Myanmarin vallankaappausprotestit kasvavat, uhkaavat uhkia ja snipereja

Lakot kaatoivat maanantaina Myanmarin kaduille tietäen, että he saattavat kuolla. Mutta he kokoontuivat kuitenkin miljoonilla miljoonilla suurimmilla kokouksilla a sotilaallinen vallankaappaus kolme viikkoa sitten. Heidän ainoa suojansa olivat kovat hatut, pyhät amuletit ja vastikään kutsutun yleislakon kollektiivinen voima.

Kenraalit olivat yrittäneet pysäyttää maanantaisen erimielisyydet barrikadeilla ja ajoneuvokannoilla, jotka oli pysäköity strategisiin kaupunkialueisiin. Panssaroituja ajoneuvoja partioitiin, kun ampuja otti asemansa katolla. Tunnit aiemmin valtion televisiossa oli annettu pahaenteinen varoitus: “Mielenosoittajat houkuttelevat ihmisiä, etenkin emotionaalisia teini-ikäisiä ja nuoria, kohti vastakkainasettelua, jossa he kärsivät ihmishenkiä.”

Mutta armeijan voimankäyttö ei juurikaan tukahduttanut maanantain yleislakkoa, mikä eteni rauhallisesti satoissa kaupungeissa. Ihmisten sarakkeet ulottui horisonttiin lähellä liikenteen risteystä ja pagodia Yangonissa, Myanmarin suurimmassa kaupungissa, ja toiseksi suurimman kaupungin Mandalayn rautatieasemalla. He kokoontuivat marttyyrien kadulle Daweihin, merenrantakaupunkiin, ja kellotorneihin Monywaan ja Hpa-Aniin, maan keskustaan ​​ja itään.

“Minä uhraan henkeni tuleville sukupolvillemme”, sanoi Ko Bhone Nay Thit, 19-vuotias Mandalayn yliopiston opiskelija, joka lähti kotoa maanantaiaamuna aseistettuna äitinsä rukouksilla ja pyhän vesirituaalin vaikutuksilla. “Meidän on voitettava.”

Viikonloppu oli toi verenvuodatuksen vallankaappauksen vastustamiseen. Lauantai-iltapäivällä turvallisuusjoukot tappoivat kaksi aseettomia mielenosoittajia Mandalayssa; yksi kuolleista oli 16-vuotias poika. Lauantai-iltana Yangonin naapurivalvontaryhmän jäsen ammuttiin. Päivä aikaisemmin 20-vuotias nainen kuoli loukkaantumisiin, kun turvallisuusjoukot ampuivat häntä päähän Naypyidawiin 9. helmikuuta päähän. Hänen uskotaan olevan ensimmäinen mielenosoittaja liikkeessä, jonka viranomaiset ovat tappaneet.

Maanantaina yleislakko koski virkamiehiä, pankkityöntekijöitä, lääkäreitä, supermarkettien kassanhoitajia, teleoperaattoreita ja öljynporauslauttaoperaattoreita. Myös pizzatoimittajat, KFC: n työntekijät ja kupla-teepalvelimet liittyivät mukaan. Kansallinen boikotointi laajensi kansalaistottelemattomuusliikettä, joka on lamauttanut pankkijärjestelmän ja vaikeuttanut armeijan, joka otti vallan 1. helmikuuta valitulta hallitukselta, pääsyn kaikkeen.

Lakko aiheutti uuden joukkoja boikotoinnin 8. elokuuta 1988, jolloin työntekijät menivät kaduille protestoimaan taloutta tuhoavaa sotilaallista johtoa vastaan. Junta vastasi luoteilla, veripiste Myanmarin kansallisessa muistissa.

Mutta tämä tappava isku yhdessä toisen vuonna 2007 kanssa ei estänyt marssijoukkoja maanantaina.

Mandalayssa ravintolan omistaja Daw Htay Shwe kertoi kirjoittaneensa testamentinsa ennen liittymistään rautatieaseman ralliin.

“Suojelen maamme demokratiaa elämälläni”, hän sanoi.

Yangonissa marssijat törmäsivät ampujien julisteisiin, joiden uskotaan kohdistaneen mielenosoittajia Mandalayssa lauantaina. Myös sotilastekniikkaa edustava ryhmä liittyi marssiin.

“En voi elää sotilaallisen diktatuurin alla”, sanoi kuumassa iltapäivän auringossa ollut Yangonin kotiäiti Daw Myint Myint. “Johtajamme, jotka valitsimme, joihin luotimme ja joita kunnioitettiin, pidätetään. Olen täällä ilmaisemaan mielipiteeni siitä, että haluan heidän vapautuvan. “

Vallankaappaus syrjäytti Kansallisen demokratialiigan siviilihallituksen, joka oli jakanut valtaa armeijan kanssa viisi vuotta. Sotilaat, mukaan lukien, vetivät korkeimmat valitut johtajat Daw Aung San Suu Kyi, Kansallisen demokratialiigan johtaja, josta syytettiin hämärät rikokset se saattoi joutua vankilaan kuudeksi vuodeksi. Ennen lyhyttä kokeilua hybridi-armeijan ja siviilihallinnon välillä armeija oli asettanut suoran hallinnon Myanmarille lähes puolen vuosisadan ajan.

Maanantaiaamuna yli 560 ihmistä oli pidätetty vallankaappauksen vastustamisesta paikallisen ryhmän mukaan, joka seuraa poliittisia vankeuksia. Iltapäivään mennessä ainakin 150 mielenosoittajaa pidätettiin hakkuukaupungissa Pyinmanassa, lähellä Naypyidawia, missä ilmoitettiin myös joukkopidätyksistä. Valtionhallintoneuvosto, joka on vallankaappauksen tekijöiden korvaava Myanmarin valittu hallitus, on kansalaisvapauksia, joka mahdollistaa määräämättömän pidätyksen ja poliisin etsinnät ilman optioita.

Maanantai-aamuna Myanmarin aikaa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony J.Blinken lähetti twiitin Myanmarin mielenosoittajien tukemiseksi, joka tunnettiin aiemmin nimellä Burma.

“Yhdysvallat jatkaa tiukkoja toimia niitä vastaan, jotka tekevät väkivaltaa Burman kansaa vastaan, kun he vaativat demokraattisesti valitun hallituksensa palauttamista”, tweetissä sanottiin. “Me seisomme Burman kansan kanssa.”

Yhdysvaltain hallitus on asettanut taloudellisia sanktioita joillekin vallankaappauksen tekijöille ja heidän kumppaneilleen. Muut pakotteet olivat jo voimassa, koska armeija vainoaa etnisiä vähemmistöjä, etenkin rohingya-muslimeja, jotka pakenivat teurastuksesta vuonna 2017 turvallisuuden vuoksi naapurimaiden Bangladeshissa.

YK: n pakolaisvirasto varoitti maanantaina lausunnossaan, että a vene täynnä Rohingya yrittää päästä Malesiaan oli ahdistuksessa. Sadat rohingyat ovat kuoli merellä viime vuosina yrittää lähteä Myanmarista tai Bangladeshista, missä he ovat useless valtavia pakolaisasuntoja.

“Monet ovat erittäin haavoittuvassa tilassa ja kärsivät ilmeisesti äärimmäisestä kuivumisesta”, Yhdistyneiden Kansakuntien lausunnossa sanotaan. “Ymmärrämme, että joukko pakolaisia ​​on jo menettänyt henkensä ja että kuolemantapaukset ovat lisääntyneet viimeisen 24 tunnin aikana.”

Aung San Suu Kyin siviilihallitus toistuvasti puolusti armeijaa kampanjassa rohingyoita vastaan, joita monet Myanmarissa pitivät muslimeina kääntäjinä enemmistö-buddhalaisessa maassa. 750 000 rohingyan väkivaltainen karkottaminen maasta vuonna 2017 ei kyennyt katalysoimaan laajamittaisia ​​mielenosoituksia tai tuomitsemista kotona.

Mutta yksi ryhmistä, jotka marssivat Yangonissa maanantaina, piti lipun, jossa anteeksi rohingyat ja muut etniset vähemmistöt, jotka muodostavat vähintään kolmanneksen kansallisesta väestöstä.

Viime vuosina armeijan ja etnisten kapinallisten ryhmien välinen kiista on jättänyt satoja kuolleita ja kymmeniätuhansia karkotettuja. Perjantaina siviili tapettiin Shanin osavaltiossa uusittujen vihollisuuksien aikana.

Yksi kahdesta Mandalayssa lauantaina ammutusta mielenosoittajasta oli Ko Wai Yan Tun, 16-vuotias poika, joka oli tullut töihin kaupunkiin. Selviytyäkseen hän työnsi kärryä paikallisilla markkinoilla, missä tallioperaattorit kutsuivat häntä “pieneksi pojaksi”.

Kun mielenosoitukset olivat lähellä markkinoita, herra Wai Yan Tun liittyi velvollisuutena tulevaisuuteensa, sanoi ystäväni Ko Myo Zaw.

“Hän sanoi aina, että hänen elämänsä olisi täydellinen, kun hänellä olisi matkapuhelin ja moottoripyörä”, Myo Zaw sanoi. “Hän oli mukava kaveri.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *