Myanmarissa persoonallisuuden kultti täyttää kaatumisensa

BANGKOK – Kun vaalien maanvyörymä aloitti Kansallisen demokraattisen liiton ensimmäisen kerran valta-asemaan Myanmarissa, puolue sai vahvan kansanvaltuutuksen purkaa maa armeijan otteesta vuosikymmenien armottoman sotilashallinnon jälkeen.

Haasteena oli löytää tapa jatkaa asialistaaan ilman, että armeija saisi kostaa. Maan armeijan laatiman perustuslain mukaan puolueen oli jaettava valta armeijan kanssa, joka oli kerran vanginnut monet sen johtajista.

Se työnsi kovasti ensisijaista tavoitettaan – vahvisti yksinäisen johtajansa Daw Aung San Suu Kyin voimaa. Muuten se oli armeijan kanssa, jättäen monet sen sortavat lait paikoilleen. Mutta se elää myös pelossa, ja puolue astui varovasti sen jälkeen, kun tärkeä oikeudellinen neuvonantaja murhattiin.

Kansalliselle demokratialiigalle eli NLD: lle ei voitu välttää yhtä perustotuutta: kenraaleilla oli aina etusija. Maanantaina he käyttivät sitä röyhkeästi ja ottivat vallan vallankaappauksessa takaisin koko vallan.

“Se oli aina riippuvainen yhden henkilön, ylipäällikön, hyvästä tahdosta olla käyttämättä voimaa tavoitteensa saavuttamiseksi”, sanoi Richard Horsey, Myanmarin suurimman kaupungin Yangonin poliittinen analyytikko. “Kansallinen demokraatialiiga uskoi aina vallankaappauksen olevan nurkan takana, vaikka sitä ei ollutkin. Tällä kertaa se oli. ”

Väittäen sitä vaaleissa marraskuussa Heidät loukattiin petoksilla, ylipäällikkö komentaja, kenraali YK Min Aung Hlaing julisti maanantaina hätätilan, asetti itsensä maan johtajaksi ja asetti Aung San Suu Kyin ja muut siviilijohtajat vankilaan.

Tatmadaw-nimisen armeijan viimeinen olki näyttää olleen näiden vaalien käänteinen tulos, joka sai NLD: n vieläkin suuremmaksi voitoksi kuin se, joka työnsi sen ensimmäisen kerran valtaan vuonna 2015. Armeijan valtakunnan puolue kärsi murskaava tappio.

Aung San Suu Kyille, joka vietti 15 vuotta kotiarestissa edellisen sotilasvallan aikakaudella, on nyt mahdollista vankeusrangaistusta laittomasti tuovat radiopuhelimia. Maa on vallinnut vallankaappauksen jälkeen suurelta osin rauhanomaisena päivänä, vaikka ministeriö määräsi Facebookin estämään sunnuntaina.

NLD: stä, joka alkoi laajapohjaisena sotilaallisena liikkeenä, tuli ajoneuvon yhden naisen: rouva Aung San Suu Kyin tavoitteiden saavuttamiseksi.

Aung San Suu Kyi perusti NLD: n vuonna 1988 demokratiaa kannattavien mielenosoitusten aallon aikana, joka auttoi häntä saamaan maailmanlaajuisen huomion ja kolme vuotta myöhemmin Nobelin rauhanpalkinnon. Hänen johdollaan puolue yhdisti laajan koalition vasemmistolaisista entisiin upseereihin, joka vastusti armeijan määräävää asemaa.

Silti, vaikka sana “demokratia” on edelleen osa sen nimeä ja alkuperää, puolue on vuosien ajan ollut jotain vähemmän kuin demokraattisten arvojen majakka.

Marraskuun vaaleissa puolueen nimittämä vaalilautakunta poisti miljoonat eri etnisen taustan omaavat ihmiset, myös vainotut rohingya-muslimit, urnasta.

Vuosien varrella Aung San Suu Kyi rakensi NLD: n kuvaksi. Kriitikot kutsuivat sitä persoonallisuuden kultiksi. Usein kritisoituna hänen itsepäisyydestään ja pakottavasta tyylistään, hän on pitänyt puolueen tiukasti komennossaan ja tiedetään vaativan seuraajiltaan uskollisuutta ja tottelevaisuutta.

Alun perin puolueen ylhäältä alas -rakenne johtui sen tarpeesta selviytyä sotilaallisessa hallinnossa, koska monet sen johtajista otettiin pois ja tuomittiin pitkiksi vankeusrangaistuksiksi. Syytteet olivat joskus epäselviä – kuten kehon vartijan opettaminen taistelulajeissa – mutta vaikutus ei ollut yhtä vakava.

“NLD: n jäykkyys luodaan sotilaallisen vainon kautta”, sanoi Myanmarin pitkäaikainen analyytikko David Scott Mathieson. “He voisivat luottaa useless toisiinsa.”

Tiukka hierarkia heijastaa myös puolueen sotilaallista perintöä.

NLD: n neljä muuta perustajaa olivat eläkkeellä olevat korkeat sotilaspäälliköt, mukaan lukien entinen Tatmadawin komentaja U Tin Oo. Neiti Aung San Suu Kyin isä, kenraali Aung San, oli Tatmadawin perustaja ja johtaja maan itsenäisyysliikkeelle, kunnes hänet murhattiin vuonna 1947.

Organisaatio aloitti ruohonjuuritason liikkeen, mutta Aung San Suu Kyi on aina osoittanut kunnioitusta isänsä perustamaan laitokseen, vaikka sen kenraalit lukitsivat hänet.

“Hän näki kohtalonaan lopettaa isänsä liiketoiminnan”, herra Horsey sanoi. “NLD oli enemmän Suu Kyistä kuin puolueeksi tulemisesta.”

Alkuvuosina puolueen vuoden 2015 voiton jälkeen sen johtajat olivat varovaisia ​​haastamaan armeijan. Mutta toisten mukaan he olisivat voineet tehdä enemmän, kuten kumoavat lait ja suojella aktivistien ja etnisten ryhmien oikeuksia.

“He olisivat voineet tehdä monia asioita, kun heillä oli valta”, sanoi entinen alueellinen lainsäätäjä Nyo Nyo Skinny. “He olisivat voineet antaa lain ylipäällikön valtaa rajoittavaksi.”

Mutta puolueen johtajat olivat huolissaan siitä, että mikä tahansa toimenpide Tatmadawin auktoriteetin heikentämiseksi voi aiheuttaa vallankaappauksen.

“Ajattelu oli, että jos teet sen liian nopeasti, armeijalla on tekosyy tulla sisään”, Myanmarin analyytikko Mr. Mathieson sanoi. “He sanoivat:” Meillä kesti vuosia päästä tänne, emme aio puhaltaa sitä nyt. “

Kun puolue muodosti ensimmäisen hallituksensa vuonna 2016, yksi sen alkuperäisistä haasteista oli se, kuinka kiertää armeijan perustuslakiin kirjoittama määräys, joka nimenomaisesti kielsi Aung San Suu Kyitä toimimasta presidenttinä.

Puolue loi merkittävän ihmisoikeusasianajajan, U Ko Ni: n neuvon, valtioneuvonantajan viran, jota ei ole perustuslaissa, mutta se on samanlainen kuin valtionpäämies. Oletettuaan valtion neuvonantajan arvonimen, Aung San Suu Kyi ilmoitti heti olevansa presidentin yläpuolella.

“Hänellä oli monia poliittisia vaistoja armeijan kanssa”, Yangonin analyytikko Mr. Horsey sanoi. “Oli monia asioita, joista he olivat sopineet. Hän haastoi heidät hänen vahvaan näkemykseensä siitä, että hänen pitäisi olla presidentti. “

Ko Ni esitti myös suunnitelman armeijan laatiman perustuslain korvaamiseksi uudella versiolla se veisi Tatmadawilta sen ylimääräiset voimat. Mutta herra Ko Ni oli ammuttiin alas päivänvalossa alkuvuodesta 2017 Yangonin lentokentällä, kun hän piti lapsen pojanpoikaansa. Suunnitelma oli hylätty.

“Tämä luoti ei ollut useless Ko Ni: lle”, kollega, ihmisoikeusasianajaja U Thein Than Oo sanoi tuolloin. “Se oli NLD: lle”

Neljä miestä tuomittiin mukaan lukien kaksi entistä upseeria, mutta ei koskaan osoitettu, että Tatmadaw olisi määrännyt tappamisen. Entinen eversti tunnistettiin päämieheksi, mutta häntä ei ole koskaan pidätetty.

Salamurha – ja edelleen väkivaltaisten kostotoimien uhka – roikkui pilvenä puolueen ja armeijan välisissä suhteissa. Puolue ei tarjonnut uusia haasteita armeijan perustuslailliselle viranomaiselle vasta viime vuonna, jolloin se epäonnistuneesti ehdotti armeijan osuuden vähentämistä parlamentissa.

“Tuloksena oli, että NLD: stä tuli paljon varovaisempi, ja he vakuuttivat vielä enemmän olevansa eksistentiaalisessa taistelussa”, herra Horsey sanoi.

Viime kädessä Myanmarin kiistanalainen siviili-sotilaallinen kumppanuus purkautui, koska kaksi ihmistä kilpaili halusta olla presidentti: Woman ja kenraali.

Kenraali Min Aung Hlaing on sitoutunut pitämään uudet vaalit vuoden kuluessa. Monet epäilevät, että hän pitää lupauksensa. Ilmaiset vaalit, joissa kaikki puolueet osallistuvat, eivät todennäköisesti antaisi hänelle haluamaansa tulosta.

“Armeijalla on kaksi ongelmaa”, herra Horsey sanoi. “Aung San Suu Kyi on uskomattoman suosittu, ja he ovat uskomattoman suosittuja.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *