Myanmarin armeijan tulipalot YK: n lähettiläs, joka puhui vallankaappaustaan ​​vastaan

BANGKOK – Myanmarin kuukausi vanha sotilashallinto potkaisi maan suurlähettilään Yhdistyneissä Kansakunnissa lauantaina päivä sen jälkeen, kun hän piti kiihkeän puheen YK: n yleiskokouksessa Genevessä ja pyysi kansainvälistä apua kotimaansa demokratian palauttamisessa.

Suurlähettiläs U Kyaw Moe Tun päätti puheensa kolmen sormen tervehdyksellä. Nälkäpeli-elokuvien ele, josta on tullut symboli mielenosoittajien demokraattisen mielenosoituksen vallasta Myanmarissa ja ennen sitä naapurimaassa sijaitsevassa Thaimaassa.

Valtion televisio ilmoitti potkutaan sanoen, että hän oli “pettänyt maan ja puhunut epävirallisen järjestön puolesta, joka ei edusta maata ja väärinkäyttänyt suurlähettilään valtaa ja vastuuta”.

Kyaw Moe Tun puhe nosti Myanmarin demokratia-liikkeen, joka on jatkunut mielenosoituksia joka päivä 1. helmikuuta lähtien, jolloin armeija otti maan haltuunsa vallankaappauksessa ja on laajentunut siviilien tottelemattomuuteen sadat tuhannet ihmiset kävelevät pois työstään.

Kyaw Moe Tun nimitettiin siviilihallituksen alaisuuteen, joka oli jakanut vallan armeijan kanssa ennen vallankaappausta ja joka oli Myanmarin ulkopuolella vallankaappauksen tapahtuessa.

Puheessaan YK: ssa hän uhmasi uusia armeijan hallitsijoita ja kehotti maailman elintä “käyttämään kaikkia tarvittavia keinoja toimien toteuttamiseksi Myanmarin armeijan kanssa” ja palauttamaan demokratian.

“Tarvitsemme edelleen vahvinta mahdollista kansainvälisen yhteisön toimintaa sotilaallisen vallankaappauksen välittömän lopettamisen, viattomien ihmisten sortamisen lopettamiseksi, valtionvallan palauttamiseksi kansalle ja demokratian palauttamiseksi”, hän sanoi.

Hän sanoi puhuvansa syrjäytetyn siviilihallituksen puolesta, jota johti Daw Aung San Suu Kyi, jota on pidätetty vallankaappauksen aamusta lähtien.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony J. Blinken twiittasi ennen lähettilään erottamista kiitosta siitä, mitä hän kutsui ”rohkeaksi ja selkeäksi” puheeksi herra Kyaw Moe Tun.

“Meidän kaikkien on otettava huomioon heidän kutsunsa palauttaa demokratia Burmassa”, hän sanoi mielenosoittajista viitaten Myanmariin sen entisellä nimellä.

Viime päivinä demokratian kannattajat, kuten herra Kyaw Moe Tun, ovat kilpailleet Myanmarin kenraalien kanssa kansainvälisestä tunnustuksesta.

Junta lähetti äskettäin nimitetyn ulkoministerin U Wunna Maung Lwinin Bangkokiin tapaamaan Thaimaan ulkoministeri Don Pramudwinai ja Indonesian ulkoministeri Retno Marsudi, joka johtaa Kaakkois-Aasian kansojen pyrkimyksiä löytää rauhanomainen ratkaisu kriisiin Myanmarissa.

Neiti Retno tapasi myös Thaimaaan pakenevan Aung San Suu Kyin puolueen, Kansallisen demokratian liiton, syrjäytyneitä Myanmarin parlamentin jäseniä, jotka ovat yrittäneet muodostaa hallitusta ja saada kansainvälistä legitiimiyttä. Neiti Retno kehotti kaikkia osapuolia pidättymään ja pidättymään väkivallasta.

Mutta lauantaina järjestettiin jälleen mielenosoituksia Myanmarissa, myös luoteisessa Monywan kaupungissa, jossa pidätettiin satoja ihmisiä, todistajat sanoivat. Poliisi avasi tuleen väkijoukkoon ja haavoitteli kahta vapaaehtoisen lääkärin mukaan.

Yangonissa, maan suurimmassa kaupungissa, tuhannet kokoontuivat mielenosoituksiin eri paikoissa. Poliisi käytti kyynelkaasua ja savukranaatteja levittääkseen väkijoukkoja ja ajoi mielenosoittajia kaduille, kerhoten ja pidättämällä kiinni saamansa henkilöt. Jotkut poliisit ilmestyivät kohdentamaan toimittajia ja ihmisiä, jotka ottivat videota puhelimellaan tai suoratoistivat tapahtumia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *