Turkin joukot Syyriassa suojelevat 5 miljoonaa ihmistä

AFRIN, Syyria – Telttaleirissä kukkulan huipulla Afrinin kaupungin yläpuolella 300 syyrialaista perhettä kamppailee pitääkseen lämpimän sateessa ja mutassa. Kolme kertaa siirtymän jälkeen siitä, kun he pakenivat maatilaltaan Damaskoksen lähellä seitsemän vuotta sitten, he selviävät ohuilla monisteilla ja lähettävät lapset polttamaan.

“Tilanne on erittäin huono, sateita tulee telttaan”, sanoi 65-vuotias Bushra Sulaiman al-Hamdo nostaen maahan levyttävää levyä osoittamaan pakattua maata, missä hänen vuoteensa saanut aviomies makasi. “Ei ole tarpeeksi ruokaa, ei ole apua järjestöä, ei juomavettä.”

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kritisoitiin laajalti YK: n ja länsimaiden johtajien toimesta kolme vuotta sitten Turkin joukot Syyrian rajan yli Afriniin, toiminta, jota pidetään tuolloin opportunistisena ja epävakauttavana. Toinen vuonna 2019 tapahtunut toiminta itäpuolella Syyriassa kohtasi yhä enemmän epämääräisyyttä Turkin valvonnassa syytettyjen ihmisoikeusrikkomusten keskellä.

Mutta loppuna vuosikymmenen mittainen Syyrian sisällissota edelleen hämmentää maailmaa, Turkista on tullut ainoa paikan päällä oleva kansainvälinen voima, joka suojelee noin viittä miljoonaa siirtymään joutunutta ja haavoittuvaa siviiliä. Nykyään turkkilaiset sotilaat ovat kaikki, jotka seisovat heidän välissään ja mahdollisia teurastuksia presidentti Bashar al-Assadin ja hänen venäläisten liittolaistensa käsissä.

Turkin viranomaiset saivat äskettäin toimittajat harvinaisella vierailulla Luoteis-Syyrian piiriin Afriniin, jossa Turkki on luonut oman tosiasiallisen turvallisen alueensa rajan varrelle. Turkkilaiset olivat innokkaita osoittamaan saavutuksiaan infrastruktuurissa, koulutuksessa ja terveydenhuollossa.

Mutta he eivät myöskään piilottaneet syyttäjien jatkuvaa ahdinkoa heidän vastuullaan, jotka ilmeisistä vaikeuksistaan ​​huolimatta tekivät selväksi, että he olivat iloisia siitä, että turkkilaiset olivat siellä ainakin toistaiseksi.

“Täällä ainakin voin pysyä hengissä”, sanoi 35-vuotias Amar Muhammad, portteri Afrinin markkinoilla. Entinen Damaskoksen kapinallishävittäjä kertoi vaarantavansa Syyrian hallituksen kuoleman tai vangitsemisen. ”Siellä olisin kuollut. Ajattelin siellä koko ajan: “Pidättävätkö he minut?”

Turkin puuttuminen Afriniin ei ollut epäitsekästä. Turkilla oli aina omat etunsa mielessä. Sen päätavoitteena oli juurruttaa kurdien joukot, joita se pitää turvallisuusuhkana ja tarjota tilaa jäljelle jääneille kapinallisjoukoille, jotka taistelevat kiusattua kilpailijaa al-Assadia vastaan.

Tuhannet kurdiperheet pakenivat Turkin hyökkäyksestä yhdessä kurditaistelijoiden kanssa, ja harvat ovat voineet palata. Heidän tilalleen tuli satoja tuhansia muualta peräisin olevia syyrialaisia, jotka ovat paisuttaneet väestöä, ottaneet taloja ja leiriytyneet viljelymailla.

Herra Muhammad ja hänen serkkunsa Muhammad Amar olivat joukossa kapinallisten taistelijoita, jotka evakuoitiin linja-autoyhdistelmällä Damaskoksen esikaupungista Ghoutasta ja vietiin Afriniin Venäjän ja Turkin välillä kolme vuotta sitten sovitun rauhansopimuksen nojalla.

“Meitä pakotettiin siirtymään väkisin”, herra Muhammad sanoi. He kieltäytyivät mahdollisuudesta liittyä Turkin tukemiin turvallisuusjoukkoihin, ja heidät kotiutettiin ja jätettiin ansaitsemaan elantonsa. “Vannon Jumalan puolesta, jotkut ihmiset menevät nukkumaan nälkäisenä. Emme tiedä kuinka selviydymme. “

Turkki on perustanut oman hallintonsa, kouluttanut ja liittänyt ystävälliset Syyrian miliisit sotilaspoliisivoimiin ja perustanut vaatimusten mukaiset paikalliset Syyrian neuvostot asioiden hoitamiseksi. Kaupunki on kytketty Turkin sähköverkkoon ja lopettanut vuosien sähkökatkokset; käyttää turkkilaisia ​​matkapuhelimia ja valuuttaa; ja on rekisteröinyt 500 syyrialaista yritystä rajat ylittävään kauppaan.

“Päätavoitteemme on tehdä heidän elämästään normaalimpi”, sanoi Turkin viereisen Hatayn maakunnan apulaiskuvernööri Orhan Akturk, joka vastaa myös Afrinista. “Pidä koulut auki ja sairaalat toimivat, jotta ihmiset voivat jatkaa elämäänsä.”

Mutta Turkki on myös Syyriassa, jotta syyrialaiset eivät päädy Turkkiin. Jo isäntä Syyrian suurin pakolaisyhteisö maailmassa – 3,6 miljoonaa syyrialaista on rekisteröity Turkkiin – Erdogan on jo pitkään vaatinut lentokieltoalueen tai kansainvälisesti suojatun turvallisen alueen perustamista Pohjois-Syyriaan.

Nykyisessä muodossaan hänen joukkonsa ovat veistäneet sen itselleen. Yhdistyneet Kansakunnat tarjoavat suuren osan avusta syyrialaisille, mutta Turkki on pakottanut monet kansainväliset avustusryhmät pitämään itseään tiukemmassa valvonnassa.

Turkki puuttui ensin Syyriaan vuonna 2016 Yhdysvaltain armeijan kanssa yhdessä toteutettuun operaatioon islamilaista valtiota vastaan, sitten Afrinissa vuonna 2018 ja jälleen vuonna 2019, kun sitten presidentti Donald J. Trump veti äkkiä amerikkalaiset joukot alueelta.

Erdoganin sopimus Trumpin kanssa antoi Venäjälle ja Syyrian hallitukselle mahdollisuuden palauttaa asema Koillis-Syyriassa, mikä oli katastrofaalinen oppositiolle. Mutta sitten Ankara otti odottamattoman kannan a Venäjän ja Syyrian hallitus hyökkäsi viime vuonna Idlibin maakunnassa, joka osoittaa, että Turkin armeija ei useless halunnut, mutta pystyi puolustamaan linjaa.

Punaisen linjan asettaminen Idlibiin muutti Turkin alueen huonosta toimijasta hyväksi tai ainakin sellaiseksi, jolla on yhteisiä etuja Washingtonin kanssa, sanoi Washingtonin osavaltiossa toimivan Syrian Emergency Job Drive -järjestön pääjohtaja Mouaz Moustafa Syyrian puolesta.

Hän pyysi Bidenin hallintoa aloittamaan sotilaallisen sotilaallisen viestinnän Turkin kanssa ja antamaan sille logistista ja tiedustelutukea puolustamaan Idlibin osaa, joka on edelleen kapinallisten käsissä.

“Luoteis-Syyria ja Idlib ovat avain kokonaisuuteen”, hän sanoi. Neljä miljoonaa ihmistä, joista miljoona on lapsia, ahdistetaan jatkuvasti kutistuvaan tilaan, Idlib edustaa sekä humanitaarista että strategista välttämättömyyttä, hän sanoi. “Idlib yksin, jos hyökätään, kaksinkertaistaisi pakolaiset Euroopassa.”

Turkkilaisten valvonta ei ole kiistaton, vaikka monet herra Assadin hallituksesta paenneet syyrialaiset suhtautuvat siihen myönteisesti. Turkin tehtävä Afrinissä on tosiasiassa sittemmin heikentynyt jatkuvista terrori-iskuista – 134 kahdessa ja puolessa vuodessa – mukaan lukien neljä autopommia alueella tässä kuussa. Turvallisuusjoukot ovat estäneet satoja muita, herra Akturk sanoi.

Turkin poliisipäällikkö Afrinissa sanoi, että 99 prosenttia hyökkäyksistä oli PKK: n, kurdien separatistiliikkeen, ja sen tytäryhtiön Syyriassa, YPG: n, joka on liittoutunut amerikkalaisten joukkojen kanssa Islamin valtion torjunnassa.

Äskettäiset autopommit piilotettiin kuorma-autoihin, jotka tahdottomien kauppiaiden toivat Mandijin kurdien hallitsemalta alueelta. Heistä yksi menetti oman poikansa räjähdyksessä Afrinin teollisuusalueella, Akturk sanoi.

Turkki ottaa esiin kysymyksen Yhdysvaltojen tuesta kurdien miliisille ensisijaisesti Bidenin hallinnon kanssa, puolustusministeri Hulusi Akar sanoi viime viikolla.

Afrinissa turkkilaiset ovat hoitaneet turvallisuutta kuten kaikki Naton joukot, ympäröivät hallintorakennuksensa korkeilla betoniräjähdysseinillä ja sulkenut “vihreän alueen”, joka ympäröi kaupungin keskustan pääostoskatu.

Syyrialaiset kauppiaat valittavat, että liiketoiminta on vähentynyt seurauksena.

“Olemme selviytyneet, mutta se on hyvin vaikeaa”, sanoi 5 Stars Ice Cream -kaupan omistaja Ibrahim Haji Khalil. Asiakkaat putosivat dramaattisesti sen jälkeen, kun massiivinen polttoaineauto pommi tuli markkinoille viime huhtikuussa, hän sanoi. “Meillä oli tapana ihmisiä rivissä kadulla, mutta nyt ei ole ketään.”

Paikallisneuvoston johtaja Stated Sulaiman pyysi apua enemmän kuin mitä Turkki voi tarjota. “Tarvitsemme lisää kansainvälistä tukea ja enemmän kansalaisjärjestöjä auttamaan”, hän sanoi.

Miljoonille Turkki tarjoaa kuitenkin ainoan mahdollisuuden.

Syyrialaiset opiskelijat ovat kiireisiä turkin kielen oppimisessa ja etsivät tapoja päästä Turkkiin opiskelemaan tai työskentelemään, kertoi syyrialainen aktivisti Nour Hallak, joka asuu Turkin hallitsemassa Aleppon maakunnan osassa. “Se saa minut nauramaan ja itkemään samanaikaisesti”, hän sanoi. “Turkin kieli leviää, se on ihmisten valinta.”

Kaupungin yläpuolella sijaitsevassa telttaleirissä oleville perheille suojan etsiminen Turkista oli heidän ainoa vaihtoehto.

”Olemme 16 yhdessä teltassa. Kaikki on hyvin vaikeaa, löytää puuta ja ruokaa ”, sanoi Rasmia Hunan al-Abdullah, joka kuljetti taaperoa käsissään. Hänen miehensä on sängyssä ja sokea, hän sanoi. “Joskus lapset työskentelevät ja keräävät muovia.”

Perheet painostivat eteenpäin pyytääkseen apua jäljittäessään Syyrian suuressa hallituksen vankilajärjestelmässä pidätettyjä sukulaisia. Lähes jokaisella oli al-Assadin hallituksen pidättämä perheenjäsen, leirin järjestäjä sanoi.

“Jos emme olisi peloissamme, emme olisi tulleet tänne”, sanoi Jarir Sulaiman, yksi vanhimmista ryhmästä, joka nojautuu keppeihin yhteisöllisen telttansa ulkopuolella.

Ollessaan varakas maanomistaja, hän sanoi, että Syyrian hallitus oli kaatanut hänen oliivitarhansa tarttuessaan hallintaansa heidän kyläänsä Khiaraan Damaskoksen eteläpuolella. Hän sulki pois paluun kotiin, kun herra al-Assad pysyi vallassa.

“Emme palaa kyläämme ennen kuin Turkki antaa meille suojaa”, hän sanoi. “Ilman turkkilaisia ​​emme voi selviytyä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *