Nainen, 95, syytetty 10000: sta lisämäärästä murhasta natsileirissä

Saksan syyttäjät ovat syyttäneet 95-vuotiasta naista roolistaan ​​natsien tapamekanismin tukena sihteerinä keskitysleirillä, syyttäen häntä 10000: lla murhan lisävarusteena ja osallisuudella murhayrityksissä.

Saksan yksityisyydensuojalain mukaan useless Irmgard F.: ksi tunnistettua naista vastaan ​​tehty syytteeseenpano seurasi viisivuotista tutkimusta, syyttäjät sanoivat perjantaina. Koska hän oli alle 21-vuotias rikkomusten aikana, joista häntä syytetään, heidän mukaansa hänet tuomitaan alaikäisten tuomioistuimessa, jossa hän todennäköisesti saa lievemmän rangaistuksen.

Nainen työskenteli kesäkuun 1943 ja huhtikuun 1945 välisenä aikana leirikomentajan sihteerinä Stutthofin leirillä, 20 mailin päässä Puolan kaupungista Gdanskista, joka Saksan tuolloin tunnettiin nimellä Danzig.

“Kyse on konkreettisesta vastuusta, joka hänellä oli leirin päivittäisessä toiminnassa”, sanoi Peter Müller-Rakow syyttäjäviranomaisista Itzehoessa Hampurin pohjoispuolella.

Aluetuomioistuin päättää, jatketaanko syytettä ja aloitetaanko oikeudenkäynti, prosessi, joka voi kestää muutamasta kuukaudesta vuoteen.

Viime vuonna 93-vuotias mies tuomittiin Hampurin alaikäisten tuomioistuimessa olemaan lisävaruste 5230 murhaan, kun hän oli 17-vuotias vartija Stutthofissa.

Yli 60 000 ihmisen uskotaan kuolleen tai tapetuksi Stutthofissa, joka oli ensimmäinen natsihallinnon perustama keskitysleiri Saksan rajojen ulkopuolella.

Viimeisten ihmisten kanssa, jotka ovat osallistuneet natsihallinnon julmuuksiin lähellä kuolemaa, Saksan viranomaiset ovat pyrkineet voimakkaasti saattamaan mahdollisimman monet heistä oikeuden eteen.

John Demjanjuk, joka työskenteli vuosia autotyöntekijänä Yhdysvalloissa, todettiin syylliseksi Münchenin tuomioistuimessa vuonna 2011 syytteinä 28 000 juutalaisen tappamisesta, kun hän oli vartijana Sobiborin leirillä Saksan miehitetyssä Puolassa vuonna 1943.

Tämän tapauksen jälkeen muut paikalliset syyttäjät alkoivat tutkia muiden selviytyneiden keskitysleirien vartijoiden vastuuta ja syyttää heitä monien murhien varusteina yksittäisten, dokumentoitujen tapojen sijaan.

Vuonna 2018 toinen entinen vartija Stutthofin leiriltä asetettiin oikeudenkäyntiin, mutta prosessi lopulta keskeytettiin, koska syytetty, joka kuoli vuonna 2019, oli usein liian huonosti osallistuakseen.

“Se on todellinen virstanpylväs oikeudellisessa vastuuvelvollisuudessa”, sanoi entisen leirisihteerin oikeudenkäynnissä eloonjääneitä edustava asianajaja Onur Özata. “Se, että tämän järjestelmän sihteeri, byrokraattinen ratas, voidaan saattaa oikeuden eteen, on jotain uutta.”

Tapaus riippuu siitä, onko entisellä sihteerillä ollut merkitystä vartijoiden leirin sisällä tekemissä julmuuksissa.

Syyttäjät sanoivat, että hän oli myöntänyt, että suuri osa leiriin liittyvästä kirjeenvaihdosta ja monista tiedostoista ylitti hänen työpöydänsä ja että hän tiesi vankien tapoista. Mutta hän väittää, että hän ei tiennyt, että suuri osa leirin vangeista tapettiin kaasulla sen aikana, kun hän työskenteli siellä. Hän on myös sanonut, että hänen toimistonsa ikkuna osoitti poispäin leiristä, jotta hän ei voinut nähdä mitä oli tapahtumassa tiedotusvälineiden mukaan.

“On reilua sanoa, että suurin osa näistä naisista tiesi juutalaisten vainosta ja jotkut heistä tiesivät heidän murhaavansa”, kertoi brittiläinen historioitsija Rachel Century, joka kirjoitti kirjan naisvalvojat kolmannessa valtakunnassa. “Mutta joillakin sihteereillä oli rooleja, jotka antoivat heille paremman pääsyn tietoihin kuin toiset.”

Itzehoen syyttäjänvirasto on tutkinut tapausta viiden vuoden ajan haastattelemalla sekä Yhdysvalloissa että Israelissa eloonjääneitä sekä entistä leirisihteeriä. He palkkasivat myös riippumattoman historioitsijan arviointia varten.

“Se on erittäin monimutkainen tapaus”, sanoi Müller-Rakow.

Yleisradioyhtiön mukaan se haastatteli häntä Viime vuonna rouva F. oli ollut oikeudessa todistajana vuonna 1957, jolloin leirin komentaja Paul Werner Hoppe meni oikeudenkäyntiin. Hoppe tuomittiin rikoksistaan, mutta hänet vapautettiin 1960-luvulla ja kuoli 1974. Syyttäjät eivät toimittaneet yksityiskohtia entisen leirisihteerin elämästä hänen palveluksensa jälkeen Stutthofissa.

“Oikeustapaukset ovat tärkeitä myös siksi, että historiallisen tutkimuksen lisäksi ne auttavat dokumentoimaan ja selventämään natsirikoksia ja koska ne tuovat aiheen yleisön tietoon”, sanoi Buchenwaldin ja Mittelbau-Dora-keskittymän johtaja Jens-Christian Wagner. leirien muistomerkki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *