Etiopian sota johtaa etniseen puhdistukseen Tigrayn alueella, Yhdysvaltain raportti sanoo

NAIROBI, Kenia – Etiopian viranomaiset ja liittoutuneiden miliisitaistelijat johtavat järjestelmällistä etnisen puhdistuksen kampanjaa Tigrayssa, sodan runtelemalla alueella Pohjois-Etiopiassa, The New York Timesin saaman luottamuksellisen Yhdysvaltain hallituksen raportin mukaan.

Aiemmin tässä kuussa kirjoitetussa raportissa dokumentoidaan jyrkästi ryöstettyjen talojen maa ja autioituneet kylät, joissa ei ole kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Etiopian naapurimaiden Amhara-alueen taistelijat ja virkamiehet, jotka tulivat Tigrayhin pääministeri Abiy Ahmedin tueksi, “tekevät tarkoituksellisesti ja tehokkaasti Länsi-Tigraysta etnisesti homogeenisen järjestäytyneen voimankäytön ja pelottelun kautta”, raportissa todetaan.

“Kokonaiset kylät vahingoittuivat vakavasti tai poistettiin kokonaan”, kerrottiin.

Toisessa perjantaina julkaistussa raportissa Amnesty Worldwide sanoi, että Eritrean sotilailla oli tappoi järjestelmällisesti satoja Tigrayan siviilejä muinaisessa Axumin kaupungissa 10 päivän ajan marraskuussa ampumalla joitain heistä kaduille.

Tilanteen paheneminen Tigrayssa – jossa vuoden 2019 Nobelin rauhanpalkinnon voittaja Abiy aloitti yllätyssotilaallisen hyökkäyksen marraskuussa – on muodostumassa Bidenin hallinnon ensimmäiseksi suureksi koetukseksi Afrikassa. Entinen presidentti Donald J. Trump kiinnitti useless vähän huomiota maanosaan eikä koskaan käynyt siellä, mutta presidentti Joseph R. Biden on luvannut sitoutuneemman lähestymistavan.

Torstaina Kenian presidentti Uhuru Kenyattan kanssa käydyssä puhelussa herra Biden otti esiin Tigray-kriisin. Kaksi johtajaa keskustelivat “humanitaaristen ja ihmisoikeuskriisien heikkenemisestä Etiopian Tigray-alueella ja tarpeesta estää ihmishenkien menetyksiä ja varmistaa humanitaarisen avun saanti”. Valkoisen talon lausunnossa sanottiin.

Mutta toistaiseksi herra Biden ja muut amerikkalaiset virkamiehet eivät ole halunneet kritisoida avoimesti herra Abiyn sodan käyttäytymistä, kun taas Euroopan johtajat ja Yhdistyneiden Kansakuntien virkamiehet, jotka ovat huolissaan laajasta julmuudesta, ovat olleet yhä avoimempia.

Tiistaina Euroopan unionin lähettiläs, Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi toimittajille, että Tigrayn tilanne oli “hyvin hallinnassa” palattuaan tiedonhankintamatkalta Etiopiaan ja Sudaniin. Blokki keskeytti 110 miljoonan dollarin avun Etiopialle konfliktin alkaessa, ja viime kuussa EU: n ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrell varoitti mahdollisista sotarikoksista Tigrayssa ja sanoi, että kriisi “leväsi” koko aluetta.

Etiopia hylkää rutiininomaisesti Tigray-kampanjansa kriitikot vihollistensa stoogeina Tigrayssa. Mutta perjantai-iltapäivällä, vastauksena Amnesty Internationalin raporttiin, herra Abiyn toimisto ilmoitti olevansa valmis tekemään yhteistyötä Tigrayn julmuuksien kansainvälisessä tutkimuksessa. Hallitus “toistaa sitoutumisensa vakaan ja rauhallisen alueen luomiseen”, se totesi lausunnossaan.

Herra Abiyn toimisto väitti myös, että Etiopia on antanut “vapaan pääsyn” kansainvälisiin avustusryhmiin Tigrayssa – toisin kuin YK: n virkamiehet arvioivat, että avustusryhmät voivat saavuttaa useless 20 prosenttia alueesta hallituksen asettamien rajoitusten vuoksi.

Yhdysvaltain uusi ulkoministeri Antony J. Blinken puhui herra Ahmedin kanssa puhelimitse 4. helmikuuta ja kehotti häntä sallimaan humanitaarisen pääsyn Tigrayyn, ulkoministeriö sanoi.

Tuftsin yliopiston Fletcherin oikeus- ja diplomatiakoulun Afrikan sarven asiantuntija Alex de Waal sanoi, että Yhdysvaltojen on aika keskittyä kiireellisesti Tigrayn kriisiin, ennen kuin tehdään enemmän julmuuksia ja humanitaarinen kriisi kauhistuu. kohti nälänhätää.

“Tarvitaan poliittista johtajuutta korkeimmalla tasolla, ja se tarkoittaa Yhdysvaltoja”, hän sanoi.

Kun Yhdysvallat siirtyy Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston puheenjohtajaksi maaliskuussa, herra de Waal sanoi, että sen olisi käytettävä tätä kantaa kansainvälisen painostuksen antamiseksi sotureille palata tuhoisasta konfliktista.

Herra Abiy aloitti Tigray-kampanjan 4. marraskuuta kuuden kuukauden jännitteiden jälkeen alueellisen hallitsevan puolueen Tigrayn kansan vapautusrintaman kanssa. hallitsi Etiopiaa tiukalla otteella lähes kolmen vuosikymmenen ajan, kunnes herra Abiy tuli valtaan vuonna 2018.

Mutta monia sodan pahimmista väärinkäytöksistä ei ole syytetty Etiopian armeijasta tai TPLF: stä – jonka aseellinen siipi tunnetaan nyt nimellä Tigrayn puolustusvoimat – vaan laittomista ja ilmoittamattomista voimista, jotka ovat koottaneet herra Abiyn sotakampanjan takana.

Muutaman viikon kuluessa konfliktin alkamisesta tulivat ensimmäiset raportit siitä, että Eritreasta – Etiopian katkerasta kilpailijasta, kunnes molemmat maat pääsivät rauhansopimukseen vuonna 2018 – olevat sotilaat olivat hiljaa ylitti Tigrayn auttamaan herra Abiyn ojentuneita liittovaltion joukkoja.

Länsi-Tigrayssa etniset taistelijat Amharasta – alueelta, jolla on pitkä kilpailu Tigrayn kanssa – tulvivat maahan ja auttoivat herra Abiyä nopeasti vangitsemaan alueen.

Eritrealaiset ja Amhara-taistelijat kohtaavat nyt vakavimmat syytökset, kuten raiskaukset, ryöstöt ja joukkomurhat, jotka asiantuntijoiden mukaan voivat olla sotarikoksia.

Amerikan hallituksen raportti läntisen Tigrayn tilanteesta, tällä hetkellä suurelta osin Amhara-miliisien valvonnassa olevalla alueella, dokumentoi elävästi, mitä se kuvaa ilmeisenä kampanjana eteläisen Tigrayan väestön pakottamiseksi sodan varjolla.

Raportti dokumentoi kuinka monissa kaupungeissa etnisiä tigraylaisia ​​oli hyökätty ja heidän kodinsa ryöstetty ja poltettu. Jotkut olivat paenneet pensaaseen; toiset ylittivät laittomasti Sudaniin ja vielä muut oli pyöristetty ylöspäin ja pakotettu siirtämään muihin Tigrayn osiin, raportissa todettiin.

Sen sijaan kaupungit, joissa väestö on enemmistö amharaalaisista, menestyivät vilkkailla kaupoilla, baareilla ja ravintoloilla, kerrottiin.

Amerikkalainen raportti ei ole ensimmäinen syytös etnisestä puhdistuksesta Tigray-kriisin puhjettua. Mutta se korostaa, kuinka Yhdysvaltain virkamiehet dokumentoivat hiljaa näitä väärinkäytöksiä ja ilmoittavat niistä Washingtonin esimiehille.

Uhkaava nälänhätä peittää myös kiireellisyyden tunteen Tigrayssa. Ainakin 4,5 miljoonaa ihmistä alueella tarvitsee kiireellisesti ruoka-apua, Tigrayn hätäkoordinointikeskuksen mukaan, jota johtaa Etiopian liittohallitus. Etiopian virkamiesten mukaan jotkut ihmiset ovat jo kuolleet.

Tigrayn aluehallituksen 2. helmikuuta päivätyssä The Timesin saamassa asiakirjassa todetaan, että 21 ihmistä nälkään kuoli itäisessä Tigrayn alueella Gulomokedassa. Tällaiset luvut voivat olla useless jäävuoren huippu, avustavat viranomaiset varoittivat.

“Tänään se voi olla yksi, kaksi tai kolme, mutta tiedät kuukauden kuluttua se tarkoittaa tuhansia”, Etiopian Punaisen Ristin seuran presidentti Abera Tola kertoi toimittajille aiemmin tässä kuussa. “Kahden kuukauden kuluttua siitä tulee kymmeniä tuhansia.”

Poliittista suuttumusta Tigrayn suhteen, etenkin eurooppalaisten lainsäätäjien keskuudessa, vauhdittaa kuitenkin ihmisoikeuksien väärinkäytösten lisääntyvä vuorovesi.

Amnesty Internationalin perjantaina julkaisemassa raportissa todetaan, että eritrealaiset sotilaat tekivät talosta taloon etsintöjä Axumissa marraskuussa ampumalla siviilejä kadulla ja suorittamalla miesten ja poikien teloituksia. Kun ammunta loppui, asukkaita, jotka yrittivät poistaa ruumiin kadulta, ammuttiin, raportissa kerrotaan.

Amnestyn mukaan verilöyly oli todennäköisesti rikos ihmiskuntaa vastaan. Eritrean tiedotusministeri Yemane G. Meskel hylkäsi raportin ja kutsui sitä “avoimesti epäammattimaiseksi”.

Muinaisien raunioiden ja kirkkojen kaupungilla Axumilla on suuri merkitys Etiopian ortodoksisen uskon seuraajille. Kun Eritrean sotilaat suostuivat ja antoivat ruumiit kerätä, satoja kasattiin kirkoihin, mukaan lukien Siionin Pyhän Marian kirkko, jossa monet etiopialaiset uskovat, että liitonarkki – sanoi pitävänsä tabletteja, joihin on merkitty kymmenen Käskyt – on sijoitettu.

Simon Marks raportoi Addis Abebasta, Etiopia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *