Euroopan tuomioistuin tukee Saksaa vuoden 2009 tapauksissa Afganistanin siviilien tappaminen

BERLIN – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti tiistaina Saksan hyväksi riidassa afganistanilaisten siviileiden kanssa, jotka haastoivat maan tutkimusta Afganistanin öljytankkerien hyökkäyksestä vuonna 2009, jossa kuoli jopa 90 siviiliä.

Strasbourgissa, Ranskassa, sijaitseva tuomioistuin totesi päätöksessään, että pommitusta koskeva Saksan tutkimus ei rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Hyökkäyksen iltana Talebanin taistelijat olivat kaapanneet kaksi Naton polttoainetta kuljettavaa säiliöalusta, mutta ne juuttuivat hiekkasärkään Kunduz-joelle, noin neljän mailin päässä Naton tukikohdasta Kunduzissa, Afganistanissa.

Eversti Georg Klein, joka toimi tuolloin Naton Kunduzin tukikohdan komentajana, kutsui Yhdysvaltain armeijan lentokoneita pommittaa säiliöaluksiasanoen uskovansa, että alueella oli useless kapinallisia, ja pelkäsi, että Taleban voisi käyttää heitä hyökkäysten toteuttamiseen. Mutta kymmeniä paikallisia afgaaneja oli lyönyt tankkeja, kun Taleban oli kutsunut heidät imemään polttoainetta. Saksan armeijan tutkimuksessa todettiin myöhemmin, että jopa 90 siviiliä oli tapettu.

Abdul Hanan, joka menetti poikansa 12-vuotiaan Abdul Bayanin ja 8-vuotisen Nesarullahin 3. syyskuuta 2009, eversti Kleinin määräämässä Naton ilmaiskussa saattoi asian Euroopan unionin tuomioistuimeen useiden oikeusjuttujen jälkeen Saksan oikeusjärjestelmässä.

Tuomioistuin totesi, että Saksan liittovaltion syyttäjän päätös keskeyttää tutkinta komentavasta kenraalista oli perusteltu “koska hän oli ollut vakuuttunut lentotilauksen aikana, ettei siviilejä ollut läsnä” hyökkäyksen kohdalla.

Saksan parlamentti järjesti julkisen tutkimuksen pommituksesta, joka on myös kyseenalaistettu useissa Saksan tuomioistuimissa. Herra Hanan oli väittänyt, että Saksa oli suojellut eversti Kleinia ja muita, joiden mukaan hän oli vastuussa lentoturvan peittämisestä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *