Chilen poliisi ampui katu-jonglööri johtaa mielenosoituksiin

SANTIAGO, Chile – Mielenosoittajat, jotka olivat suuttuneet suosittu katu-jonglöörin kuolemaan johtaneesta poliisin ampumisesta, sytyttivät perjantai-iltana Etelä-Chilessä useita julkisia rakennuksia jättäen lähes 34 000 asukkaan kaupungin käytännössä ilman julkisia palveluja.

Kymmenen julkista toimistoa Panguipullin kaupungissa paloi maahan, mukaan lukien kunnanhallituksen rakennus, posti, väestörekisteri, paikallinen tuomioistuin ja vesihuoltoyhtiö, viranomaisten mukaan.

Ampumassa on pidätetty poliisi, alueellisen murhayksikön päällikkö Rodrigo Morales sanoi lauantaina ja lisäsi, että tutkijat keräsivät todistajilta videotodisteita. Virkailijaa ei ollut julkisesti tunnistettu, eikä hän ilmestynyt lauantaina oikeudenkäynnissä, jossa häntä edusti asianajaja.

Ammunta tapahtui sen jälkeen, kun jonglööri, joka tunnettiin nimellä Francisco Martínez, ei noudattanut poliisin pyyntöä henkilöllisyyden osoittamiseksi, kun hän esiintyi vilkkaassa risteyksessä Panguipullin keskustassa, suositussa järvenrantayhteisössä, todistajat sanoivat.

Seuraava väite, jonka aikana upseeri otti aseensa ja ampui vähintään kaksi laukausta herra Martínezin jalkoihin, todistajat kertoivat toimittajille. Videot Sosiaalisessa mediassa laajasti levinneet todistajien ottamat näyttelijät hyppäävät välttääkseen laukaukset, jotka juoksevat sitten upseeria kohti rekvisiittaansa ilmassa. Sitten upseeri ampui hänet rintaan, todistajat sanoivat, ja hän kuoli tapahtumapaikalla.

Poliisivirkailijat kuvasivat ampumisen itsepuolustukseksi sanoen, että herra Martínez uhkasi upseeria macheten kaltaisella aseella. Uutismedian haastattelemat todistajat perjantai-iltana sanoivat, että se oli tinamiekka, rekvisiitta hänen jongleerausesitykselleen.

Haastatteluissa useille tiedotusvälineille Panguipullin pormestari Rodrigo Valdivia kuvasi herra Martínezia, 25, hiljaiseksi, kunnioittavaksi nuoreksi mieheksi, joka tunnettiin hyvin kaupungissa, koska hän oli asunut kaduilla useita vuosia kadulla ja esiintymässä sen puolesta. monet turistit ja käyttävät kunnan turvakotia ja ruokakeittiötä talvella.

Herra Valdivia, tuhotun kunnarakennuksen hätäisesti kutsumassa tiedotustilaisuudessa, antoi poliisille vastuun ampumisesta sanoen, että he eivät olleet noudattaneet pöytäkirjaa rutiininomaisessa henkilötodistuksessa.

Hän syytti myös poliiseja tulipaloista sanoen, että he olivat “juurtuneet” omaan asuntoonsa ja jättäneet muut hallituksen rakennukset suojaamattomiksi. Koska mielenosoittajat eivät kyenneet hyökkäämään poliisiasemalle, herra Valdivia sanoi, he kääntyivät muihin hallituksen symboleihin.

Mielenosoittajien ja poliisin yhteenottoja ilmoitettiin myöhemmin pääkaupungissa Santiagossa, satoja kilometrejä Panguipullista pohjoiseen. Ihmiset ympäri Santiagoa ilmaisivat vihaa ampumisesta paukutti kattiloita, rituaali julkisen tyytymättömyyden ilmaisemiseksi, joka tunnetaan Latinalaisessa Amerikassa nimellä cacerolazo, karkeasti käännettynä “vuoka”.

Sisäasiainsihteeri Juan Francisco Galli matkusti lauantaina Panguipulliin. Poliisiasemalta puhuessaan hän sanoi, että poliisi käyttää aseitaan useless viimeisenä keinona tai itsepuolustukseksi.

“Pahoittelemme jotain tällaista, joka on odottamatonta poliisimenettelyssä, että henkilö kuolee ja karabiinojen oli käytettävä aseitaan”, hän sanoi.

Silti jotkut Twitter-käyttäjät lähetetty videomateriaali Panguipullin räjähdyksistä hashtagilla: “Hän ei kuollut, he murhasivat hänet.” Toiset vaativat muutoksia poliisimenettelyihin.

“Se tapahtui päivänvalossa täydellisen rauhan hetkellä ilman mitään uhkaa yleiselle turvallisuudelle”, chileläinen kirjailija ja kirjallisuuskriitikko Pedro Gandolfo kirjoitti Twitterissä katutaiteilijan ampumisesta. “Häpeä teko, jolla on traaginen tulos.”

Poliisin väärinkäytökset tutkittiin Chilessä sen jälkeen joukkomielenosoitukset vuonna 2019 taloudellisista huolenaiheista, jotka usein siirtyivät väkivaltaan ja joihin kohdistui poliisin julmuutta. Syyttäjänvirasto sai yli 8000 ilmoitusta ihmisoikeusloukkauksista, mukaan lukien satoja pysyviä valituksia silmävaurio kumikuulista.

Viime marraskuussa kansallisen poliisin johtaja kenraali Mario Rozas erosi, kun upseerit ryöstivät nuorisokeskuksessa ja ampuivat kaksi lasta Talcahuanossa Etelä-Chilessä. Kuukausi aikaisemmin upseeri työnsi teini-ikäisen sillalta mielenosoituksen aikana Santiagossa ja hylkäsi hänet vakavasti haavoittuneina jokisängyssä.

Väärinkäyttö johti suuria vaatimuksia kansallisten poliisivoimien uudistamiseksi, jota ei koskaan uudistettu merkittävästi kenraali Augusto Pinochetin johtaman diktatuurin päättymisen jälkeen vuonna 1990. Ihmisoikeusryhmät ja analyytikot vaativat joukkojen budjetin, koulutuksen ja muiden toimien tehostettua valvontaa siviilihallinnon alaisuudessa.

Pascale Bonnefoy raportoi Santiagosta Chilestä ja Mike Ives Hong Kongista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *