Varjostettujen miliisien sisällä houkuttelee epäuskoisia afgaaneja taistelemaan tai kuolemaan

MAZAR-I-SHARIF, Afganistan – Afganistanin hallituksen ja kansallisten poliisivoimien varassa oleva varjoisten välittäjien ja sotapäälliköiden verkosto houkuttelee epäedullisessa asemassa olevia ihmisiä liittymään miliiseihin, toisinaan väärän teeskentelyn vuoksi, kasvavasta epätoivosta pitää aluetta ympäriinsä. moottoriteitä maan pohjoisosassa, miliisin entisten jäsenten ja paikallisten virkamiesten mukaan.

Näistä keskeisistä valtimoista, jotka ovat harvat tieliikenteen välineet maakuntien välillä, on yhä enemmän tullut rohkean Taleban-kapinan etulinja. Suojellakseen heitä Balkhin maakunnan paikalliset virkamiehet miehittävät moottoritien perämoottoreita usein kouluttamattomien afgaanien kanssa, joille annetaan useless kivääri ja lupaus palkasta, jos he selviävät. Muille on tarjottu rakennustöitä useless saapuakseen ja huomatakseen, ettei korjaustöitä ole tehtävä.

Miliisin jäsenet pudotetaan paikoille, jotka ovat liian vaarallisia paeta, ja heidät otetaan vastaan ​​useless viikkoja tai kuukausia myöhemmin kuolleina tai elävinä.

Vino rekrytointikäytäntö on viimeisin osoitus siitä, että Afganistanin turvallisuusjoukot ovat heikentäneet alentavaa moraalia ja huonoa rekrytointia, kun Taleban-iskut jatkuvat hellittämättömällä tahdilla koko maassa.

Se merkitsee myös sodankäynnin elpymistä, selvää kaikua menneestä sisällissodasta, kun maa hajotettiin väkijoukkojen hallitsemille alueille, ja huolestuttavaa varoitusta maan tulevaisuudesta rauhanneuvottelut Qatarissa pilttuu ja mahdollinen täydellinen Yhdysvaltain vetäytyminen on useless kuukausien päässä.

Haastattelut yli tusinan paikallisen virkamiehen, entisen miliisin jäsenen, turvallisuusvastaavan, perheenjäsenen ja jopa joidenkin komentajien kanssa, jotka tunnustivat osallistumisensa, paljastivat yksityiskohdat miliisiverkostosta ja hiljaisesta tuesta, jota se saa Afganistanin hallituksen korkealla tasolla olevilta henkilöiltä. . He paljastivat myös verot, jotka aiheutuvat perheille, joiden läheisiä rekrytoidaan heidän kuolemaansa.

“Poikani ei ole sotilaallista kokemusta, hän on vammainen”, sanoi Sayed Mir, jonka poika Jawed melkein kuoli etuvartiossa, kun hänet ammuttiin niskaan. “Hän ei ole joku, joka olisi vietävä sotaan.”

Balkhin maakunta oli aikoinaan yksi maan vakaimmista maakunnista. Sen asema Uzbekistanin rajalla ja tärkeimmällä kauppareitillä Turkmenistanista nosti paikallista taloutta Yhdysvaltojen hyökkäyksen jälkeen vuonna 2001. Mutta viime vuosina vakaus on tasaisesti heikentynyt, kun Kabulin hallitus on kamppaillut provinssien johtajuuden valvonnalla ja toimittajana pohjoiseen riittävän määrän turvallisuusjoukkoja.

Heinäkuussa 2020 Balkhin asukas Sayid Jawad ajatteli, että hänet oli palkattu rakentamaan Taleban-iskujen tuhoama hallituksen etuvartio 150 dollaria kuukaudessa, sellaista rahaa, jota hän ei ollut ansainnut kauan.

Noin 15 mailin päässä Mazar-i-Sharifissa sijaitsevasta kodistaan ​​27-vuotias Jawad huomasi pian, ettei mikään tarvitse korjausta. Päivää myöhemmin hänelle annettiin Kalashnikov, ja piirikuvernööri sai radion kautta yksinkertaisen käskyn: Taistele tai kuole.

“Kysyin heiltä olimmeko täällä tekemässä rakennustöitä tai tappaaksemme”, herra Jawad sanoi.

Hän oli tahtomattaan liittynyt “yhden avaimen” miliisiin, viittaus rekisteröimättömiin autoihin, jotka tuodaan Afganistaniin varaosina, välttäen siten valtion veroja ja rekistereitä rekisteröinnistä. Miliisien kohdalla se tarkoittaa, ettei ole mitään todisteita jäsenen ilmoittautumisesta, mikä vapauttaisi komentajat maksamasta rekrytoitujaan – jos he selviävät.

“Yksi avain on vaarallisin työ sodan molemmin puolin”, herra Jawad sanoi kotonaan Mazar-i-Sharifissa. “Jos sinut tapetaan, perheesi ei saa surunvalittelurahaa tai palkkasi.”

Hän lisäsi, että se oli kuin ilmoittautuminen “itsemurhaan”.

Sisäministeriön tiedottaja Tariq Arian yritti siirtää kysymyksiä puolustusministeriölle ennen kuin sanoi, että tällaisiin miliiseihin kohdistuu tutkimus.

“Meillä ei ole ollut tällaisia ​​tapauksia aiemmin”, herra Arian sanoi.

Balkhin kuvernööri ei vastannut moniin kommentointipyyntöihin.

Yksinäisen miliisiverkoston laajuus on edelleen epäselvä. Vaikka eräs nimettömänä puhunut Afganistanin hallituksen virkamies sanoi, että heitä käytettiin kaikkialla maassa halpana korvaavien köyhtymien joukkoon, ei ole virallista tietoa miliiseistä maakunnallisella tai kansallisella tasolla. Ainoa ilmoittautumisen edellyttämä paperityö – ongelmallinen termi, kun otetaan huomioon, että joissakin tapauksissa ihmisiä todella siepataan ja pakotetaan taistelemaan – on kansallinen henkilökortti.

Afganistanin eteläpuolella jotkut poliisikomentajat keräävät kuolleiden tai eläkkeellä olevien virkamiesten palkat ja rekrytoivat rivejään sen sijaan, että rekrytoivat paikallisia asukkaita, jotka ovat pois kirjoista ja maksavat heille useless osan palkasta, kertoi piirin pormestari Haji Mahmood Noor Kandaharin maakunta.

Mazar-i-Sharifin ulkopuolella sijaitsevassa tukikohdassaan olevasta 16 ihmisestä herra Jawad, joka oli aiemmin viettänyt useita vuosia armeijassa, sanoi, että kaikki miehet olivat houkutelleet sinne rakennustöiden lupauksella. Vaikka hän taisteli yöllä ja yritti kouluttaa maanmiehensä päivällä lähes kolmen kuukauden ajan, hänelle ei lopulta maksettu koskaan, hän sanoi.

Herra Jawadin naapuri Jawed rekrytoitiin samalla varjolla ja ammuttiin sitten niskaan tulitaistelun aikana.

Vaikka herra Jawad oli armeijan veteraani, Jawed, 25, joka, kuten monet afgaanit, kutsutaan yhdellä nimellä, ei ollut koskaan koskettanut kivääriä. Hän syntyi osittain kuurona ja puhevammaisena.

“He eivät antaneet minun sanoa hyvästit perheelleni, he veivät minut tukikohtaan ja olimme jumissa siellä kaksi kuukautta”, Jawed sanoi olohuoneestaan, parantunut luodinreikä näkyi yhdessä tukikohdan suuremman poistohaavan kanssa hänen kaulastaan.

Ihmiset, jotka huijaivat herra Jawadin ja Jawedin liittymään, olivat osa rekrytoijien verkkoa, joka vastasi Balkhin yhden avainmiljööverkoston henkilöstöstä. Atta Muhammad Noor, maakunnan pitkäaikainen vallanvälittäjä ja sotapäällikkö, joka taisteli Neuvostoliittoa vastaan ​​1980-luvulla ja Talebania 1990-luvulla. Sisällissodan aikana hän oli komentaja Jamiat-i-Islamissa, islamistisessa puolueessa maan pohjoisosassa. Sitten hänestä tuli Balkhin kuvernööri pian Yhdysvaltojen hyökkäyksen jälkeen vuonna 2001 ja kieltäytyi jättämästä tehtäväänsä presidentti Ashraf Ghanin jälkeen erotti hänet vuonna 2017.

Huolimatta mahdollisesta poistumisestaan ​​toimistosta, Noor säilyttää paikallisten virkamiesten mukaan melkein tosiasiallisen valvonnan nykyisestä kuvernööristä ja olemassa olevasta turvaverkosta.

Jotkut virkamiehet pelkäävät, että yhden avaimen miliisit ovat merkki tulevista asioista, mitä afgaanit ovat kauan pelänneet: laiton maa, joka hajotetaan Talebanin ja sotapäälliköiden hallitsemiin uskoviin, aivan kuten 1990-luvulla tapahtui. Tällaisten hämärävoiman välittäjien paluu näkyvyyteen on vielä yksi asia, jonka Bidenin hallinnon on kohdattava, kun se punnitsee, pitäisikö kunnioittaa Trumpin hallinnon asettamaa 1. toukokuuta eroamisaikataulua.

Poliisipataljoonasta vastaava upseeri kapteeni Mohammed Fawad Saleh on Balkhin yhden avaimen miliisien keskipiste – vastuussa paitsi moottoriteistä ja niiden tarkistuspisteistä myös rekrytoitujen jakamisesta samojen teiden varrelle.

Kapteeni Saleh saa kuukaudessa stipendin maakunnan virkamiehiltä tai herra Noorin tytäryhtiöiltä, ​​kertoi The Occasions Timesille, vaikka kapteeni ja hänen avustajansa kiistivät tällaisen järjestelyn. Osa rahoista on tarkoitus jakaa miliisin jäsenten kesken, useat lähteet vahvistivat, mutta sitä jaetaan harvoin. Kapteeni Saleh sanoi, ettei hänellä ole mitään tekemistä maksujen kanssa.

Nämä oletetut kaupat ovat useless korostaneet niiden alueiden kohtaloa, jotka länsimaat ovat jo kerran hyvin suojelleet. Luottamus tällaisiin väliaikaisiin taisteluvoimiin osoittaa, että Yhdysvaltojen yli 70 miljardin dollarin investoinnit aseisiin, varusteisiin ja koulutukseen ovat tehottomia Afganistanin turvallisuusjoukkojen tukemiseksi, jotka tuskin pystyvät pitämään maan suurimpia kaupunkeja.

”Emme saaneet mitään univormuja tai panssareita. Minulla oli yllään sama salwar-kameez kuin nytkin ”, herra Jawad sanoi osoittamalla housuissaan reikää, joka oli selvästi palanut ja repeytynyt lentävistä roskista. “Mille hallitus on tarkoitettu? Jos voisin vahingoittaa heitä, niin tekisin. “

Kaiverrettu Mazar-i-Sharifin puolustuseiniin, kapteeni Salehin päämaja on sekä poliisitukikohta että siellä hän pitää ylellisiä maastoautoaan ja useita hevosiaan, herättää oman sotapäällikön kaltaisen auransa.

Miliisien käyttö on epätoivoa, hän sanoi, koska Kabulin virkamiehet eivät ole ottaneet huomioon hänen pyyntöjään lisätä sotilaita ja poliisia. Hän käskee noin 340 ihmistä, mutta tarvitsee 500. Amerikan lentotuki on mennyt, hän lisäsi, ja Afganistanin ilmavoimat tulevat aina liian myöhään, jos ollenkaan.

“Siksi käytämme yhden avaimen miliisiä”, kapteeni Saleh sanoi.

Mazar-i-Sharifin heimon vanhin Sayid Mohammad sanoi, että hän ja muut perheet valittivat viime vuonna Balkhin maakuntaneuvostolle miliisin rekrytointikäytännöistä, ja lopulta kapteeni Saleh erotettiin.

Kaksi kuukautta myöhemmin hän kuitenkin palasi tehtäviinsä. Kapteeni Saleh ei tarkentanut, miksi hänet erotettiin tai palkattiin, useless että hallitus tarvitsi häntä, koska etuvartiot putosivat Talebanille.

Hän näytti oikeuttavansa petoksen menetelmissään ja sanoi: “Ihmiset eivät liittyisi yhden avaimen miliisiin ilman kokemusta, koska he tietävät seuraukset.”

Vaikka moottoritiet pysyisivätkin auki, ihmishenkien turvallisuuden vaihtaminen on jättänyt jäljen sydämen murtuneista perheistä ja tuhoutuneista yhteisöistä.

Mazar-i-Sharifin ahdistavasti köyhässä Ali Abadin naapurustossa, jossa erään vanhimman mukaan yli 50 miestä oli palkattu, Fatima huusi poikansa Gholam Alin puolesta, joka liittyi vapaaehtoisesti miliisiin maksamaan lainaa. Hänet ammuttiin ja tapettiin viime syksynä. Herra Ali, 38, oli työskennellyt yli vuoden ajan miliisissä, mutta hänelle maksettiin harvoin.

“Pyysin häntä olemaan menemättä”, Fatima sanoi nyyhkyttäen. “Hän sanoi:” Mitä voin tehdä? Vaimoni pyytää ruokaa, lapseni kysyvät ruokaa. Ei ole muuta tapaa, ainoa tapa on mennä liittymään miliisiin. “

Raportoinnin tekivät Najim Rahim Kabulista, Afganistanista, ja Taimoor Shah Kandaharista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *