‘Herään ja huudan’: Salaiset Talebanin vankilat terrorisoivat tuhansia

FAIZABAD, Afganistan – Talebanin vankila on pilalla oleva talo, luola, saastainen kellari hylätyssä asunnossa tai kylän moskeija. Lyöminen tai pahempi on varmuus, ja lause on määrittelemätön. Ruoka, jos sellaista on, on vanhentunutta leipää ja kylmiä papuja. Sänky on lattia tai likainen matto. Kuoleman uhka – huutaa, huutaa, joskus aiheuttaa – on aina olemassa.

Malik Mohammadi, rauhallinen 60-vuotias maanviljelijä, katseli Talebanin kuoleman 32-vuotiaan poikansa, armeijan upseerin Nasrullahin yhdessä tällaisessa vankilassa. Viime vuoden yhdeksän päivän aikana epilepsialääkkeestä Nasrullahilta evättiin lääkkeet. Häneltä evättiin ruokaa. Hänen isänsä näki verta tulevan suustaan ​​ja mustelmia lyönnistä. 10. päivänä hän kuoli.

“Taleban voitti hänet”, herra Mohammadi sanoi hiljaa. “Katsoin poikani tappamista.”

Tällainen sorto on osa Talebanin strategiaa valvonnasta hallintoalueellaan. Vaikka Afganistanin hallitus ja Talebanin neuvottelijat Qatarissa sopivat sopivasti neuvotteluihin kokoamisesta, vaikka todellisen rauhan ajatus vetäytyy, todellisuus on, että kapinalliset hallitsevat jo suurta osaa maasta. Lähestyvä Yhdysvaltojen vetäytyminen yhdistettynä heikkoon Afganistanin turvallisuusjoukkoon, joka tuskin pystyy puolustautumaan, tarkoittaa, että ryhmä todennäköisesti ylläpitää tätä auktoriteettia ja sen julmia tapoja vedota alistumiseen.

Yksi Talebanin pelottavimmista työkaluista siihen on löysä vankilaverkosto, improvisoitu väärinkäytösten ja kärsimysten saaristo, jossa kapinalliset tuomitsevat ankaran yhteenvedon afrikkalaisista, pysäyttämällä ne mielivaltaisesti valtatiellä. Enimmäkseen he etsivät sotilaita ja valtion työntekijöitä. Myös hallitusta on syytetty vankiloiden huonosta kohtelusta, ja Yhdistyneet Kansakunnat ovat äskettäin havainneet, että lähes kolmasosa Afganistanin armeijan vangeista on kidutettu.

Talebanin tapauksessa pidätetyt on suljettu piilotettuihin väliaikaisiin vankiloihin, vankeusuniversumiin, jossa onnettomia syytteitä siirretään päivittäin päivästä toiseen pilalla olevasta talosta eristettyyn moskeijaan ja takaisin – ilman mitään käsitystä siitä, kuinka kauan heidän vangintansa on. säilöönotto kestää. Lähestymistapa on kaikkea muuta kuin syrjivä.

“Se palaa minulle aina unessa”, sanoi Sayed Hiatullah, 42-vuotias kauppias Faizabadissa. Viime vuonna herra Hiatullahia syytettiin väärin Talebanin tarkastuspisteessä työskentelemisestä valtion turvallisuuden hyväksi. Hänet vangittiin 25 päiväksi.

“Herään ja huudan”, hän sanoi. ”Se oli pimein, katkerin jakso elämässäni. Olin shokissa kuusi kuukautta ”, herra Hiatullah sanoi.

“Toistan muistoni 100 prosenttia, joka sekunti, joka minuutti”, kertoi Atiqullah Hassanzada, 31, viime vuonna vangittu matkalla Kabulin sotasairaalaan kotinsa lattialla. “Minua lyötiin reiden takana ja olkapäällä”, hän sanoi.

Faizabadissa, joka on Afganistanin pohjoisosassa sijaitseva kaupunki ja Badakhshanin maakunnan pääkaupunki, asuu lukuisia entisiä Talebanin vankeja, koska kapinalliset hallitsevat monia teitä täältä pääkaupunkiin Kabuliin. Matkan tekeminen tarkoittaa altistumista Talebanin tarkastuspisteille ja sieppaamista.

Faizabadissa Talebanin tekniikka on vangita ja rangaista ensin ja esittää kysymyksiä myöhemmin. Ei ole tuomaria eikä tuomioistuinta. Paikalliset kyläläiset joutuvat tarjoamaan ruokaa. Tuhansia afgaaneja on pidätetty tällä tavalla, mutta tilastoja ei ole. Afganistanin erikoisjoukkojen mukaan he vapauttivat äskettäin yli 40 vankia Talebanin vankilasta Baghlanin maakunnassa, mikä ei ole harvinaista tapahtumaa paikallisissa uutisissa. Maanantaina 23 muuta vapautettiin Kunduzin maakunnassa Talebanin “laajamittaisen kidutuksen” jälkeen, sanoi Afganistanin puolustusministeriö.

Näiden mielivaltaisten vankeuksien vaikutus on kauhua. “Pyysin heitä itkien vapauttamaan minut”, sanoi herra Hiatullah. “He voittivat minut vielä enemmän.”

“Taleban pysäytti ajoneuvon ja pidätti minut”, sanoi Naqibullah Momand matkustaessaan kotiinsa Kunduzin maakunnassa viime vuonna. “He panivat kätensä sydämeeni tarkistamaan sykkeeni”, sanoi 26-vuotias televisio-juontaja.

Talebanin kannalta nopea lyönti olisi osoittanut syyllisyyttä; Herra Momand pakotti itsensä pysymään rauhallisena, mutta hän päätyi silti viettämään 29 päivää lukittuina kahden huoneen taloon 20 muun kanssa, nukkuen lialla likaisella matolla, yksi hehkulamppu palaa koko yön, ennen kuin vangitsijat myönsivät hänen ei ollut Afganistanin armeijan jäsen.

Sieppaus on vasta kärsimyksen alku. Paikallisilla komentajilla, usein hyvin nuorilla, on hallitsematon vankiensa hallinta.

“Matalan tason Taleban-jäsenten käyttäytyminen on erittäin huono”, sanoi Fazul-Ahmad Aamaj, vanhempi, puolivirallinen sovittelija Faizabadissa, tunnetuin Badakhshanin noin 15: stä. Ihmiset, joiden sukulaiset on vangittu, kääntyvät usein herra Aamajin puoleen. Hän on varmistanut kymmenien ryhmän vankien vapauttamisen neuvotteluilla, joihin osallistui perhe, heimojen vanhimmat ja rahaa.

Rahabullah Danishjo, Kabulin tiellä vangittu, matkalla Wardakin maakunnasta syyskuussa 2019, trussoitiin ja vietiin kylän moskeijaan. Kuten muidenkin vankien kohdalla, pyhä paikka tuskin osoittautui pyhäkköksi.

Paikallisille komentajille moskeija on ihanteellinen vankila. “Se on yksi keskeinen paikka kylässä; monissa kylissä moskeija on synonyymi Talebanille ”, sanoi aseellisten ryhmien tutkimuksen keskuksen apulaisjohtaja Ashley Jackson, joka on tutkinut Talebanin oikeuslaitosta perusteellisesti. “Se on tapa, jolla he valvovat käyttäytymistä.”

Talebanilla on myös siviilioikeuksien rinnakkaisverkosto, jossa uskonnolliset tutkijat tuomitsevat maakiistat ja perhekiistat. Nämä tuomioistuimet ovat nopeilla tuomioillaan saaneet eräänlaisen maineen tehokkuudesta, ja monet afganistanilaiset ovat tyytyväisiä niihin, etenkin verrattuna hallituksen korruptoituneeseen oikeusjärjestelmään. Taleban-tuomioistuimet tuomitsevat myös murhat ja koetut moraaliset ja uskonnolliset rikkomukset. Tässä painotetaan “rangaistusta”; järjestelmä “nojautuu hakkaamiseen ja muuhun kidutukseen”, Human Rights Watch sanoi a raportti viime vuonna.

Poliittisiksi koetut rikokset, kuten työskentely Afganistanin hallituksen palveluksessa tai taistelut sen puolesta, asuvat eri universumissa. Tällaisia ​​rikoksia varten ei ole tuomioistuimia. Talebanin paikallisilla komentajilla on ehdoton valta “pidättää kuka tahansa, jota he pitävät epäilyttävänä”, Human Rights Watch sanoi.

Hallituksen insinööri Mohammed Aman, 31, kertoi, että hänet vietiin maanteillä Ghaznista Kabuliin eräänä iltapäivänä viime marraskuussa, käsiraudoissa ja vietiin moskeijaan. “Moskeijassa oli 10 tai 11 muuta, käsirautoihin ketjuun kiinnitettynä”, hän sanoi. ”Rukoilimme aikaisin aamulla. He tulivat ja voittivat meidät ”, sanoi toisessa moskeijassa pidetty herra Danishjo.

”He löivät meitä kepeillä ehkä viisi minuuttia. He löivät meitä takaosaan ”, hän sanoi. “He löivät meitä käsiin.”

“Yksi Talebanista räpytti meitä moskeijan pihalla”, sanoi 25-vuotias Abdel Qadir Sharifi, joka vangittiin, kun hänen sotilastukikohtaansa ylitettiin. “Uskoin, että he tappavat minut.”

Kuolema on jatkuvasti läsnä oleva uhka, jota toisinaan aiheutetaan, mutta jota käytetään useammin pelottavana neuvottelusiruna sen saavuttamiseksi, mitä Taleban haluaa: rahaa, vankien vaihtoa tai tuskallisen lupauksen luopua valtion palveluksesta. Vankien tahallinen, usein hidas tappaminen tapahtuu myös.

Kutsuessaan kylän vanhimmat neuvottelemaan poikansa vapauttamisesta vastineeksi Talebanin vangeille, herra Mohammadi näki poikansa kolme kertaa Nasrullahin lyhyen vankeuden aikana.

“He yrittivät istuttaa hänet. Mutta hän kaatui jatkuvasti ”, Mohammadi muisteli. Taleban huusi hänelle: “‘Näetkö mitä tapahtuu pojallesi?’ ”

Seuraavana päivänä Taleban muutti Nasrullahin tuhoutuneeseen taloon. Yhdeksäntenä päivänä hän oli menettänyt tajuntansa. Hän oli likainen, virtsan ja ulosteiden peittämä.

Hänen vangitsijansa antoivat herra Mohammadin pestä hänet kylmässä vedessä. Mutta oli liian myöhäistä. “Hän oli kuolemassa”, hänen isänsä sanoi. “Viimeksi kun näin hänet, se oli tuhotun talon pihalla”, hän sanoi.

Poikansa kuoleman jälkeen Taleban kidutti häntä. “Miksi et itke?” he kysyivät. “Sanoin heille, etten halua itkeä puiden ja kivien edessä”, sanoi Mohammadi.

“Itkin yksin”, hän sanoi.

Hänen toinen poikansa, 35-vuotias Kabulin asianajaja Rohullah Hamid, joka osallistui epäonnistuneeseen pyrkimykseen saada veljensä vapautettua, sanoi: “Joka päivä kymmenet afgaanit kuolevat Talebanin takia. Talebanit ovat ihmiskunnan vihollinen. “

Najim Rahim kirjoitti raportin Faizabadilta, Taimoor Shah Taimoor Shah Kandaharista ja Farooq Jan Mangal Khostilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *