Katso tätä miljardin vuoden matkaa maan tekonektoreista

Toisin kuin kaikilla muilla aurinkokunnan kallioisilla planeetoilla, maapinta on jättiläinen palapeli, jonka palaset ovat jatkuvasti liikkeellä. Jokainen palapelin kappale on tektoninen levy, valtavat tartiinit, jotka on valmistettu planeetan kuoresta, ja jäykkä siivu alla olevasta, kalmarisesta, mutta kiinteästä vaipasta. Nämä levyt liikkuvat ympäriinsä samalla nopeudella kuin kynnet kasvavat, törmäävät, liukuvat vierekkäin ja kaatuvat toistensa alle – ja näin tehdessään ne veistävät maailman kasvoja.

Puoli vuosisataa sitten alun perin skeptinen tiedeyhteisö oli juuri hyväksynyt levytektoniikan teorian. Tiede oli lapsenkengissään. Nyt, kuten lehden tuoreessa numerossa kerrotaan Earth-Science arvostelut, tutkijat pystyvät luomaan tarkasti maapallon tektonisten levyjen matkan sen historian viimeisen miljardin vuoden aikana.

Vanhemmat tietokonepohjaiset simulaatiot pyrkivät luomaan yksinomaan mantereiden liikkeet, mikä osoittaa niiden ajautuvan epäsyntyisellä sinisen valtameren taustalla, kuten krutonit, jotka tunkeilevat keitossa. Tällä kertaa tutkijat kokeilivat uutta lähestymistapaa. He yhdistivät magneettisen datan, joka paljastaa kivien sijainnin suhteessa magneettisiin napoihin miljoonia vuosia sitten, geologisten tietojen kanssa, jotka kuvaavat kuinka levyt ovat vuorovaikutuksessa niiden rajojen kanssa. Tuloksena on korkean tarkkuuden simulaatio, joka mallintaa kokonaisen tektonisen levyn – maanosien, valtamerien ja kaikkien – muuttoliikettä osoittamalla kuinka ne veljeytyvät keskenään huomattavan tarkasti.

Viimeisen vuosikymmenen aikana on tehty samankaltaisia ​​tarkkoja levytektoniikan rekonstruointeja, mutta useless rajoitetulle geologisen ajan ikkunoille. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tämän tyyppinen täysimittainen tektoninen jälleenrakennus on koottu keskeytymättömälle viidennekselle maapallon historiasta.

Tällä planeetan aikamatkan teolla on valtava merkitys geotieteilijöille, koska levytektoniikka ohjaa tai vaikuttaa kaikkeen muuhun maapallolla tapahtuvaan: Se tekee vuorista, tulivuorista, maanosista ja valtameristä; se määrittää elämän jakautumisen ohjaamalla sokeasti sen evoluutiota; sekä hautaamalla että purkaamalla hiiltä se säätelee maailman pitkän aikavälin ilmastoa.

“Monet asiat, joita tarkastelemme ja joista välitämme nykyään, ovat riippuvaisia ​​10 – 100 miljoonan vuoden aikajaksoista levytektoniikassa”, sanoi Andrew Merdith, geotieteilijä Claude Bernard College Lyon 1: ssä Ranskassa ja tutkimuksen johtava kirjoittaja. Tarkastelemalla ajassa taaksepäin paljastuu lisää syklejä, joiden avulla tutkijat voivat selvittää planeettamittakaavan prosessit, jotka tekivät maailman, jossa elämme tänään.

“Levytektoniikka on todella iso kuva, johon voit laittaa muita asioita”, sanoi Lucía Pérez-Díaz, rakennegeologi ja tektoniikan asiantuntija Oxfordin yliopistossa, joka ei ollut mukana työssä. Ja viimeisten miljardin vuoden aikana on tapahtunut monia asioita, joita tämä uusi virkistys voi auttaa kontekstualisoimaan.

Se sisältää ajan, jonka maa oli jättimäinen lumipallo 700 miljoonaa vuotta sitten; monimutkaisen eläinelämän lisääntyminen 540 miljoonaa vuotta sitten; maapallon historian suurin joukkojen sukupuutto 252 miljoonaa vuotta sitten; kukkivien kasvien kehitys 130 miljoonaa vuotta sitten; Himalajan luominen 45 miljoonaa vuotta sitten; ja – aivan viimeisellä geologisella sekunnilla – nykyajan ihmisen ulkonäkö.

Sen tieteellinen käyttö syrjään, animaatio myös resonoi ihmisten kanssa viskeraalisella tasolla.

“Se on melko hypnoottinen”, tohtori Pérez-Díaz sanoi, “jopa minulle, ja näen heidät koko ajan.”

“Monet nuorena olevat ihmiset pitävät todella dinosauruksista ja tulivuorista, superkontinentiteista ja vastaavista”, tohtori Merdith sanoi. “Joten ehkä tämä hyödyntää hieman sitä lapsimaista iloa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *