Biden kääntää Trumpin terroristimerkinnän Houthille Jemenissä

WASHINGTON – Ulkoministeriö ilmoitti perjantaina, että se poistaisi terroristijärjestön nimityksen Houthin kapinallisia vastaan ​​Jemenissä jonka Trumpin hallinto oli antanut viimeisinä päivinäpresidentti Bidenin avustamien rangaistusten kumoaminen tuottaisi enemmän tuskaa miljoonille nälkään meneville ihmisille kuin kapinallisille.

Kolme päätöstä tuntevaa virkamiestä sanoi, että Bidenin hallinto oli ilmoittanut demokraateille kongressissa perjantai-iltana, että se hävittäisi nimityksen, joka toimi presidentti Donald J. Trumpin viimeisenä painona Houthin pääsuojelijalla Iranissa.

Kiinni köyhyys ja sisällissotaNoin 80 prosenttia Jemenin 30 miljoonan ihmisen väestöstä asuu alueilla, jotka ovat Houthin hallinnassa. Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri António Guterres sanoi marraskuussa, että Jemen “on välittömässä vaarassa pahimmasta nälänhädästä, jonka maailma on nähnyt vuosikymmenien ajan”.

Connecticutin demokraatti senaattori Christopher S.Murphy sanoi lausunnossaan, että terroristimerkinnän poistaminen “pelastaisi ihmishenkiä”.

“Nimitys ei vaikuttanut houthilaisiin millään käytännön tavalla, mutta se pysäytti ruoan ja muun kriittisen avun toimittamisen Jemeniin ja olisi estänyt tehokkaat poliittiset neuvottelut”, herra Murphy sanoi.

Ulkoministeriön virkamiehen mukaan nimityksen kumoaminen ei vapauttanut houthien toimintaa, mukaan lukien hyökkäykset siviileihin ja amerikkalaisten sieppaaminen. Mutta virkamiehen mukaan kapinallisten pitäminen ulkoministeriön ulkomaisten terroristijärjestöjen luettelossa nopeuttaisi maailman pahinta humanitaarista kriisiä.

Terroristien nimeäminen oli voimassa vajaan kuukauden. Ei ollut koskaan selvää, että se estäisi kapinalliset, jotka kaatoivat Saudi-Arabian tukeman hallituksen Jemenissä vuonna 2014, eivätkä joidenkin analyytikoiden mukaan aiheuta suoraa uhkaa Yhdysvalloille.

Mutta sillä oli jäähdyttävä vaikutus kaupalliseen elintarvikkeiden maahantuojille ja humanitaarisen avun työntekijöille, jotka pelkäsivät joutuvansa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin, jos heidän tavaransa joutuisivat Houthin käsiin. Kapinalliset hallitsevat pääkaupunkia Sanaa ja sen osia strateginen satamakaupunki Al Hudaydah, jossa suuri osa humanitaarisesta avusta kaikkialta maailmasta puretaan.

“Haluamme varmistaa, ettemme tee mitään parantaaksemme tai jopa kurjemmaksi Jemenin pitkämielisten ihmisten elämää”, ulkoministeriön tiedottaja Ned Worth sanoi perjantai-iltapäivällä ennen nimityksen poistamista.

Kääntymistä odotettiin laajalti. Viime viikolla, ensimmäisenä koko virkapäivänään, ulkoministeri Antony J. Blinken sanoi katsaus terroristien nimeämiseen oli “ensisijainen asia kirjani”.

Virkamiesten mukaan terroristien nimeäminen poistettiin ennen kuin sillä voisi olla laaja vaikutus. Jos se olisi pysynyt paikallaan, suhteellisen hajautetulta kapinallisliikkeeltä olisi evätty taloudellinen tuki ja muut aineelliset resurssit, jotka ohjataan Yhdysvaltain pankkien tai muiden amerikkalaisten instituutioiden kautta.

Mutta Houthien pääsuojelija on Iran, joka on edelleen lähettänyt tukea huolimatta siitä, että hänet on ryöstetty ankarat Yhdysvaltain taloudelliset pakotteet, mikä tekee nimityksen vaikutuksesta Houthisiin enemmän symbolista kuin kipeää.

Osana Iranin vastaista painostuskampanjaa Trumpin hallinto yritti hillitä Teheranin sotilaallista ulottuvuutta Jemenissä, missä se oli lähettänyt aseita ja muuta apua Houthin taistelijoille. Herra Trumpin kapinointi kapinallisten kanssa istutti myös Yhdysvaltain vankasti Saudi-Arabian ja sen liittolaisten puolelle Jemenin sodassa tarjoten älykkyyttä ja miljardeja dollareita aseita kongressin vastaväitteistä.

Torstaina Biden sanoi lopettavansa Yhdysvaltojen tuen Saudi-Arabialle sen interventiossa Jemeniin syytteiden johdosta mielivaltaiset pommitukset, jotka ovat tappaneet siviilejä ja muut mahdolliset sotilaalliset julmuudet tarkoittaa sotarikoksia.

Mike Pompeo, joka valvoi terroristien nimeämistä Trumpin ulkoministeriksi, on syyttänyt houtheja 30. joulukuuta hyökkäys siviililentokentälle Jemenin kaupungissa Adenissa, joka tappoi 27 ihmistä, todisteena houthien terroristikyvystä. Kukaan ei ollut ottanut vastuuta hyökkäyksestä, ja sekä Al-Qaida että Islamilainen valtio ovat aktiivisia alueella.

Mutta terroristien nimeäminen kiirehti ennen kuin Trumpin hallinto pystyi ottamaan käyttöön selkeät oikeudelliset suojat maahantuojille ja avustustyöntekijöille varmistaakseen, että tavarat pääsivät edelleen Jemeniin. Suurin osa Jemenin elintarvikkeista tuodaan maahan.

“Tämä puhtaasti haitallinen nimitys oli aiheuttanut kuukausia epävarmuutta, kun avustusjärjestöt, pankit ja kriittisten hyödykkeiden, kuten elintarvikkeiden ja polttoaineiden, maahantuojat jäivät lamaantuneeksi”, kertoi Oxfam Amerikan humanitaarisen politiikan johtaja Scott Paul.

Hän sanoi, että terroristien nimeämisen humanitaariset seuraukset – ei Houthis-käyttäytyminen – “takaavat tämän kääntämisen”.

Edward Wong osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *