Lakkoilla Syyriassa Biden kohtaa Iranin sotilaallisen verkoston

BEIRUT, Libanon – Sen jälkeen kun presidentti Biden tuli Valkoiseen taloon, Iranin tukemat militantit ympäri Lähi-itää ovat iskeytyneet räjähtävällä dronilla Saudi-Arabian lentokentälle, ja heitä syytetään kriitikon murhasta Libanonissa ja amerikkalaisten sotilashenkilöiden kohdentamisesta lentokentälle Pohjois-Irakissa tappaen filippiiniläisen urakoitsijan ja haavoittamalla kuusi muuta.

Torstaina maailma sai ensimmäisen välähdyksen siitä, kuinka herra Biden todennäköisesti lähestyy alueen yhdysvaltalaisten kumppaneiden suurimpia turvallisuushuolia: miliisiverkostoa, jota Iran tukee ja on sitoutunut kaatamaan Yhdysvaltojen etuja ja sen liittolaiset.

Yhdysvaltain virkamiehet sanoivat sen Bidenin tilaamat yön yli-iskut osui rakennuskokoelmaan Syyrian puolella Irakin rajanylityspaikalla torstaina ja kohdisti Iranin tukeman miliisin Kataib Hezbollahin jäsenet ja sidosryhmän.

Kataib Hezbollahin virkamies kertoi, että yksi hänen ryhmänsä taistelijoista oli tapettu lentotukissa. Mutta Iranin valtion televisio ja Isossa-Britanniassa toimiva Syrian Observatory for Human Rights, konfliktitarkkailija, ilmoittivat, että 17 taistelijaa oli surmattu ilmavoimissa, jotka tapahtuivat Syyrian Abu Kamalin lähellä Irakin rajan yli.

Vaikka tarkka kuolleiden määrä oli edelleen epäselvä, herra Biden näyttää kalibroinneen iskut, toivoen, että ne aiheuttaisivat tarpeeksi vahinkoa osoittaakseen, että Yhdysvallat ei salli tällaisia ​​rakettihyökkäyksiä Pohjois-Irakin Erbilin lentokentällä 15. helmikuuta, mutta ei niin paljon kuin se vaarantaisi laajemman tulipalon.

“Hän on tavallaan asettamassa ensimmäistä punaista viivaa”, sanoi Maha Yahya, Carnegie Lähi-idän keskuksen johtaja Beirutissa.

Hän sanoi, että lakot merkitsivät Iranille, että hänen halunsa palata ydinsopimukseen ei johtaisi herra Bideniin sivuuttamaan muita Iranin ja sen liittolaisten alueellisia toimia ja etenkin hyökkäyksiä amerikkalaisia ​​joukkoja kohtaan.

“Se lähettää viestin: Tärkeintä on, että emme siedä tätä ja käytämme sotilaallista voimaa, kun tunnemme, että olet ylittänyt rajan”, rouva Yahya sanoi.

Sotilaiset pakenivat kuudesta seitsemästä lakossa iskeytyneestä rakennuksesta havaittuaan amerikkalaisen tarkkailukoneen, jonka he uskoivat olevan amerikkalaisen tarkkailukoneen, Iranin tukemien ryhmien käyttämän Telegramin Sabareen-uutiskanavan mukaan.

Merkkinä lisääntyneestä jännitteestä Irakin hallituksen ja Iranin tukemien ryhmien välillä, jotka ovat myös osa Irakin turvallisuusjoukkoja, Sabareen sanoi, että Yhdysvaltain lakkoihin oli auttanut Irakin tiedusteluviranomainen, joka esiintyi paimenena.

Irakin ulkoministeri Fuad Hussein sanoi torstaina paikallisen televisioverkon haastattelussa, että itsensä “vastustukseksi” kutsuvat ja rakettihyökkäykset Irakissa olivat useless terroristit.

Sabareen kutsui Husseinin kommentteja “vihreäksi valoksi kansainväliselle yhteisölle kohdistamaan ja poistamaan vastarinta terrorismin verukkeella”.

“Näemme nämä hyökkäykset hyökkäyksinä Irakin hallitusta vastaan”, Hussein sanoi äskettäisessä The New York Instances -lehden haastattelussa viittaamalla hyökkäyksiin Yhdysvaltain suurlähetystöön ja muihin amerikkalaisiin kohteisiin. Herra Hussein on yksi monista irakilaisista virkamiehistä, jotka ovat viime kuukausina matkustaneet Iraniin yrittääkseen saada sen käyttämään vaikutusvaltaansa miliisivoimien hallitsemiseksi.

“Minä ja muut menimme Teheraniin ja keskustelimme rehellisesti ja avoimesti iranilaisten kanssa”, hän sanoi. “Se pysäytti nämä hyökkäykset jonkin aikaa.”

“Loppujen lopuksi konfliktialue on Irakissa”, herra Hussein sanoi.

Irakin vanhemmat virkamiehet ovat sanoneet odottavansa Bidenin hallinnon vivahteikkaampaa politiikkaa Irakiin. Hussein sanoi, että Bagdadilla ei ollut odotuksia siitä, että hallinto tekisi Irakista ulkopolitiikan painopisteen, mutta sanoi, että suhteita auttaisi sekä herra Bidenin että keskeisten hallintovirkailijoiden pitkä kokemus Irakista ja irakilaisista poliitikoista.

Kataib Hezbollah sanoo pitävänsä läsnäoloaan rajanylityspaikassa estääkseen Islamilaisen valtion taistelijoiden tunkeutumisen Irakiin.

Irakin hallitus on pyrkinyt hillitsemään Iranin tukemia miliisejä, joiden vaikutusvalta on kasvanut sen jälkeen, kun se oli ryhtynyt taistelemaan ISIS: n kanssa, kun se otti haltuunsa suuren osan Irakista ja Syyriasta vuonna 2014. Ryhmä menetti viimeisen alueensa kaksi vuotta sitten, ja monet Iranin tukemista puolisotilaallisista ryhmistä ovat joutuneet Irakin virallisiin turvallisuusjoukkoihin.

Irak on varoittanut, että Yhdysvaltojen ja Iranin maaperällä pelaava konflikti uhkaa horjuttaa maata.

Epäiltyjen Iranin tukemien miliisien hyökkäykset Yhdysvaltain etuihin Irakissa lisääntyivät sen jälkeen, kun Yhdysvallat tappoi Iranin kenraalin, Qassim Suleimanija Irakin turvallisuusvirkamies, Abu Mahdi al-Muhandis, drone-iskussa Bagdadissa vuonna 2020.

“Viime vuonna Irakista on tullut leikkikenttä ja taistelukenttä tämäntyyppiselle toiminnalle, jonka on johtanut Yhdysvaltojen ja Iranin eskaloituminen”, sanoi Renad Mansour, Irakin aloitteen johtaja Chatham Housessa, Lontoossa toimiva poliittinen ryhmä. “Nämä ryhmät alkoivat kasvaa tapon jälkeen.”

“Heillä kaikilla on yksi selkeä viesti: että kuolemien kosto ei ole ohi”, hän sanoi. “Heille aika ei ole ongelma.”

Herra Mansour, kuka kappaleita Irakin aseelliset ryhmät sanoivat, että uudemmat ryhmät näyttivät koostuvan taistelijoista, jotka olivat aseistettuja suurempiin Iraniin liittyviin puolisotilaisiin.

Jotkut Iranin tukemista puolisotilaallisista ryhmistä ovat Irakin hallituksen palkanlaskennassa osana Irakin turvallisuusjoukkoja, mutta ovat useless nimellisesti hallituksen valvonnassa.

Tit-for-tat-hyökkäykset tapahtuvat, kun Bidenin hallinto aloittaa pelottavan tehtävän yrittää palauttaa Iranin kanssa tehty ydinsopimus, josta presidentti Donald J. Trump vetäytyi Yhdysvalloista vuonna 2018. Uuden sopimuksen parametrien kysymyksen takana on kysymys Iranin epävakaasta toiminnasta kaikkialla Lähi-idässä, joka koskee erityisesti amerikkalaisia ​​liittolaisia ​​kuten Israelia ja Saudi-Arabiaa.

Iran on vuosikymmenien ajan rakentanut kumppanuusverkostoa miliisiryhmien kanssa koko alueella, mikä on antanut sen projisoida valtaa kaukana vaikutusalueensa ulkopuolella. Näihin ryhmiin kuuluvat palestiinalaisryhmä Hamas Gazassa, Hezbollah Libanonissa, joukko Irakissa ja Houthin kapinalliset Jemenissä.

Kaikki nämä ryhmät ovat saaneet Iranista ainakin jonkin verran rahoitusta, tukea ja aseita vuosien varrella, ja kaikki jakavat sen “vastustuksen” ideologian tai taistelun Israelia ja Yhdysvaltojen etuja vastaan ​​alueella.

Ryhmät ovat kehittäneet lukuisia, usein edullisia tapoja luoda päänsärkyä Amerikalle ja sen liittolaisille. Hezbollahista on kasvanut Libanonin tehokkain sotilaallinen ja poliittinen voima, jonka arsenaalissa on yli 100 000 rakettia Israeliin ja kokeneita taistelijoita, jotka auttoivat käännä Syyrian sisällissodassa presidentti Bashar al-Assadin hyväksi.

Tässä kuussa ryhmän viholliset Libanonissa syyttivät ryhmää murhasta Lokman Slim, kustantaja, elokuvantekijä ja ryhmän kriitikko, jolla oli läheiset siteet länsimaisiin virkamiehiin. Hezbollahin virkamiehet kielsivät mitään yhteyttä Slimin tapoon.

Päiviä herra Slimin kuoleman jälkeen Houthin kapinalliset Jemenissä, jota Saudi-Arabian johtama arabiliitto on pommittanut vuodesta 2015, kohdensivat Saudi-Arabian Abhan kaupungin lentokentän räjähteillä ladatulla droneilla, mikä vahingoitti siviililentokoneita.

Erbilin rakettihyökkäyksen väitti aiemmin tuntematon aseellinen ryhmä, joka kutsui itseään veren vartijaksi. Yhdysvaltain virkamiesten mukaan se näytti olevan sidoksissa yhteen tai useampaan Irakin tunnetuimpaan miliisiin, ja torstain Syyrian lakot kohdistuivat heille kuuluviin tiloihin.

Ben Hubbard raportoitu Beirutista, Libanonista ja Jane Arraf Ammanista, Jordania. Falih Hassan raportoi Bagdadista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *