Saudit sanovat, että he sieppaivat Houthi-ohjushyökkäyksen pääoman yli

DUBAI, Yhdistyneet arabiemiirikunnat – Saudi-Arabia ilmoitti lauantaina sieppaavansa pääkaupunkiinsa kohdistuvan ohjushyökkäyksen ja pommilla kuormitetut ilma-alukset, jotka kohdistuivat eteläiseen maakuntaan, viimeisin sarjassa ilmassa tapahtuneita hyökkäyksiä, jotka se on syyttänyt Jemenin kapinallisista Houthista.

Saudi-Arabian johtamassa sotilaskoalitiossa, joka taisteli Jemenin vuosien varrella käydyssä sodassa, Iranin liittoutuneiden houthien oli käynnistetty ballistinen ohjus kohti Riadia ja kolme pilkkoutunutta dronia Jizanin maakuntaan. Alun perin ei ilmoitettu uhreista tai vahingoista. Houthit eivät esittäneet välitöntä kommenttia.

Hyökkäys tapahtuu Lähi-idässä voimakkaasti kasvavien jännitteiden keskellä, ja useless päivä sen jälkeen, kun salaperäinen räjähdys iski israelilaisten omistamaan alukseen Omaninlahdella. Tämä räjähdys toi esiin huolen alusten turvallisuudesta strategisilla vesiväylillä, joissa vuonna 2019 raportoitiin useita epäiltyjä Iranin hyökkäyksiä öljysäiliöaluksia vastaan.

Valtion omistama Al-Ekhbariya-TV lähetti videokuvaa räjähdyksistä ilmassa Riadissa. Sosiaalisen median käyttäjät lähettivät myös videoita, joista osassa asukkaat huusivat katsellessaan, kuinka tulinen räjähdys lävisti yötaivaan, joka näytti olevan valtakunnan Yhdysvaltain Patriot-ohjusakut, jotka sieppaavat ballistisen ohjuksen.

Yhdysvaltain Riadin suurlähetystö antoi varoituksen amerikkalaisille ja kehotti heitä “pysymään valppaina, jos tulevia uusia iskuja tapahtuu”. Lennonseurantasivustot osoittivat, että useita lentoja, jotka oli määrä laskeutua Riadin kansainväliselle lentokentälle, ohjataan tai viivästyy tunnin sisällä hyökkäyksestä.

Jemenin sodan jatkuessa Houthi-ohjus- ja drone-iskut valtakuntaa kohtaan ovat yleistyneet ja aiheuttavat useless harvoin vahinkoja. Aiemmin tässä kuussa Houthis iski Saudi-Arabian lounais-Abhan lentokentällä tyhjää matkustajakonetta pommilla kuormitetulla droneilla, aiheuttaen sen syttymisen.

Saudi-Arabian johtama koalitio on kohdannut laajaa kansainvälistä kritiikkiä ilmaiskut Jemenissä, jotka ovat tappaneet satoja siviilejä ja osuneet ei-sotilaallisiin kohteisiin, mukaan lukien koulut, sairaalat ja hääjuhlat.

Presidentti Biden ilmoitti tässä kuussa lopettavansa Yhdysvaltojen tuen Saudi-Arabian johtamalle Jemenin sodalle, mukaan lukien “asiaankuuluva” asekauppa. Mutta hän korosti, että Yhdysvallat auttaisi edelleen Saudi-Arabiaa puolustautumaan ulkopuolisilta hyökkäyksiltä.

Houthit valloittivat Jemenin pääkaupungin ja suuren osan maan pohjoisosista vuonna 2014 pakottaen hallituksen maanpakoon ja kuukausia myöhemmin saamaan Saudi-Arabian ja sen liittolaisten aloittamaan pommituskampanjan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *