Kohdatessaan Saudi-Arabiaa Biden kärkii läheisen liittolaisen kanssa

BEIRUT, Libanon – Presidentti Biden ja hänen hallintonsa puhuvat vähemmän laskennallisista intresseistä muuhun maailmaan suhtautumisessa ja enemmän siitä, että demokratian ja ihmisoikeuksien kaltaiset arvot antavat tien.

Mutta kun hallinto käsitteli viime viikolla tiedusteluarvion julkista julkaisua, jossa todettiin, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman oli hyväksynyt operaation, joka tappoi toisinajattelevan Saudi-Arabian kirjailijan Jamal Khashoggin, amerikkalaiset strategiset edut vallitsivat.

Yhdysvallat pyysi jonkin verran vastuuvelvollisuutta rikoksesta asettamalla sanktioita entiselle tiedusteluviranomaiselle ja peitetylle joukolle, joka tappoi Khashoggin. Mutta edessään mahdollisuudesta, että prinssi Mohammedin suoraan rankaiseminen voi aiheuttaa rikkomuksen tärkeän arabikumppanin kanssa – ja suututtaa valtakunnan todennäköistä tulevaa hallitsijaa – herra Biden pidätti itsensä säilyttääkseen suhteet Saudi-Arabiaan.

Perjantaina julkaistun arvioinnin julkaisemiseen liittyvä jännite osoitti uusia kitkoja Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian suhteissa herra Bidenin astuttua virkaan ja voi vaikeuttaa maiden välistä vuorovaikutusta.

Bidenin hallinnon kannalta Saudi-Arabia on usein ollut huono näyttelijä, ja prinssi Mohammedia pidetään raa’ana nousijana, jonka on annettu päästä eroon liian monilla tuhoisilla liikkeillä.

Saudi-Arabia puolestaan ​​hämmentää usein Yhdysvaltojen keskittyminen ihmisoikeustapauksiin, kuten herra Khashoggi, jonka Saudi-Arabian edustajat tappoivat ja pilkkoivat Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa vuonna 2018. He ovat huolissaan siitä, että tuottava, pitkä – pitkäaikainen kumppanuus Washingtonin kanssa joutuu Yhdysvaltain sisäpolitiikan tai uuden hallinnon halun saavuttaa uusi ydinsopimus Iranin kanssa.

Prinssi Mohammedista on tullut salamavalo valtaan nousunsa jälkeen, kun hänen isänsä, kuningas Salman, nousi valtaistuimelle vuonna 2015. Saudit ylistävät 35-vuotiaan prinssin pyrkimystä monipuolistaa taloutta ja avata yhteiskuntaa hillitsemällä uskonnollista retoriikkaa ja löysäämällä rajoituksia naisille.

Yhdysvaltain virkamiehet kiittävät näitä muutoksia, mutta prinssi Mohammedin nousu on pysäytetty teoilla, jotka saivat heidät itkemään: siviilien tappaminen Jemenissä amerikkalaisilla pommeilla, papiston ja aktivistien pidätykset sekä muiden amerikkalaisten tuntemien ja luottamien ruhtinaiden syrjäyttäminen. .

Yhdysvaltain viime viikolla julkistamassa arvioinnissa ja pakotteissa käsiteltiin dramaattisinta näistä rikkomuksista: Prinssi Mohammed perusti nopean interventiovoimana tunnetun peitelevän ryhmän toisinajattelijoiden etsimiseksi ja hiljentämiseksi kotimaassa ja ulkomailla.

Erotessaan voimansa valtiovarainministeri Janet L. Yellen sanoi, että Yhdysvallat “seisoo yhdessä toimittajien ja poliittisten toisinajattelijoiden kanssa vastustamassa väkivallan uhkaa” ja “puolustaa edelleen sananvapautta, joka on vapaan yhteiskunnan perusta. ”

Monimutkainen hallinnon päätös prinssi Mohammedin käsittelystä on hänen isänsä antama lähes täydellinen vallan monopoli. Kuningas Salman, joka on 85-vuotias ja sairas, siirsi valtavan voiman pojalleen estääkseen vaarallisen peräkkäisen taistelun nuorempien ruhtinaiden keskuudessa, sanoi entinen Yhdysvaltain Riadin suurlähetystön päällikkö David Rundell.

“Kuningas oikosulki sen asettamalla yhden miehen vastuuseen ja suunnittelemalla kaikkien kilpailijoiden sivuun”, hän sanoi. “Ei ole nyt numeroa kolme.”

Hälytys ja viha ovat kasvaneet Riadissa siitä lähtien, kun herra Biden tuli Valkoiseen taloon kritisoi saudit kampanjan aikana “pariaksi” ja vannoo arvioida uudelleen Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian välisen suhteen.

Herra Biden on jäädyttänyt osan amerikkalaisista asekaupoista, kieltäytynyt tekemisestä suoraan prinssi Mohammedin kanssa ja hyväksyi tiedustelun arvioinnin julkaisun viime viikolla.

Saudit ovat hylänneet herra Bidenin toimet pyrkimyksinä erottaa itsensä väärennetystä presidentti Donald J. Trumpista epätavallisen tiukka suhde prinssi Mohammedin kanssa, jota suurelta osin johti hänen vävynsä ja vanhempi neuvonantaja Jared Kushner.

Ennen Khashoggin raportin julkaisemista Saudi-Arabian analyytikot syyttivät Yhdysvaltoja lääkäreistä prinssi Mohammedin demonisoimiseksi ja asian käyttämisestä Iranin hyväksi toivomalla uuden ydinsopimuksen helpottamista. Toiset hylkäsivät sen havainnot todisteiden puuttuessa.

“Eikä voinut auttaa lukiessani Yhdysvaltain tiedusteluraporttia Khashoggin murhasta, mutta muistan vanhan rouvan tuossa vanhassa mainoksessa huutaen:” Missä naudanliha on? “” Saudi-insinööri Jaber Alsiwat, kirjoitti Twitterissä.

Hänen mukaansa valtakunnan tulisi monipuolistaa sotilastuotantoa ja siirtää kansainväliset investoinnit pois Yhdysvalloista.

“Amerikkalaiset ovat osoittaneet yhä uudelleen, etteivät he ole luotettavia kumppaneita”, hän kirjoitti.

Jännitteet ovat palaneet toistuvasti 76 vuoden aikana siitä, kun presidentti Franklin D. Roosevelt ja prinssi Mohammedin isoisä kuningas Abdulaziz loivat pohjan kumppanuudelle, joka perustuu Yhdysvaltojen pääsyyn Saudi-Arabian öljyyn vastineeksi takuuksi siitä, että Yhdysvallat puolustaa Saudi-Arabiaa ulkomailta. uhkia.

Vaikka sopimus perustui yksinomaan strategisiin etuihin, molempien maiden arvot – yksilön oikeuksien suojelemiseen investoitu demokratia ja islamilainen monarkia, jossa ei juurikaan suvaita toisinajatteluita – ovat olleet jyrkästi erilaisia.

Jotkut prinssi Mohammedin toimet ovat paljastaneet nämä jännitteet, kuten hänen toimensa, joka pakottaa Libanonin pääministerin eroamaan, ja hänen vangitsemansa sadat valtakunnan rikkaimmat ruhtinaat ja liikemiehet Riadin hotellissa korruptiosyytöksistä vuonna 2017.

Mutta mikään hänen liikkeistään ei arvostellut Yhdysvaltain virkamiehiä enemmän kuin nopean interventiovoiman perustaminen, jonka prinssi Mohammed valtuutti seuraamaan Saudi-Arabian toisinajattelijoita: ensin verkossa sähköinen valvonta ja hakkerointi, sitten fyysisesti etsimällä heitä ulkomailla.

Kuningas Salmanin hallituskauden ensimmäisinä vuosina ainakin seitsemän Saudi-Arabiaa, jotka olivat jollakin tavalla juoksleet hallituksestaan, pidätettiin ulkomailla ja lennätettiin takaisin valtakuntaan.

Vaikka Saudi-Arabian tiedustelupalvelu oli pitkään tehnyt tiivistä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa terrorismin torjunnassa ja muissa turvallisuuskysymyksissä, toisinajattelijoiden vastainen operaatio pidettiin poissa kokeneiden ammattilaisten luota ja sitä johti kaksi prinssi Mohammedin luottajaa, Saud al-Qahtani, jonka kanssa Yhdistynyt kuningaskunta Osavaltiot määrittivät pakotteet vuonna 2018, ja Ahmed Asiri, joka rangaistiin perjantaina.

Tämä operaatio räjähti prinssi Mohammedin kasvoihin viime viikolla. Tiedusteluarvioinnissa todettiin, että “prinssi Mohammed tuki väkivaltaisten toimenpiteiden käyttämistä toisinajattelijoiden hiljentämiseen ulkomailla”, ja pääteltiin, että hänen “absoluuttinen hallinta valtakunnan turvallisuus- ja tiedustelutoimissa” teki epätodennäköiseksi, että Khashoggin tappaneet agentit olisivat toimineet yksin.

Valtakunta reagoi raporttiin uhmakkaasti sanomalla, että se hylkäsi “kielteisen, väärän ja mahdotonta arviointia” ja vannoi ylläpitävänsä “joustavaa strategista kumppanuutta”, josta se on pitkään nauttinut Yhdysvaltojen kanssa.

Prinssi Mohammed ei ole puhunut julkisesti raportin julkaisemisen jälkeen, ja on edelleen epäselvää, miten se vaikuttaa hänen suhteisiinsa Yhdysvaltoihin jatkossa.

Hän ei todennäköisesti ole tervetullut Washingtoniin milloin tahansa, vaikka se voi muuttua, jos hänestä tulee odotetusti kuningas isänsä kuoleman jälkeen.

Saudi-Arabian viranomaiset ovat puhuneet valtakunnan tarpeesta monipuolistaa kansainvälistä kumppanuuttaan, ja huonot suhteet herra Bideniin voivat nopeuttaa tätä muutosta.

“Jos Bidenin hallinto työntää tämän liian pitkälle, Saudi-Arabiat menevät jonnekin muualle, ja heillä on nyt enemmän vaihtoehtoja kuin ennen”, sanoi entinen edustuston päällikkö Rundell.

Saudi-Arabian suhteet Venäjään ovat lämmenneet kuningas Salmanin johdolla; Prinssi Mohammed on löytänyt eräänlaisen kamaradian presidentti Vladimir V. Putinin kanssa, ja nämä kaksi maata koordinoivat öljypolitiikkaa.

Saudit ovat lisänneet siteitä Kiinaan, josta on tullut heidän suurin kauppakumppaninsa ja joka pidättäytyy kritisoimasta Saudi-Arabian ihmisoikeusloukkauksia.

Mutta muut asiantuntijat sanoivat, että Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian siteet ovat liian syviä, jotta niistä voidaan nopeasti luopua.

“Ei ole epäilystäkään siitä, että Saudi-Arabian on ilmoitettava Yhdysvalloille, että sillä on muita vaihtoehtoja ja että se aikoo suojautua asettamalla munia kiinalaiseen koriin ja osa venäläiseen koriin”, sanoi Lähi-idän professori Bernard Haykel. Itäiset opinnot Princetonin yliopistossa, joka opiskelee valtakuntaa. “Tosiasia on, että kukaan ei voi korvata Yhdysvaltoja Saudi-Arabiassa.”

Vuosikymmenien kumppanuus tarkoittaa, että suuri osa Saudi-Arabian eliitistä on koulutettu Yhdysvalloissa; valtakunnan valuutta on edelleen sidottu dollariin; Saudi-Arabian öljyteollisuuden kulttuuri on pääosin amerikkalaista; sen armeija käyttää pääasiassa amerikkalaisia ​​laitteita; ja monet sen upseerit ovat saaneet amerikkalaista koulutusta. Kaiken tämän kumoaminen voi viedä vuosikymmeniä.

“He eivät voi katsoa missään muualla vakavasti”, herra Haykel sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *