Kansainvälisen rikostuomioistuimen sääntöjen mukaan sillä on toimivalta tutkia mahdollisia Israelin sotarikoksia

JERUSALEM – Kansainvälinen rikostuomioistuin päätti perjantaina, että sillä on lainkäyttövalta Israelin vuonna 1967 miehitetyillä alueilla huolimatta Israelin päinvastaisesta vaatimuksesta, mikä avaa tien tutkinnalle Israelin ja Palestiinan sotarikoksista alueella.

tuomio Kansainvälisen rikostuomioistuimen tekemä Haag Haagissa tapahtui kuusi vuotta sen jälkeen, kun tuomioistuimen pääsyyttäjän Fatou Bensoudan toimisto aloitti alustavan tutkinnan Israelin toimista alueilla, muun muassa tuhoisan 50 päivän Gazan sodan aikana vuonna 2014.

Ennakkotapaus, tuleva päätös yli vuosi sen jälkeen kun rouva Bensouda pyysi tuomioistuinta vahvistamaan toimivaltansa alueella, palestiinalaisjohtajat ja ihmisoikeusjärjestöt tervehtivät askelta kohti uhrien oikeudenmukaisuutta. Israel karkasi sen kiistanalaisena poliittisena toimenpiteenä ilman pätevää oikeudellista perustaa.

“Tuomioistuin osoitti tänään jälleen, että se on poliittinen elin eikä oikeuslaitos”, Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi lausunnossaan. “Tuomioistuin jättää huomiotta todelliset sotarikokset ja vainoaa sen sijaan Israelin valtiota, valtiota, jolla on vankka demokraattinen hallinto, joka pyhittää oikeusvaltioperiaatetta eikä ole tuomioistuimen jäsen.”

Myöhemmin hän antoi enemmän bellicose videolausunto syyttäen Kansainvälistä rikostuomioistuinta “puhtaasta antisemitismistä”, kun taas “kieltäytyy tutkimasta julmia diktatuureja, kuten Iran ja Syyria, jotka tekevät kauhistuttavia julmuuksia melkein päivittäin”.

“Taistelemme tätä oikeuden vääristymistä kaikin voimin”, hän päätti.

Ulkoministeriö ilmaisi “vakavan huolensa” päätöksestä tiedottaja Ned Value’n lausunnossa. “Yhdysvallat on aina ottanut kantaa siihen, että tuomioistuimen toimivalta olisi varattava maille, jotka suostuvat siihen tai joihin YK: n turvallisuusneuvosto viittaa”, hän sanoi.

Vaikka Israel ei ole tuomioistuimen jäsen, palestiinalaiset liittyivät vuonna 2015 ja pyysivät Kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkimusta.

Kohdistamalla Israelille vakavan diplomaattisen iskun tuomioistuin katsoi, että Palestiina luokiteltiin tarkoituksia varten valtioksi alueelle, jolla kyseiset tapahtumat tapahtuivat, ja määritti alueellisen toimivallan ulottuvan Länsirannalle, Gazaan ja Itä-Jerusalemiin. Tuomio ei ollut yksimielinen, ja yksi kolmesta tuomarista, Péter Kovács, esitti erimielisyyden ja kiisti käsityksen, jonka mukaan tuomioistuimella on toimivalta tässä asiassa.

Palestiinalaishallinnon pääministeri Muhammad Shtayyeh kiitti Haagin päätöstä oikeudenmukaisuuden voitoksena ja hyvityksenä Israelin sotarikosten uhreille. “Päätöslauselma on viesti rikosten tekijöille, että heidän rikoksiinsa ei sovelleta vanhentumisaikaa ja että he eivät jää rankaisematta”, hän sanoi.

Nyt kun tuomioistuin on todennut, että sillä on toimivalta, ylimmän syyttäjän Bensoudan on päätettävä, jatketaanko tutkimusta vai jätetäänkö päätös seuraajalle. Hänen toimikautensa päättyy kesäkuussa.

Aiemmin hän on maininnut “kohtuullisen perustan uskoa”, että sotarikokset on tehty, viitaten siihen, mitä hän kuvaili Israelin suhteettomaksi voimankäytöksi vuonna 2014 Gazan sodassa ja sen jatkuneeksi siirtokunnaksi Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa . Myös tutkinnan alla on Israelin tappava vastaus Palestiinalaiset protestoivat vuonna 2018 Gazan raja-aidan varrella.

Palestiinan ulkoministeri Riyad al-Malki sanoi, että päätös “avaa oven rikollisen vastuun etsimiseen tuomioistuimen toimeksiannossa olevista kaikkein törkeimmistä rikoksista, jotka on tehty ja tehdään edelleen palestiinalaisia ​​vastaan”.

Tutkimus voi kuitenkin kattaa myös palestiinalaisten väitetyt rikokset, mukaan lukien Amnesty Internationalin mukaan Länsirannan viranomaiset kiduttaneet vastustajia ja tukeneet israelilaisia ​​vastaan ​​kohdistuneita hyökkäyksiä.

Pääsyyttäjä on maininnut myös Gazan hallitsevan islamilaisen militanttiryhmän Hamasin ja muiden siellä aseistettujen ryhmittymien mahdolliset sotarikokset tuhansien rakettien ampumisesta erottelematta Israelin siviilialueille ja palestiinalaisten siviilien käytöstä ihmiskilpinä.

Human Rights Watchin kansainvälisen oikeusjohtajan apulaisjohtaja Balkees Jarrah sanoi, että tuomioistuimen tuomio “tarjoaa vakavien rikosten uhreille lopulta todellista toivoa oikeudenmukaisuudesta puolen vuosisadan rankaisemattomuuden jälkeen”. Hän lisäsi: “On korkea aika, että israelilaiset ja palestiinalaiset syyllistyvät vakavimpiin väärinkäytöksiin – olivatpa ne vihollisuuksien aikana tehdyt sotarikokset tai laittomien siirtokuntien laajentaminen – joutuvat oikeuteen.”

Palestiinalaisten mielestä Israelia vastaan ​​haasteen nostamista kansainvälisessä rikostuomioistuimessa pidettiin pitkään riskialttiina toimenpiteenä, joka raivostaisi Israelia ja vieraantaisi Yhdysvallat.

Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbas allekirjoitti Rooman perussäännön, tuomioistuimen perustavan ja hallitsevan sopimuksen joulukuussa 2014 Israelin ja Yhdysvaltojen voimakkaista vastaväitteistä. Se oli osa strategiaa pyrkiä valtiollisuuteen kansainvälisellä areenalla toisen epäonnistuneen Yhdysvaltojen välittämien neuvottelujen jälkeen Israelin kanssa.

Israel kannatti alun perin kansainvälisen tuomioistuimen perustamista vuonna 2002, mutta se ei ratifioinut Rooman perussääntöä osittain pelosta joutua oikeudenkäyntiin sovintoratkaisussa.

Jäsenenä se ei voi valittaa perjantain päätöksestä. Mutta Israelin pääministeri on koko ajan väittänyt, että useless suvereeni valtio voi siirtää vallan Kansainväliselle rikostuomioistuimelle ja että kyseiset alueet eivät olleet Palestiinan suvereeni valtio.

Israel oli valmistautunut kuukausia päätökseen, ja vaikka se lopulta tuli perjantai-iltana, jolloin Israel yleensä suljetaan sapattina, raivostuneet viranomaiset tuomitsivat päätöksen nopeasti.

Ulkoministeriön mukaan tuomioistuin oli mukana Israelin ja Palestiinan konfliktissa ja ajoi osapuolet kauemmas toisistaan ​​pian sen jälkeen, kun palestiinalaishallinto oli jatkanut turvallisuusyhteistyötä Israelin kanssa. Oikeusministeriö kutsui päätöstä haitalliseksi ja tarpeettomaksi.

Israelilla on ollut pitkään koestussuhde YK: n tutkijoihin. Vuonna 2008 se kielsi pääsyn Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeusneuvoston palestiinalaisalueita käsittelevälle erityisraportoijalle, professori Richard A. Falkille, pitäen kantaansa vihamielisenä ja sanoen olevansa epätoivoinen. Professori Falk sanoi olevansa vihamielinen Israelia kohtaan, mutta kritisoi sen miehityspolitiikkaa.

Vuonna 2009 Yhdistyneiden Kansakuntien paneeli, joka tutki Israelin hyökkäystä Gazaan vuonna, väitti, että Israel oli tarkoituksellisesti tappanut siellä palestiinalaisia ​​siviilejä, mutta kaksi vuotta myöhemmin paneelin johtaja, eteläafrikkalainen juristi Richard Goldstone, vedetty sisään että räjähtävä väite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *