Biden lopettaa sotilaallisen avun Saudi-Arabian sodalle Jemenissä. Sodan lopettaminen on vaikeampaa.

BEIRUT, Libanon – Se ei tapahtunut vuonna 2016, kun Saudi-Arabian suihkukone oli pudotti amerikkalaisia ​​pommeja hautajaisiin Jemenin pääkaupungissa Sanassa kuoli yli 140 ihmistä.

Se ei tapahtunut vuonna 2018 Saudi-Arabian suihkukoneen jälkeen osui Jemenin koulubussiin amerikkalaisella pommillaja tappoi 44 poikaa kenttäretkellä.

Mutta torstaina, melkein kuusi vuotta sen jälkeen, kun Saudi-Arabia ja sen arabiliittolaiset aloittivat rangaistavan sotilaallisen väliintulon arabimaiden köyhimmässä maassa, presidentti Biden ilmoitti lopettavansa Yhdysvaltojen tuen Saudi-Arabian johtamalle Jemenin sodalle, mukaan lukien joitain asekauppoja.

“Tämän sodan on lopputtava”, herra Biden sanoi ja kutsui sitä “humanitaariseksi ja strategiseksi katastrofiksi”.

Vaikka jemeniläiset ja monet muut suhtautuivat myönteisesti päätökseen, monilla oli käsitys siitä, että se oli tullut vuosia liian myöhään ja että sillä ei todennäköisesti olisi nopeaa vaikutusta.

“Ei ole, että toiminta keskeytetään huomenna tämän vuoksi”, sanoi Farea Al-Muslimi, lontoolaisen tutkimusryhmän Chatham Housen apulaiskumppani, joka keskittyy Jemeniin ja Persianlahdelle. “Persianlahden mailla on jo paljon aseita, joten päätös on symbolinen monin tavoin.”

Monista muista syistä herra Bidenin päätös ei todennäköisesti merkitse sotkuista pysähtymistä sodalle, jota YK on kutsunut maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Yhdysvallat oli jo vähentänyt suurta osaa Saudi-Arabian johtamalle koalitiolle antamasta sotilaallisesta avusta. Vuosien Saudi-Arabian pommitukset eivät onnistuneet ravistelemaan kapuita, jotka tunnetaan nimellä Houthis, heidän tarttumisestaan ​​pääkaupunkiin ja Jemenin suurimpaan satamaan. Ja vuosien konfliktit ovat hajonneet Jemenin, mikä on aiheuttanut useita pienempiä konflikteja suuremman sisällä.

“Vaikka aseet pudotettaisiin, Jemenissä on nykyään syvästi juurtuneita riitoja, valituksia, jännitteitä ja erimielisyyksiä ja yli 30 aseellisen taistelun rintamaa eri ryhmittymien välillä”, sanoi Afrah Nasser, Jemenin tutkija, Human Rights Watch. “Yhdysvaltojen vastuulla oli olla vahva kanta rooliinsa, mutta tarvitsemme kattavan lähestymistavan konfliktin lopettamiseen.”

Jemenin sota alkoi vuonna 2014, kun houthit hyökkäsivät kotimaastaan ​​maan karuissa pohjoisosissa ottamaan haltuunsa pääkaupungin ja suuren osan Jemenin luoteisosasta. Maaliskuussa 2015 Saudi-Arabia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja muut arabivaltiot aloittivat pommituskampanjan, jonka tarkoituksena oli syrjäyttää houthit ja palauttaa kansainvälisesti tunnustettu hallitus. Saudi-Arabian viranomaiset ennustivat tuolloin luottavaisin mielin, että kampanja olisi lyhyt.

Lähes kuusi vuotta myöhemmin tavoite näyttää olevan yhtä vaikeasti saavutettavissa kuin koskaan, kymmenien tuhansien kuolemien, suuren osan Jemenin infrastruktuurin tuhoamisen ja kauhistuttavat koleran ja nälän aiheuttamat nälänpurkaukset.

Koko sodan ajan Yhdysvaltojen tuki Saudi-Arabialle ja sen liittolaisille suututti jopa monia juutalaisia, jotka vastustivat houtheja. Häiden, hautajaisten ja muiden siviilikokousten tappavien ilmaiskujen jälkeen jemeniläiset löysivät ja levittivät usein valokuvia evistä ja muista ammuksista, jotka osoittivat heidän amerikkalaisen alkuperänsä.

Mutta asekauppa jatkui, riippumatta siitä, kuka oli Valkoisessa talossa. Vuoden 2016 hautajaishyökkäyksen jälkeen presidentti Barack Obaman johdolla kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja lupasi Saudi-Arabian johtamalle koalitiolle annettavan tuen “välittömän uudelleentarkastelun” sanomalla, että turvallisuusyhteistyö ei ollut “tyhjä sekki”.

Presidentti Donald J. Trump tuli Valkoiseen taloon muutama kuukausi myöhemmin ja rakensi läheiset suhteet Saudi-Arabian ja Emiratesin johtajiin, usein puhumalla Saudi-Arabian aseiden oston merkityksestä Yhdysvaltain taloudelle, jopa vuoden 2018 lakon jälkeen, joka tappoi 44 koulupoika.

Paljon jäi epäselväksi Bidenin hallinnon päätöksestä lopettaa sotilaallinen apu. Siinä ei annettu tarkkoja tietoja ammusten ja palvelujen lopettamisesta, ja herra Biden sanoi, että Yhdysvallat auttaa edelleen Saudi-Arabiaa puolustautumaan määrittelemättä, mitä aseita Yhdysvallat pitää elintärkeänä valtakunnan puolustukselle.

Jotkut asiantuntijat näkivät silti merkkejä herra Bidenin suhtautumisesta sotaan pitämään rohkaisevana, mukaan lukien Timothy A.Lenderkingin, veteraanidiplomaatin, jolla on laaja kokemus alueella, nimittäminen erityislähettilääksi, jonka tehtävänä on pyrkiä rauhanratkaisuun.

Diplomatian korostaminen, joka puuttuu suurelta osin Trumpin hallinnon vanhemmilta johtajilta, on tervetullut, sanoi Peter Salisbury, Jemenin analyytikko kansainvälisessä kriisiryhmässä. Aseiden tuen vähentäminen toiselle puolelle voisi tehdä Yhdysvalloista kykenevämmän ratkaisun löytämiseen.

“Poistumalla konfliktista Yhdysvallat pystyy paremmin sijoittumaan diplomaattivoimaksi, joka pyrkii uskottavasti lopettamaan konfliktin”, hän sanoi. “Mutta vaikeuksia on löytää kompromissi, jonka enemmistö Jemenin aseellisista ja poliittisista ryhmistä pitää hyväksyttävänä.”

Pitkäaikainen sota on jättänyt Jemenin syvälle jakautuneesti tavalla, joka voisi estää kaikkein yhteensovitetuimmat rauhanvalmistelut.

Kansainvälisesti tuettu hallitus, jonka saudit ovat pyrkineet palauttamaan, on pohjimmiltaan maanpaossa oleva hallitus, joka on jaettu Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin ja Etelä-Jemenin välillä ja täynnä virkamiehiä, joilla ei ole juurikaan suosittua tukikohtaa maassa.

Heitä tukevat voimat ovat sotkuinen koalitio kansallisen armeijan jäännöksistä, heimotaistelijoista, islamisteista ja separatisteista, jotka ovat toisinaan taistelleet ja näyttävät jakavan useless muutakin vihaa houtheja vastaan.

Ja konfliktin päällekkäisyys on sodankäynnin voittajien verkostoja, joilla on omat aseelliset ryhmittymät ja jotka voivat toimia pilaajina, jos heidän mielestään rauha olisi haitaksi yrityksille.

Sodan haavat kulkevat syvälle.

“Jos sota todella päättyy, se on hyvä siirto”, sanoi 47-vuotias Murshid Abu Zaina, joka menetti 10 sukulaisensa koalitiohyökkäyksessä setänsä kotiin vuonna 2016. Mutta hän halusi nähdä Saudi-Arabian, Emiratesin ja “Kaikki Jemeniin kohdistuneen hyökkäyksen osallistujat” olivat vastuussa.

“Vetoamme Jumalaan antamaan meille voiton ihmiskunnan vihollisista ja niistä, jotka tekivät yhteistyötä ja tekivät salaliittoja Jemeniä vastaan”, hän sanoi.

Sellaisen rauhansopimuksen tekeminen, joka paitsi lopettaa väkivallan, mutta antaa Jemenin edetä eteenpäin, voi osoittautua suureksi haasteeksi.

“Suuren sodan saattaisi olla mahdollista lopettaa, mutta on paljon, paljon vaikeampaa lopettaa pienet sodat, jotka itse asiassa muodostavat konfliktin”, sanoi Salisbury.

Erityisen ärsyttävä kysymys on, kuinka lopettaa Houthin hallinto Sanassa, jossa se on perustanut oman hallintonsa ja johtaa virtuaalista poliisivaltiota, pidättää kriitikkoja ja perii veroja avusta ja muista tavaroista itsensä rahoittamiseksi. Ryhmä saa sotilaallista ja poliittista tukea Iranilta ja on käyttänyt pohjoisen hallintaansa ampumalla valittavia ohjuksia rajan yli Saudi-Arabiassa, tappaen joskus siviilejä.

Ansar Allahin poliittinen upseeri Muhammad Albukhaiti, koska houthit ovat virallisesti tunnettuja, sanoi haastattelussa, että jos Bidenin julistusta ei seurata sodan päättyminen ja tavaroiden vapaa liikkuvuus Houthin alueille, “se yksinkertaisesti tulla esiin propagandana, jonka tarkoituksena on vähentää moraalista vastuuta hyökkäyksestä ja Jemenin saartosta. “

Yksi Trumpin hallinnon viimeisimmistä teoista oli nimittää houthit terroristijärjestöksi, liikkumisapuryhmät sanoivat pahentaa Jemenin humanitaarista kriisiä. Valtiosihteeri Antony J.Blinkink on sanonut käyvänsä uudelleen nimityksessä, mutta jotkut asiantuntijat ajattelivat, että sitä voitaisiin käyttää vipuna saadakseen houthit neuvottelemaan.

“Aiemmin heillä ei ollut mitään vipuvaikutusta, mutta jos löydät oikean diplomaattisen kehyksen, saatat useless pystyä käyttämään sitä”, sanoi Al-Muslimi Chatham Housesta. “Niitä ei voida pommittaa Jemenistä.”

Ben Hubbard raportoi Beirutista ja Shuaib Almosawa Sanasta Jemenistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *