Kuinka Nobelin rauhanpalkinnon ehdokkaat toimivat?

Toisin kuin suuret Hollywood-palkintotapahtumat, joissa on todella kunnia useless olla ehdolla, Nobelin rauhanpalkinto hyväksyy ehdotuksia tuhansien nimittäjien joukosta.

Norjan Nobel-komitea, joka valitsee palkinnon saajan, paljastaa ehdokkaat tai ne, jotka nimittivät heidät vasta 50 vuotta myöhemmin, jolloin ihmiset jättävät itse ilmoittamaan huomautuksistaan, jos he valitsevat.

Tämän vuoden ehdokkuuksien viimeisen sunnuntain määräajan jälkeen Aleksei A. Navalny, Venäjän toisinajatteleva johtaja; Greta Thunberg, teini-ikäinen ilmastonmuutosaktivisti; ja Maailman terveysjärjestö olivat ehdokkaiden joukossa, Reuters kertoi.

Mainittiin myös Stacey Abrams, Georgian entinen poliitikko, jonka ansioksi kasvoi viime vuonna äänestysaktiivisuus, ja Jared Kushner, entisen presidentin Donald J. Trumpin vävy ja neuvonantaja. (Mr. Trump itse nimitettiin palkinnolle vähintään kahden vuoden aikana puheenjohtajakaudestaan ​​- lukuun ottamatta kahta ehdokkuutta väärennettiin vuonna 2018.)

Reuters kyseli norjalaisia ​​lainsäätäjiä, “joilla on kokemusta voittajan valitsemisesta”.

Luettelo ehdokkaiden jättäjistä on pitkä, mukaan lukien kansallisten hallitusten jäsenet; kansainvälisten rauhanjärjestöjen virkamiehet; yliopiston historian, yhteiskuntatieteiden, oikeustieteen, filosofian, teologian ja uskonnon professorit; ja entiset vastaanottajat.

Nobelin komitean mukaan mahdollisten nimittäjien suuri määrä varmistaa “suuren joukon ehdokkaita”, mutta ryhmä on tiukasti perehtynyt prosessiin eikä vastannut pyyntöön selvittää ehdokkaiden kelpoisuutta.

Vuonna 1967, viimeisin vuosi, joka oli saatavilla Nobelin komitean arkistossa, jätettiin 95 ehdokkuutta (henkilö tai ryhmä voidaan nimittää useita kertoja samana vuonna). Komitea sanoi viime vuonna toimitettiin 318 palautetta, ennätys 376 vuonna 2016.

Ehdokkaille on useless vähän kriteerejä, ja prosessia on joskus hyödynnetty alasti poliittisista syistä.

Kuuluisasti antifasistinen lainsäätäjä Ruotsista nimitti Adolf Hitlerin vuonna 1939 satiirissa. Hän “ei koskaan tarkoittanut hänen tekevänsä vakavasti” huomautus hänen nimityksestään arkistossa lukee.

Neuvostoliiton johtaja Joseph Stalin nimitettiin kahdesti vuosina 1945 ja 1948. Italian hallitsija Benito Mussolini nimitettiin nimetty kahdesti vuonna 1935.

Valintaprosessi vastaanottajan määrittämiseksi on paljon tiukempi. Norjan parlamentin nimittämä valiokunta käsittelee salaa helmikuusta alkaen. Ryhmä supistaa ehdotukset “lyhyeksi luetteloksi”, jossa on 20-30 ehdokasta ennen kuukausittaista harkintaa. Vastaanottaja ilmoitetaan lokakuussa.

Nobelin komitea on korostanut, että ehdokkaat eivät edusta ryhmän hyväksyntää ja että “niitä ei voida käyttää merkitsemään liittymistä Nobelin rauhanpalkintoon”.

Mutta herra Trump tarjoaa esimerkin siitä itse nimityksiä voidaan käyttää otaksumaan painoarvo.

Vuonna 2019 herra Trump kertoi kannattajille, että Japanin tuolloin pääministeri Shinzo Abe oli nimittänyt hänet, väittäen, että Herra Abe ei vahvistanut. (Tuon vuoden palkinnon sai Abiy Ahmed, Etiopian pääministeri.)

Viime vuonna, kun kaksi eurooppalaista poliitikkoa ilmoitti nimittäneensä herra Trumpin, Valkoisen talon lehdistösihteeri Kayleigh McEnany kutsui sitä “ansaituksi ja ansaituksi kunniaksi tälle presidentille”.

Vuoden 2020 palkinto myönnettiin myöhemmin Maailman ruokaohjelmalle.

Kaksi skandinaavista oikeistolaista parlamentin jäsentä oli nimittänyt herra Trumpin. Mutta hänen kannattajilleen ehdokkaiden henkilökohtainen politiikka tai hänen pieni todennäköisyys saada palkinto olivat vähemmän tärkeitä kuin optiikka.

“Joka päivä Donald Trump nimitetään toiselle Nobel-palkinnolle”, Fox Newsin isäntä Laura Ingraham säteili näyttelyssään. “On selvää, että Trumpin pitäisi saada Nobel-palkinto.”

Lokakuussa pidetyssä kampanjakokouksessa Mr. Trump valitti, että hänen nimityksensä oli saanut vähemmän uutisia kuin edeltäjänsä. (Presidentti Barack Obama sai todellisen palkinnon vuonna 2009.)

“Minut nimitettiin juuri Nobelin palkinnoksi”, hän sanoi. ”Ja sitten otin käyttöön väärennetyt uutiset, tarina toisensa jälkeen. He puhuvat säästäsi Panhandlessa ja he puhuvat tästä. Tarina toisensa jälkeen, ei mainintaa. Muistatko, kun Obama sai sen heti alussa, eikä hän edes tiennyt miksi sai sen? ”

Palkinto herra Obamalle, useless yhdeksän kuukautta hänen ensimmäisestä toimikaudestaan, jopa vastaanottaja tervehti yllätyksellä ja hämmentyneenä.

“Ollakseni rehellinen,” Herra Obama sanoi jälkeenpäin“En usko, että ansaitsen olla seurassa niin monien muuttuvien hahmojen kanssa, jotka on palkittu tällä palkinnolla, miehillä ja naisilla, jotka ovat innoittaneet minua ja innoittaneet koko maailmaa rohkeasti pyrkimällä rauhaan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *