Iran hylkää Euroopan ehdottamat ydinsopimusneuvottelut Yhdysvaltojen kanssa

Iran hylkäsi sunnuntaina tarjouksen neuvotella suoraan Yhdysvaltojen kanssa epävirallisessa kokouksessa, jonka eurooppalaiset ehdottivat presidentti Donald J. Trumpin melkein kolme vuotta sitten irtautuneen ydinsopimuksen elvyttämiseksi.

Iranin ulkoministeriön edustaja Saeed Khatibzadeh sanoi, että Washingtonin ja eurooppalaisten viimeaikaiset toimet ovat saaneet Iranin päättelemään, että ”aika ei ole oikea” käydä tällaisia ​​neuvotteluja. Hänen huomautuksensa tuli päiviä sen jälkeen Presidentti Biden määräsi kostotoimet Iranin tukemia Itä-Syyrian miliisejä vastaan, jotka olivat sidoksissa viimeaikaisiin hyökkäyksiin amerikkalaisia ​​ja liittoutuneita vastaan ​​Irakissa.

“Amerikan asemissa ja toiminnassa ei ole tapahtunut muutoksia”, herra Khatibzadeh sanoi ulkoministeriön lausunnossa. “Bidenin hallinto ei ole syrjäyttänyt Trumpin maksimipainepolitiikkaa eikä ilmoittanut sitoumuksistaan” vuoden 2015 aikana Trump hylkäsi ydinsopimuksen.

Herra Biden on sanonut, että Yhdysvallat aikoo palaa sopimukseen jos Iran palaa ensin sitoumuksiinsa, jotka se teki allekirjoittaessaan. Iran on vaatinut Yhdysvaltoja poistamaan kaikki sitä koskevat pakotteet, ja se on viime aikoina toteuttanut toimenpiteitä uraanin rikastamisen lisäämiseksi ja kansainvälisten tarkastajien pääsyn rajoittamiseksi ydinvoimaloihinsa.

Tämä umpikuja sai sopimuksen allekirjoittaneet eurooppalaiset ehdottamaan epävirallista tapaamista, johon amerikkalaiset osallistuisivat vieraana ja molemmat osapuolet saisivat mahdollisuuden osallistua suoraan.

Amerikkalaiset virkamiehet ovat yksityisesti ilmaisseet luottamuksensa siihen, että ajoituskysymykset voidaan ratkaista, ja huomauttaneet, että kun ydinsopimus pantiin täytäntöön vuoden 2016 alussa, Iran ja Yhdysvallat ryhtyivät sarjaan tarkkaan koordinoituja toimia, jotka eliminoivat kysymyksen siitä, kuka oli ensimmäinen liike.

Mutta poliittinen herkkyys on korkea.

Herra Biden on tietoinen siitä, että sopimuksen republikaanit vastustajat etsivät merkkejä siitä, että hänen uusi hallintonsa tekee myönnytyksiä saamatta mitään vastineeksi. Ja Iranilla on presidentinvaalit alle neljässä kuukaudessa, joten yksikään Iranin virkamies ei halua näyttää olevan taipuvainen amerikkalaisen tahdon mukaan.

Toistaiseksi herra Biden on sekoittanut halunsa sitoutua uudelleen diplomatiaan ja vaatimattomaan sotilaalliseen työntöön Iranin tukemana valtakunnallisista miliiseistä Irakissa ja muualla.

Hyvän tahdon eleisiin sisältyi Trumpin hallinnon epäonnistuminen epäonnistuneesta yrityksestä pakottaa asettamaan uudelleen Yhdistyneiden Kansakuntien pakotteet, jotka olivat ennen vuotta 2015. Mr. Trump väitti, että koska Iran oli aloittanut ydinmateriaalin tuotannon sopimuksella kielletyillä tasoilla, näiden pakotteiden pitäisi automaattisesti palautua paikoilleen.

Ulkoministeriö myös helpotti matkarajoituksia Iranin diplomaateille, jotka tulivat Yhdistyneisiin Kansakuntiin ja hyväksyivät Euroopan kutsut suoraan neuvotteluihin.

Mutta sitten tuli herra Bidenin päätös määrätä torstai-iskut torstaina useisiin rakennuksiin, joita Iranin tukema miliisi Kataib Hezbollah ja muut ryhmät käyttivät Itä-Syyriassa lähellä Irakin rajaa. Lakot olivat vastaus rakettihyökkäykseen 15. helmikuuta Pohjois-Irakissa, jossa kuoli yksi siviilirakentaja ja haavoittui yhdysvaltalainen palvelun jäsen ja koalitiojoukkojen jäsenet.

Herra Biden sanoi, että lakkojen tarkoituksena oli lähettää viesti Iranille, että “et voi toimia rankaisematta – ole varovainen”.

Sotilaallisten jännitteiden lisääntyminen tapahtui samaan aikaan Iranin kanssa, joka punnitsi, tapaisiko se amerikkalaisia, mikä on yhtä epäsuosittu Iranin konservatiivisissa ryhmissä kuin monien republikaanien johtajien keskuudessa Yhdysvalloissa.

Valkoisen talon edustaja sanoi sunnuntaina, että Yhdysvallat oli “pettynyt” Iranin hylkäämiin neuvotteluihin, mutta “olemme edelleen valmiita jatkamaan mielekästä diplomatiaa”, Reuters kertoi.

Vanhempi analyytikko Henry Rome, joka seuraa Irania poliittisessa riskikonsultoinnissa toimivan Eurasia-ryhmän puolesta, sanoi, että Iranin päätös heijastaa osittain sen johtajien halua näyttää kestävältä Yhdysvaltojen painostuksen edessä.

“Tämä ei ole kaukana neuvottelujen kuolemasta”, hän sanoi sähköpostissa.

Khatibzadeh sanoi sunnuntain puheenvuorossaan, että Iran reagoi luontoissuorituksina sekä Washingtonin painostuksiin että myönnytyksiin.

Iran sanoi hänen mukaansa “palaavan sitoumuksiimme”, kun pakotteet poistetaan. Mutta hän varoitti, se myös “reagoi aggressiivisiin toimiin vastaavasti”.

Herra Rooma sanoi, että pysäytys teki selväksi kuinka “sotkuinen” kaupan elvyttäminen voi osoittautua.

“Vaikka yleinen ajosuunta on selvä”, hän sanoi, “Washington ja Teheran siksakoituvat pyrkiessään rakentamaan vipuvaikutusta ja käsittelemään omia sisäpoliittisia näkökohtiaan.”

Rick Gladstone osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *