Nicaraguan rannikkokaupungit kohtaavat ilmastonmuutosongelman kaksinkertaisten hirmumyrskyjen jälkeen

HAULOVER, Nicaragua – Kun alkuperäiskansojen Miskito-kylän johtajat palasivat kotiinsa päiviä sen jälkeen, kun hurrikaani Iota iski viime marraskuussa, he löysivät rehevän yhteisönsä Nicaraguan koillisosassa tuhoutuneena – ja itse rannikko muuttui.

Heidän värikkäät, postikortilla täydelliset puukodit oli kaadettu, ja kookospuiden reunustamat rannat tuhosivat. Ympäröivät mangrovemetsät, jotka tarjosivat kylälle suojaa ja ravintoa, joka tunnettiin nimellä Haulover, murskattiin ja murskattiin. Juomakaivot olivat saastuneita suolavedellä.

Ja valtameren kiila, jonka leveys on jalkapallokenttä, on nyt leikattu keskelle kaupunkia, jättäen kyläläisille ahdistavan kysymyksen: Pysy ja rakenna uudelleen tai aseta uudelleen sisämaahan?

“En koskaan kuvitellut saapuvani yhteisöön enkä löytäisi vertailukohtia”, kertoi ympäristöarviointia johtava ekologi Marcos Williamson Puerto Cabezasin alueellisen autonomisen yliopiston alueelta. “Se oli kuin pommi laukaisi, joka käytännössä katosi yhteisön.”

Hurrikaani Iota, ennätyksellisen vuoden 2020 Atlantin kauden voimakkain hurrikaani, teki suoran rantautumisen 16. marraskuuta köyhtyneelle koillisrannikolle pakottaen tuhansia evakuoimaan.

Yli kaksi kuukautta myöhemmin Hauloverin noin 300 perhettä jakautuu uudelleenrakentamiseen samalla haavoittuvalla rannikolla vai muutaman mailin sisämaahan, luonnollisten esteiden takana, jotka suojaavat myrskyjen nousulta.

Noin 60 perhettä on päättänyt asettua uudelleen sisämaahan, mutta se edellyttää todennäköisesti viljelykäytäntöjen omaksumista – monimutkainen siirtymä alkuperäiskansoille, jotka luottavat voimakkaasti mereen.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamista lisääntyvistä vaaroista huolimatta monet Hauloverin asukkaat ovat haluttomia etsimään korkeampaa maata.

“Täältä tulevat ihmiset haluavat jäädä tänne”, sanoi elinikäinen asukas Jomary Budier. “Jos he haluavat viedä meidät jonnekin, joka on kaukana merestä, he eivät aio mennä.”

Se on päätös, jota kukaan ei halua tehdä.

Monille Miskitosta vetäytyminen sisämaahan merkitsisi paitsi osittaista elinkeinonsa luopumista – snapperin kalastusta meressä, bassoa ja katkarapuja laguunissa – mutta myös jättää jälkeensä esi-isiensä lepopaikan.

Eräänä päivänä joulukuun loppupuolella María Pereira katseli, kuinka joukko miehiä käänsi isänsä kryptan oikealle puolelle. Hurrikaani Iota oli jättänyt osan luistaan ​​mangrovepuihin.

“Etsimme neljä vuotta sitten kuolleen isäni jäännöksiä”, rouva Periera sanoi. “Meistä tuntuu, että hänen sielunsa on kadonnut, että hän etsii jatkuvasti lepopaikkaansa.”

Iota, joka saavutti kestävän tuulen 160 mailia tunnissa, oli selvästi ennätyksellisen voimakkain marraskuun hurrikaani. Se ylitti Hurrikaani Eta, joka kiinnitti Hauloverin ja saman alueen Nicaraguan rannikolle useless kaksi viikkoa aiemmin.

Nämä kaksi hurrikaania siirtivät kymmeniätuhansia ihmisiä Nicaraguaan, Hondurasiin, El Salvadoriin ja Guatemalaan, tappaen noin 200.

Vaikka kukaan ei kuollut myrskyissä Hauloverin rannikolla, useless harvat yhteisöt kärsivät täydellisestä tuhosta ja ympäristön pilaantumisesta.

Herra Williamson, ekologi, on huolissaan siitä, että kaksoishurrikaanit ovat saattaneet olla tulevien asioiden ennustaja. Hän suosittelee korkeampaa sisämaata. Alkuperäinen Haulover, joka sijaitsee kapealla hiekkakaistalla meren ja murtavan laguunin välissä, ei enää näytä kestävältä.

“Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin, mutta se ei koske meitä kaikkia yhtäläisesti”, Mr. Williamson sanoi. “Näemme, että ilmastonmuutos vaikuttaa lopulta eniten köyhiin yhteisöihin, eristyneisiin yhteisöihin. Minua huolestuttaa se, että maailma ei ole tietoinen tästä. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *