Taistellussa Babylonissa, taistelussa aikaa, vettä ja modernia sivilisaatiota vastaan

BABYLON, Irak – Irakin arkeologi Ammar al-Taee poimi savilevyn, joka putosi Babylonin muinaisista muureista. Tassunjäljet ​​koirasta, joka vaelsi kuivuvalle savelle yli 2000 vuotta sitten, peittää osan kiilamerkintää – muistutus siitä, että nämä rauniot olivat aikoinaan elävä kaupunki.

“Tämä on Irakin perintö, ja meidän on pelastettava se”, sanoi al-Taee, 29.

Osana uutta arkeologien sukupolvea herra al-Taee työskentelee Irakin hallituksen puolesta Maailman muistomerkissä. projekti jonka tarkoituksena on poistaa vahinko yhdelle maailman tunnetuimmista – mutta vähiten ymmärretyistä – arkeologisista kohteista.

Vuosien irakilaisten ponnistelujen jälkeen Babylon merkittiin kaksi vuotta sitten Unescon joukkoon Maailmanperintökohde, tunnustamalla antiikin maailman häikäisevimmäksi metropoliksi pidetyn poikkeuksellisen yleismaailmallisen kulttuuriarvon.

Mutta sinun on käytettävä mielikuvitustasi.

Sata vuotta sitten saksalaiset arkeologit kärsivät kaupungin merkittävimmistä osista. Uudistettu Ishtarin portti, jossa käytetään monia alkuperäisiä lasitettuja laattoja, on Berliinin keskeinen osa Pergamon-museo. Muut Babylonin muurien palaset myytiin muille laitoksille, mukaan lukien Metropolitan-museo New Yorkissa.

Babylon, kuten monet Irakin arkeologiset kohteet, on nyt romahtanut. Elementit ja vahingollinen jälleenrakennus ovat jättäneet seinät murenemaan, ja rakennus- ja polttoaineputket uhkaavat valtavan, suurelta osin kaivamattoman kaupungin valtavia alueita.

Irakilaiset – vaikka he ovatkin huolissaan maan epävarmasta turvallisuustilanteesta ja kiireellisistä poliittisista ja taloudellisista ongelmista – tuntevat kuitenkin syvän yhteyden.

Näin Babylonin ensimmäisen kerran 1990-luvulla. Sitten maassa, joka oli Saddam Husseinin rautaisen otteen alla, vierailun iloisin osa oli nähdä perheitä huolettomina muutaman tunnin ajan. Ishtar-portin Disney-tyylisen virkistyksen ohi voit valita postikortin pyörivästä metallitelineestä ja lähettää sen metalliseen postilaatikkoon.

Tämä postilaatikko on ruostunut ja hylätty, ja sivustoa vartioinut poliisi on ottanut haltuunsa matkamuistomyymälän.

Vuosien konfliktien jälkeen, vaikka se ei ole väkivaltaa, Irak on riittävän turvallinen nuoremmille irakilaisille, jotka eivät ole koskaan nähneet suurinta osaa omasta maastaan, tulemaan Babyloniin.

Viime viikonloppuna Ahmed Juwad ja hänen ystävänsä pysähtyivät ottamaan selfietä kävellessään kulkueella, jossa babylonialaiset kuninkaat näyttivät jumaliensa ja jumalattariensa patsaita.

“Muinaisesineet ovat kauniita”, sanoi Juwad, 23, taiteen opiskelija. “Ne lohduttavat sieluani.”

Kuten monet irakilaiset, hän kokee, että Babylonin menneisyys ei ole useless muinaista historiaa hänen historia.

Vierailija, joka on tällä hetkellä noin 50 mailia Bagdadista etelään, näkee suurimmaksi osaksi rekonstruoidun ääriviivan pienestä kaupungin osasta, mukaan lukien muurit, jotka kerran tukivat Ishtarin porttia.

Satoja vuosia 1900-luvun puoliväliin asti Babylon kärsi häpeällisyydestä, kun ympäröivät kaupunkilaiset purkivat sen seinät koristamaan muinaiset tiilet omiin rakennushankkeisiinsa.

4000 vuotta vanha kaupunki, mainitsi satoja kertoja Raamatussa, siitä tuli muinaisen Babylonian imperiumin pääkaupunki, ja sitä pidettiin maailman suurimpana kaupunkina. Hammurabin koodi, yksi varhaisimmista kirjatuista laeista ja rangaistuksista tuli Babylonista. Samoin edistyivät tähtitiede ja muut tieteet.

Babylonian imperiumi lankesi vuonna 539 eaa. Persian valtakuntaan ja kaksi vuosisataa myöhemmin Aleksanteri Suurelle, joka kuoli siellä. Hänen imperiuminsa romahti ja Babylon hylättiin lopulta.

Jotkut seinistä ja niiden 2500 vuotta vanhat jumaliin liitetyt lohikäärmeiden ja sonnien savireliefit seisovat edelleen. Mutta monet tiilet murenevat, ja kun vesipöytä nousee, kokonaiset seinät ovat vaarassa pudota. Historiallisten säilyttäjien arvion mukaan yksinkertainen järjestelmän asentaminen veden tunkeutumisen estämiseksi maksaisi kymmeniä miljoonia dollareita.

“Tämän alueen tiilet ovat toistuvasti alttiina vedelle, kuivuudelle ja nouseville suoloille, ja sitten ne romahtavat”, kertoi Jeff Allen, historiallinen säilyttämisviranomainen, joka on johtanut Maailman monumenttirahaston hanketta täällä vuodesta 2009.

Vedestä kuivatun suolan syövät jotkut auringossa paistetut tiilet murentuvat kirjaimellisesti kosketukseen.

Mutta kuten Babylonissa on vuosien varrella niin usein tapahtunut, suurimmat uhat herkälle alueelle ovat ihmisen tekemiä.

Irakin öljyministeriö rakentaa Babylonin ulkomuurien sisäpuolelle mittausasemaa yhdelle kolmesta viime vuosina asetetusta putkilinjasta. Yksityiskodit ovat lisääntyneet sivuston ympärillä.

Vaikka Irakin virkamiehet tekivät paljon töitä suojellakseen aluetta samalla kun he kilpailivat himoitun maailmanperintökohteen nimeämisen puolesta, nämä toimet näyttävät helpottuneen sittemmin.

“On ylpeyden tunne siitä, että Babylon on maailmanperintökohde, ja tämän prosessin aikana valtion perintölautakunta pystyi saamaan ihmiset käyttäytymään paremmin”, Mr. Allen sanoi. Hänen mukaansa on vaikea pysäyttää edes selvästi laitonta rakennusta.

Irakin hyökkäyksen jälkeen vuonna 2003 Yhdysvaltain armeijan urakoitsijat rakensivat paikalle tukikohdan kaivamaan kaivoksia, ajamalla panssaroituja ajoneuvoja herkillä kaduilla ja täyttämällä hiekkasäkit likalla, johon oli sekoitettu keramiikkaa ja luunpaloja. Kaikki, mikä aiheutti merkittäviä vahinkoja, a British Museum -raportti löytyi.

Mutta tuskin ne olivat ensimmäinen loukkaantuminen.

1920-luvulla britit juoksivat junaradat arkeologisen alueen läpi osana Bagdadista Basraan kulkevaa rautatietä. Myöhemmin Irak rakensi viereisen valtatien.

Saddam Hussein, joka piti itseään kuningas Nebukadnessarin seuraajana, rakensi 1980-luvulla suuren palatsin, josta on näkymät kaivettuihin jäännöksiin. Hän myös määräsi Babylonin osien rekonstruoinnin, mikä johti suurimpaan osaan nykyisistä suojeluongelmista.

Restaurointi asensi raskaammat modernit tiilet muinaisten alkuperäisten päälle. Sementtilattiat loukkuun veteen samalla kun yhden muinaisen temppelin sementtikatto työnsi koko rakenteen alas.

“70- ja 80-luvuilla oli aika, jolloin oli tapana käyttää sementtiä”, kertoi Josephine D’Ilario, italialainen saviarkkitehtuuriasiantuntija. Nyt hän sanoi: “Näemme, että vuosikymmenien kuluttua sementti vahingoittaa asioita.”

Pandemiasta johtuvan vuoden pituisen viivästymisen jälkeen World Monuments Fund -tiimi on palannut Babyloniin ja päättänyt, kuinka parhaiten puuttua vahinkoihin paikoissa, joissa betonin raivaaminen voi aiheuttaa vielä enemmän haittaa.

Voittoa tavoittelemattoman rahaston Way forward for Babylon -hanke, jonka osittain rahoittaa Yhdysvaltain ulkoministeriö, on tukenut putoamisvaarassa olevat seinät ja vakauttanut ikonisen Babylonin leijonan patsaan. Se kouluttaa myös irakilaisia ​​suojelutyöntekijöitä ja antaa neuvoja paikan hoidossa.

Kaupungista, joka on ollut niin mielikuvituksellinen maailman mielikuvituksessa, Babylonista tiedetään varsin vähän.

Mikään arkeologinen todiste ei ole paljastanut Babylonin riippuvaa puutarhaa, jonka pidetään olevan yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä. Siksakuratin sijaintia, jonka sanotaan olevan Vanhassa testamentissa kuvattu Babelin torni, ei myöskään ole koskaan vahvistettu.

Suuri ongelma on se, että suurinta osaa neljän mailin neliökaupungista ei ole koskaan kaivettu tai edes tutkittu.

“Kaivetaan useless joitain suuria ja tunnettuja rakennuksia”, kertoi assyriologian emeritusprofessori Ruotsin Uppsalan yliopistossa ja Maailman muistomerkkirahaston konsultti Olof Pedersen. “Suurin osa kaupungista, josta emme tiedä kovin paljon.”

Koska kuningas Nebukadnessar rakensi palatseja ja temppeleitä aiempien päälle, kaupungin alla on kokonaisia ​​kerroksia maan alla ja veden alla.

“Voimme useless arvata, kuinka syvä se voisi olla”, sanoi tohtori Pedersen, yksi maailman johtavista Babylonin arkeologian asiantuntijoista.

Mitä tietoa tai aarteita voi olla siellä, hän sanoi: “Se on hyvin yksinkertainen vastaus – kukaan ei tiedä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *