Britannian transsukupuoliset stand-upit löytävät komediaa vihamielisessä ilmastossa

LONDON – Jen Ives, nouseva brittiläinen rise up -koomikko, oli äskettäin pukeutunut vuorikiipeilyvarusteisiin valmiina johtamaan matkaa “Peak Trans” -nimiseen huippukokoukseen.

Vuori oli kirjoitettu pahvipalalle ja muodostanut taustan online-esitykselle, jota hän esiintyi osana vuosittaista Leicesterin komediafestivaali. Mutta Ives sanoi, että se oli enemmän kuin rekvisiitta: Se oli metafora transsukupuolisten ihmisten päivittäisistä kamppailuista Britanniassa, joiden on jatkuvasti käsiteltävä hyökkäyksiä, ikään kuin kiipeilevä mäkeä pitkin.

Jos se kuulostaisi komediashow’n kovalta lähtökohdalta, Ives vaati, että se olisi hieno. “Minulla on enemmän kuin pätevyys viedä sinut tälle hypoteettiselle vuorelle.” Loppujen lopuksi hän sanoi: “Olen itse transsukupuolinen.”

Transsukupuolisilla ihmisillä ei ole koskaan ollut suurempaa profiilia brittiläisessä kulttuurissa, mutta tuon näkyvyyden myötä transsukupuolisten oikeuksien vastustaminen, valtavirran uutismediassa ja sosiaalisessa mediassa. Ja stand-up-komediassa, media, joka reagoi yhteiskunnan huolenaiheisiin, trans-asioita on usein käsitelty kuin lyöntiä.

Astuessaan lavalla koomikkona tässä yhteydessä, Ives sanoi äskettäisessä puhelinhaastattelussa, että hän tunsi joskus, että hänen täytyi edustaa koko yhteisöä, kun hän haluaisi useless kertoa vitsejä.

Toisin kuin Yhdysvalloissa, jossa kantoja transsukupuolisiin kysymyksiin jaetaan partisaaniviivoja pitkin, Isossa-Britanniassa, näkyvä ääni molemmissa poliittisissa vasen ja oikea ovat sanoneet esimerkiksi, että sallimalla transsukupuolisten naisten käyttää kylpyhuoneita, jotka vastaavat heidän sukupuoli-identiteettinsä vaarantaa muita naisia. (A 2018 tutkimus Kalifornian yliopistosta Los Angelesista turvallisuutta ja yksityisyyttä koskevat huolenaiheet olivat perusteettomia.)

JK Rowling, Harry Potter -kirjojen kirjoittaja, on ehkä tunnetuin brittiläinen hahmo, joka esittää tällaisia ​​väitteitä, ja ihmiset, mukaan lukien monet fanit, ovat syyttäneet häntä transfobiasta. Vuonna essee viime vuonna, hän kirjoitti, että hän näki transsukupuolisten oikeuksien liikkeen tekevän “todistettavaa haittaa pyrkiessään heikentämään” naista “poliittisena ja biologisena luokkana ja tarjoamaan suojaa saalistajille kuin muutamat ennen sitä.”

Oxfordin yliopiston sukupuoli-, identiteetti- ja subjektiivisuuskeskuksen akateemikko Dan Healey sanoi puhelinhaastattelussa, että keskustelu transseksuaalien oikeuksista Britanniassa oli kovempaa kuin Yhdysvalloissa. “Meillä on täällä keskustelu feministiryhmien välillä, jotka joko hyväksyvät trans-naiset ovat naisia, tai jotka eivät,” hän sanoi.

Trans-ihmisten mukaan feministit, jotka eivät hyväksy heitä, kyseenalaistavat heidän inhimillisyytensä. “Yksi pahimmista asioista trans-asioiden tilassa Yhdistyneessä kuningaskunnassa on, että tuntuu siltä, ​​että aktiivista yritystä epäinhimillistää trans-ihmiset”, Ives sanoi. ”Meitä ei niin usein katsota ihmisiksi. Meitä pidetään keskusteluna, asialistana tai trendinä. “

Ives, 30, kertoi puhuneensa transsukupuolisuudesta lavalla siitä lähtien, kun hän kokeili standupia vuonna 2017, ja yleisö näytti “pitävän siitä, että joku puhui siitä”, hän sanoi.

“Peak Trans”, hänen esityksensä, oli osittain vastaus Britannian myrkyllisiin ilmastoihin, hän sanoi. “Jos saat jonkun nauramaan, et välttämättä muuta hänen mieltään, mutta näytät ainakin hänelle, että olet henkilö”, hän lisäsi.

Näyttelyssä, vaikka Ives puhui vihasta transsukupuolisia ihmisiä kohtaan, hän ei ollut koskaan kaukana typerästä vitsistä. “Trans-oleminen ei ole ainoa asia minussa”, hän sanoi yhdessä vaiheessa ja lisäsi olevansa myös kasvissyöjä. “Halusin todella, todella, todella haluta mennä vegaaniksi joulun aikana”, hän sanoi, “mutta transnaisena tunsin useless, että olisin pannut isäni läpi tarpeeksi.”

Trans-koomikot ovat esiintyneet Britannian näyttämöillä jo vuosikymmenien ajan. Joulukuussa erittäin suosittu Eddie Izzard teki otsikoita sanottuaan, että hän haluaa “perustua tyttö-tilassa” ja käyttää pronominejaan, sillä hänellä on ollut lavalla leningit ja korot 1990-luvun alusta lähtien. Debra-Jane Appleby, trans-stand-up, voitti Humorous Ladies -komediapalkinnon vuonna 2005, ja Bethany Black, joka on myös trans, on ollut säännöllinen Britannian komediapiirissä melkein kahden vuosikymmenen ajan.

Vuonna 2010 musta kertoi The Guardian -lehdelle että “enimmäkseen ihmiset eivät välitä siitä, että olen trans.” Äskettäisen videohaastattelun aikana hän nauroi, kun hänet muistutettiin tästä kommentista.

“Joo, se on muuttunut hieman”, hän sanoi. Silloin ihmiset “ajattelivat, että maailmassa on ehkä 10 tai 15 transseksuaalia”, hän sanoi. “Nyt he ovat kuin:” He ovat kaikkialla ja yrittävät harrastaa urheilua! “”

Huolimatta siitä hän vitsailee transfobiasta lavalla, Black sanoi, että trans-ihmisten keskustelu Britanniassa on aiheuttanut hänelle tullia. “Minulla diagnosoitiin agorafobia pari vuotta sitten, ja paljon siitä tulee jatkuvasti tunne, että olen tässä taistelussa”, hän sanoi.

Myös väsyttävät ovat koomikot ja TV-ohjelmat, jotka tekevät laiskoja vitsejä transsukupuolisista ihmisistä, Black sanoi. Niistä oli tullut eräiden korkean profiilin koomikoiden rutiinien piirre, että James Acaster, toinen brittiläinen stand-up, pilkasi tätä taipumusta vuoden 2019 sarja.

Silti monet sarjakuvat välttivät näitä vitsejä, kun he olivat samassa kokoonpanossa kuin hän, Black lisäsi. “Riippumatta siitä, kuinka paljon he kaikki ovat rohkeita, erittäin ammattitaitoisia puheita, monet heistä yhtäkkiä eivät sano sitä, kun olen laskulla”, hän sanoi. Yksi poikkeus oli koomikko Adam Rowe, hän lisäsi.

Rowella on rutiini, jossa hän sanoo, että Victoria’s Secretin alusvaatteet yritys ei valetut transsukupuoliset tai plus-kokoiset mallit sen näyttelyissä.

“Jos olet syntynyt miehenä, voit tunnistaa itsesi naiseksi”, hän sanoo rutiinissa. “Et voi tunnistaa Victoria’s Secret -malliksi”, hän lisää sanoen mielikuvitukselliselle trans-hakijalle: “Miksi ei? Koska kätesi ovat kuin lapiot, Brian. ” (Rutiinin loppupuolella hän huomauttaa, että Victoria’s Secret teki itse asiassa äskettäin valettu trans-malli.)

Rowe puolusti vitsi sähköpostitse. “Rutiini ei ole transfobista”, hän sanoi ja lisäsi, että se kirjoitettiin “ansaan ihmisiä, jotka eivät kuuntele kunnolla, ajattelemaan, että se on”. Hän sanoi, että sanat häiritsivät ihmisiä.

Ives sanoi nähneensä koomikoita, jotka eivät ole trans-trans-materiaaleja, ja se voi olla “hauskaa”. Loppujen lopuksi “Voin nauraa itselleni”, hän sanoi. Mutta hän lisäsi: “Paljon aikaa se tuntuu useless halpalta kaivolta”.

Monta kertaa uransa aikana hän on joutunut menemään lavalle heti koomikon miespuolisen koomikon jälkeen, joka oli tehnyt vitsejä transsukupuolisista naisista, hän lisäsi. Normaalisti hän pilkkaisi koomikkoa vastauksena. “Mutta se parantaa pahaa tilannetta”, Ives sanoi. “Mieluummin en.”

Viimeaikaisen esityksensä aikana Ives johti yleisöään vähitellen metaforiseen Peak Trans -yritykseen, pysähtyen matkan varrella tekemään vitsejä urheilussa olevista transsukupuolisista ihmisistä ja omasta tulemisesta. Mutta sitten, kun kiipeilijät lähestyivät huippukokousta, yksi aihe nousi näkyviin. “Olen pahoillani”, Ives sanoi. “Aiomme puhua JK Rowlingista.”

Ives teki ensin vitsi Rowlingin äskettäisestä romaanista “Troubled Blood”, joka sisältää miesmurhaaja, joka naamioi itsensä naiseksi. Ives sanoi haluavansa todella olla “aktivisti ja puhua siitä.”

“Ongelmana on”, hän sanoi, “että kirja on 1000 sivua pitkä. En lue sitä! ”

Rowling halusi, että “kaltaiset ihmiset lopettavat naisten tilojen käytön”, Ives sanoi. “Ja hän haluaa minun käyttävän miesten wc: itä.”

Ivesistä tuli hiljaisempi. “Trans-naiset ovat paljon kuin hämähäkit”, hän sanoi, “eikä useless siksi, että olemme karvaisia ​​ja asettamme ansoja. Olemme kuin hämähäkit, koska pelkäämme yleensä enemmän sinua kuin meitä. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *