K2: n talven ankaruus syytetty three kiipeilijästä puuttuu

KARACHI, Pakistan – Jotkut kiipeilijät kutsuvat sitä “villiksi vuoreksi”. K2 tarkoittaa maailman toiseksi korkein huippukokous, Mount Everestin jälkeen, ja jotkut kiipeilijät pitävät sitä vielä vaarallisempana. Vasta viime kuussa yksi ryhmä tulla ensimmäinen skaalata se onnistuneesti talvella, uhraamalla vaarallisen ohutta ilmaa ja lämpötiloja, jotka voivat syöksyä yli miinus 70 Fahrenheit-astetta.

Maanantaina pelastajat ja vuorikiipeilijät korosti vaaratekijöitä K2: n kiipeämisestä talvella sen jälkeen kun Pakistanin viranomaiset sanoivat, että kolme kiipeilijää oli kadonnut perjantaista lähtien ja että toivot heidän löytämisestä elossa haihtui. Kadonneita kiipeilijöitä olivat Pakistanista 45-vuotias Muhammad Ali Sadpara; John Snorri, 47, Islannista; ja Juan Pablo Mohr, 33-vuotias chileläinen.

Viranomaiset sanoivat jatkavansa etsintää tiistaina, kun he olivat pysähtyneet lyhyesti maanantaina huonon näkyvyyden takia. Mutta virkamiehet ja jotkut perheenjäsenet eivät ilmaisseet juurikaan toivoa, että nämä kolme löydettäisiin elossa.

“Kukaan ei ole toivoa selviytyä 8000 metrin korkeudessa kolmen päivän kuluttua”, sanoi Sajid Ali Sadpara, herra Sadparan poika. Nuorempi herra Sadpara oli ollut osa retkikuntaa, mutta keskeytti nousunsa 8200 metrin korkeudessa sen jälkeen, kun happiputki alkoi vuotaa. “Nyt etsintäoperaation pitäisi jatkaa ruumiin palauttamista”, hän lisäsi.

Kolmikko yritti toista kokoa mittakaavan huippukokousta joulukuusta lähtien. Kolme nähtiin viimeksi perjantaina, keskipäivällä, kapealla pullonkaulalla, joka nousi useless 300 metrin päässä K2: n huipulta.

K2 on Karakoram-alueella Pohjois-Pakistanissa, lähellä Kiinan rajaa, 8611 metriä – se on yli viisi mailia – merenpinnan yläpuolella. Vuosikymmenten ajan kiipeilijät eri puolilta maailmaa ovat pitäneet K2: n skaalaamista marraskuusta helmikuun loppuun yhtenä vuorikiipeilyn pelottavimmista haasteista.

Monet yrittäneet ovat menettäneet henkensä. Vuonna 2008, 11 ihmishenkiä menetettiin, kun taas 13 kiipeilijää kuoli kahden viikon jakson aikana vuonna 1986, yksi suurimmista katastrofeista vuorikiipeilyhistoriassa. Vuorikiipeilyasiantuntijoiden mukaan kiipeilijät kohtaavat hapen puutteen, lumensokeuden ja paleltumat.

Tämä talvi on ollut erityisen tappava. Viime kuussa kaksi kiipeilijää kuoli sen jälkeen, kun he olivat pudonneet alas halkeamasta laskeutuessaan tai yrittäneet skaalata läheisiä huippuja valmistautuessaan K2: een.

Pakistanin armeijan helikopteri löysi perjantaina kuolleen 42-vuotiaan bulgarialaisen alpinistin, Atanas Skatovin K2: lta, kun se kuulemma putosi noin 7400 metrin korkeuteen.

Tammikuussa espanjalainen kiipeilijä Sergi Mingote kuoli kuoliaaksi laskemalla vuorelta. Myös Harvardin yliopiston venäläinen amerikkalainen professori Alex Goldfarb menetti henkensä samassa kuussa läheisellä vuorella sopeutumismatkan aikana.

Silti kiipeilijät jatkavat yrityksiä. Viime kuussa a Nepalin vuorikiipeilyjoukkueesta on tullut ensimmäinen K2-huippu talven aikana.

Luotto…Pakistanin alppiklubi Related Pressin kautta

Maanantaina kovasta säästä huolimatta Pakistanin armeijan helikopterit jatkoivat ilmahakua. Pakistanissa sijaitsevat kansainväliset talvimatkamiehet ja useat Pakistanin vuorikiipeilyasiantuntijat jatkoivat etsintäoperaatiotaan kentällä.

Pakistanin kiipeilijän poika Sadpara sanoi, että tutkimusmatkaryhmä oli yrittänyt päästä K2: n huipulle 12. joulukuuta lähtien. He aloittivat toisen yrityksen torstaina, hän sanoi.

Pakistanin ulkoministeri, Shah Mahmood Qureshi, puhuttuaan islantilaiseen kollegaansa, Gudlaugur Thor Thordarsoniin, sanoi, että hallitus pyrkii kaikin tavoin, mukaan lukien jatkamaan ilmahakua, jäljittämään kolme kadonneen vuorikiipeilijää.

“Rukoilemme heidän turvallisen palautumisensa puolesta”, herra Qureshi sanoi.

Karrar Haidri, Pakistanin Alpine Clubin, vuorikiipeilyä edistävän yksityisen organisaation virkamies, kertoi, että vuodesta 1954 on ollut yli 360 onnistunutta nousua K2: sta ja 86 kuolemantapausta. huono sää, hän lisäsi.

Herra Haidri kertoi, että perusleiri ei enää saanut signaalia kolmelta kiipeilijältä saavutettuaan 8000 metriä ja että oli epäselvää, olivatko he päässeet huipulle.

“Voimme useless toivoa heidän selviytymisensä ihmeestä”, hän sanoi.

Zia ur-Rehman raportoi Karachista Pakistanista ja Sameer Yasir Srinagarista Kashmirista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *