tappaneille miehille, Saudi-Arabian tuomioistuin vähensi rangaistuksia vankilaan.

Herra Schiff kertoi tapaavansa Valkoisen talon virkamiehiä perjantaina painostaakseen “henkilökohtaisempia seurauksia” kruununprinssille.

“En usko, että presidentin pitäisi tavata häntä. Mielestäni presidentin ei pitäisi puhua hänen kanssaan ”, herra Schiff sanoi. “Mielestäni hallinnon tulisi tutkia tapoja hoitaa omaisuuttaan, jota hän hallitsee.”

Ennen raportin julkaisua, herra Biden puhui Saudi-Arabian kuninkaalle Salmanille. Ja virkamiehet ovat sanoneet Herra Biden puhuu useless kuninkaan kanssa, hänen kollegansa valtionpäämiehenä, vaikka muutkin hallintoelimet saattavat puhua suoraan kruununprinssin kanssa.

Edustaja Tom Malinowski, New Jerseyn demokraatti, joka oli Obaman hallinnon apulaissihteeristö ihmisoikeuksien alalla, sanoi, että “MBS: n viisumikiellon pitäisi olla pakollista” voimassa olevan lain mukaan, “jos ulkoministerillä on luotettavaa tietoa, että hän syyllistynyt törkeään ihmisoikeusloukkaukseen, jonka sihteeri juuri kertoi meille tekevänsä. “

Herra Blinkenillä, herra Malinowskin mukaan, oli valta luopua viisumikiellosta, mutta useless raportilla kongressille perusteluineen.

Trumpin puheenjohtajuuden vähenemispäivänä lähtevä hallinto hyväksyi kaksi suurta tarkkuusohjattujen pommien myyntiä Saudi-Arabialle, yhteensä yli 750 miljoonaa dollaria. Pian herra Bidenin astuttua virkaan hänen hallintonsa keskeytti myynnin, mutta ei peruuttanut sitä, ulkoministeriön virkamiehet sanoivat. Myynti saattoi silti käydä läpi, ja keskeyttäminen ei vaikuttanut muihin sotilaallisiin sopimuksiin, mukaan lukien Saudi-Arabian F-15-hyökkäyssuihkulaivaston ylläpitoon ja muuhun tukeen valtakunnan armeijalle.

Tiedusteluraportti kirjoitettiin vuosi sitten sen jälkeen, kun kongressi, joka oli saanut tietoa perustana olevista havainnoista, antoi lain tiedustelupalvelujen päätelmien luokituksen poistamisesta ja julkaisemisesta.

Neiti Haines myönsi NPR: lle haastattelussa, että johtopäätökset eivät olisi yllättäviä, mutta vaati, että tiedustelupalvelujen vastuulla on “tarjota näkemämme ja varmistaa, että se on mahdollisimman selkeä”.

Mark Mazzetti ja Michael Crowley osallistui raportointiin Washingtonista ja Michael LaForgia New Yorkista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *