Hän melkein lopetti lain. Sen sijaan hän nollaa Kanadan alkuperäiskansojen vuoropuhelun.

OTTAWA – Murray Sinclairille sillan oleminen alkuperäiskansojen ja muun Kanadan välillä on joskus ollut taistelua. Valmistuttuaan oikeustieteellisestä yliopistosta vuonna 1979, askel tuntui siltä, ​​että hän “liittyisi pimeään puoleen”, hänet turhautui tuomioistuimissa, joissa hän kuuli rasististen kommenttien kulkevan ja näki oikeusjärjestelmän toimivan toistuvasti alkuperäiskansoja vastaan.

“Tämä tappaa minut kirjaimellisesti tämän tekemiseksi”, herra Sinclair, joka on Anishinaabe, muisteli kertovansa vaimolleen Katherine Morrisseau-Sinclairille. “En todellakaan auta ketään, mutta minua pidetään myös yhtenä heistä.”

Rouva Morrisseau-Sinclair suostutteli hänet vierailemaan Angus Merrickin kanssa, joka oli vanhin Lengthy Plain Indian Bandista ja aboriginaalien tuomioistuimen työntekijä.

Kaksi miestä tapasivat herra Merrickin lepakossa, vanhin tupakoi savukkeita ja kumpikin juoti teetä ruukkuihin asti 6 asti illalla, jolloin herra Merrickistä tuli suora.

”Asukaskoulussa he kertoivat meille, että jos haluamme elää tässä maailmassa, meidän on oltava kuin valkoinen mies. Meidän on opittava, mitä tarkoittaa olla valkoinen mies ”, herra Sinclair muisti vanhimman sanonnan.

Herra Merrick haastoi sitten oppitunnin: “Sinun on opittava, mitä tarkoittaa olla Anishinaabe.”

Herra Sinclair päätti noudattaa tätä neuvoa. “Ja olen edelleen tällä matkalla tänään.”

Vuosikymmeniä myöhemmin herra Sinclair on kansallinen johtaja ohjaamassa Kanadan keskustelua alkuperäiskansojen uudistuksista, viimeksi senaatin jäsenenä.

Herra Sinclair jäi eläkkeelle viime viikolla jättäen jälkeensä kattavan etenemissuunnitelman Kanadan suhteiden parantamiseksi alkuperäiskansojen kanssa, oikeudenmukaisuuden taistelun perinnön sekä haastavien oletusten ja keskustelun herättävän historian.

“Hänellä on paljon auktoriteettia, ja se tulee kunnioituksesta”, sanoi Sheila North, Manitoba Keewatinowi Okimakanakin, Pohjois-Manitoban alkuperäiskansojen poliittisen järjestön entinen suurpäällikkö. ”Hän on todistanut itsensä yhä uudestaan ​​vahvana puolustajana. Hän on alkuperäiskansojen, mutta myös kanadalaisten puolesta. “

Mr. Sinclair, joka täytti juuri 70 vuotta ja asuu Winnipegistä pohjoiseen St. Andrewsissa, Manitobassa, vietti neljä vuotta senaatissa johtaessaan yhtä Kanadan lähihistorian tärkeimmistä elimistä: kansallinen totuus- ja sovintotoimikunta, joka julkaisi loppuraporttinsa vuonna 2015.

Komissio oli osa uraauurtavaa anteeksipyyntöä alkuperäiskansojen puolesta laeista, jotka lähettivät lapsia, usein väkisin, kirkon ylläpitämiin sisäoppilaitoksiin, joissa monet joutuivat fyysisen, kulttuurisen ja seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi.

Koulut toimivat yli vuosisadan, kunnes viimeinen suljettiin vuonna 1996, ja johti ainakin 3200 lapsen kuolemaan, raportin mukaan ensimmäinen tällaisten kuolemien lukumäärä. Alkuperäiskielet ja kulttuuriset käytännöt olivat kiellettyjä kouluissa, mikä teki niistä komission mukaan “kulttuurisen kansanmurhan” muodon.

“Pelkästään anteeksipyynnön sanat eivät ole riittäviä”, raportissa sanotaan. “Tarvitaan konkreettisia toimia sekä symbolisilla että aineellisilla rintamilla.”

Herra Sinclairin johdolla komissio laati yksityiskohtaisen suunnitelman sovinnosta, jonka pääministeri Justin Trudeau lupasi toteuttaa. Silti yli viisi vuotta myöhemmin monia sen ehdotuksista ei ole vielä pantu täytäntöön.

Vaikka hän ei käynyt sisäoppilaitoksessa, herra Sinclairin perheenjäsenet eivät päässeet järjestelmästä. Hänen isäänsä, Henryä, ja Henryn veljiä käytettiin seksuaalisesti hyväksikäytettyinä katolilaisessa asuntokoulussa, joten heidän vanhempansa Catherine ja Jim luopuivat lopulta virallisesta Intian asemastaan ​​liittovaltion lain mukaan. Se antoi heidän lapsilleen, ja lopulta herra Sinclairille ja hänen kasvamilleen sisaruksille, mahdollisuuden käydä julkisessa koulussa.

Lukion jälkeen lasten urheiluohjelmien hoitaminen Native-ystävyyskeskuksessa – yhdistetty sosiaalinen klubi ja palvelukeskus – houkutteli herra Sinclairin aktivismiin.

“Tuo sosiaalisen aktivismin jakso ystävyyskeskuksessa opetti minulle, että jos haluat tehdä muutoksia, sinun on parempi olla valmis ottamaan mukaan jonkun poliittisella tasolla tai sinulla on jonkinlainen poliittinen valta”, hän sanoi. “Ja ajattelin, että tuleminen poliitikoksi olisi vastaus.”

Lakikoulu näytti hänen mukaansa ilmeisimmältä tielle politiikkaan.

Herra Sinclair harjoitti rikos- ja siviilioikeutta pääasiassa alkuperäiskansojen asiakkaille, mikä on usein häiritsevää kokemusta. “Joskus joudut pelaamaan sellaisten sääntöjen mukaan, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi hieman vatsastasi”, hän sanoi.

Mutta yksi herra Merrickin havainnoista tapeessa uudisti herra Sinclairin sitoutumisen.

“Jos menet kirvesmieheksi, olet aina puuseppä, joka tuntee lain, ja ihmiset tulevat aina luoksesi ja kysyvät sinulta”, herra Sinclair muisteli, että hänelle oli kerrottu. “Ei ole kuin voit kääntää tietosi selän.”

Hän tarttui siihen.

Vuonna 1988 herra Sinclairia pyydettiin tulemaan Manitoban ensimmäiseksi alkuperäiskansojen tuomariksi. Hän epäröi tietäen olevansa osa järjestelmää, joka vangitsi suhteettomasti alkuperäiskansoja. Mutta monet alkuperäiskansojen johtajat vakuuttivat herra Sinclairin siitä, että olisi arvokasta saada hänet penkille.

Pian sen jälkeen herra Sinclairia tapettiin auttamaan johtajuutta aboriginaalien oikeustutkinta Manitobassa, joskus tuskallinen kokemus, johon sisältyi todistajaksi kutsutun vanhemman poliisin itsemurha. Myöhemmin herra Sinclair johti henkisesti latautunutta tutkimus 12 lapsen kuolemasta leikkauksen aikana joka toi uudistuksia Kanadan lääketieteelliseen järjestelmään.

Vuonna 2009 hän aloitti totuuden ja sovittelun, mutta vasta sen jälkeen, kun sen ensimmäinen komissaari erosi ja hanke oli myllerryksessä. Herra Sinclair alkoi nopeasti tarkistaa alkuperäiskansoja koskevia tilauksia.

Yksi harvoista, joka oli vaikuttanut kanadalaisiin, oli 1970-luvulla tehty raportti pysäytti maakaasuputken rakentamisen Luoteisalueiden kautta, lähinnä alkuperäiskansojen maalla.

Kyseisen komission päällikkö, oikeusministeri Thomas Berger, antoi havainnon, joka julistettiin alkuperäiskansojen oikeussäännöksi, erityisesti kehotuksella tutkia ja ratkaista heidän maansa vaatimuksia. Sen sijaan, että järjestäisi kuulemisia keskitetysti, oikeusministeri Berger matkusti koko alueella kuulemaan todistuksia.

“Luulin, että se oli hyvä tekniikka”, herra Sinclair sanoi. “Mutta tärkein osa siinä oli julkistaa todistus, jotta kuulemistilaisuudet saataisiin ihmisten olohuoneisiin.”

Se antoi hänelle ajatuksen jakaa julkisesti usein komission tiloissa paljastetut tilit sosiaalisen median kautta.

“Kun kohtaat tapahtuman, joka on emotionaalisesti niin haastava, paranemismomentti tapahtuu henkilölle, joka on kertonut tarinasi, mutta myös sinulle, joka olet hyväksynyt tarinan”, herra Sinclair sanoi. “Joten sinun on tiedettävä, miten tuosta hetkestä ymmärretään oikein.”

Raportin julkaisemisen jälkeen Trudeau suostutteli hänet liittymään senaattiin, nimettyyn elimeen, jota ei yleensä pidetä suuressa arvossa, osana hänen maineensa parantamista koskevaa ohjelmaa.

Vaikka pääministerillä ja herra Sinclairilla onkin lämmin suhde, hän on ollut Trudeaun vahvimpien kriitikkojen joukossa. Viime vuonna hän nuhteli voimakkaasti herra Trudeaun hallitusta Brittiläisen Kolumbian putkilinjaa koskevan riidan jälkeen pidätti yli 47 alkuperäiskansojen mielenosoittajaa maallaan. Pidätykset lähti liikkeelle häiritsevät rautateiden estot jonka Mohawk-ryhmät järjestivät myötätuntoisesti Ontariossa ja Quebecissä.

Herra Sinclair “oli tietysti aina valmis puhumaan totuuden voimalle tiukasti ja selkeästi”, Trudeau sanoi lausunnossaan. “Mutta hänen kykynsä olla huomaavainen ja rakentava samalla tekivät hänestä minulle korvaamattoman ystävän ja resurssin.”

Hänen toimikautensa aikana senaattiin on nimitetty vielä kahdeksan alkuperäiskansaa. Herra Sinclair olisi voinut jäädä vielä viiden vuoden ajaksi, mutta hän päätti, että hänen aikansa olisi parempi käyttää omaelämäkerran kirjoittamiseen ja nuorten alkuperäiskansojen asianajajien mentorointiin.

Hänellä ei ole illuusioita työstä, joka on jäljellä komission suositusten toteuttamisessa, mutta sinne pääseminen, prosessi, jota hän on verrannut vuorikiipeilyyn, vaatii viime kädessä yksittäisten kanadalaisten toimia, ei useless heidän hallitustensa.

“Kanadalaisten on ymmärrettävä, mitä he voisivat tehdä, että heillä on oma roolinsa täällä”, herra Sinclair sanoi.

Hän lisäsi: “Sinulle valehdeltiin myös.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *