Iran suostuu vapauttamaan Etelä-Korean aluksen miehistön

SEOUL, Etelä-Korea – Iran on suostunut vapauttamaan takavarikoidun Etelä-Korean lipun alla purjehtivan aluksen 20-jäsenisen miehistön, molemmat maat sanoivat tiistaina, mikä näytti olevan iranilaisten ensimmäinen merkittävä ele ongelman lieventämiseksi sen jälkeen kun alus kuukausi sitten.

Iranilaisen toiminnan tarkoituksena on myös ollut lähettää epäsuora signaali Bidenin hallitukselle, joka on ilmoittanut haluavansa välttää Iranin suhteiden heikkenemisen sen jälkeen, kun ne ovat pahentuneet jyrkästi entisen presidentin Donald J. Trumpin aikana.

Vastineeksi miehistön vapauttamisesta Etelä-Korean hallitus ilmoitti sitoutuneensa nopeisiin toimiin vastaamaan Iranin valituksiin, jotka koskivat sen kyvyttömyyttä päästä käyttämään 7 miljardin dollarin iranilaista rahaa, joka on jäädytetty Etelä-Korean pankeissa herra Trumpin asettamien amerikkalaisten pakotteiden vuoksi. .

Ilmoituksesta ei käynyt heti ilmi, milloin miehistön jäsenet vapautetaan. Iranin mukaan alus ja sen kapteeni jäävät sen säilöön odottamaan tutkimusta siitä, mitä iranilaiset ovat kuvanneet meren pilaantumista koskevan lain rikkomiseksi, alkuperäiseksi syyksi, jonka he antoivat aluksen takavarikoinnista.

Kuormitettuna 7200 tonnilla kemikaaleja, laiva, Hankuk Chemi, otettiin pidätykseen islamilaisen vallankumouksellisen vartijajoukon partiointi Persianlahdella 4. tammikuuta. Etelä-Korea vastusti voimakkaasti takavarikkoa, ja aluksen omistaja kutsui Iranin syytöksiä järjettömiksi.

Pian kävi selväksi, että Iran oli ottanut aluksen huoltajuuden ainakin osittain painostamaan Etelä-Koreaa, joka on vahva yhdysvaltalainen liittolainen, Trumpin määräämien pakotteiden painostamiseksi sen jälkeen, kun hän luopui vuoden 2015 ydinsopimuksesta Iranin ja suurten maailmanvaltojen välillä. Näihin pakotteisiin sisältyi sen estäminen, että Iranilla olisi pääsy ulkomaisiin pankkeihin talletettuihin miljardeihin dollareihin Iranin öljytuloista.

Iran alkoi jättää huomiotta ydinsopimuksen mukaiset sitoumuksensa vastauksena herra Trumpin toimiin, ja on uhannut jatkotoimia, joihin kuuluu mahdollisesti kansainvälisten ydintarkastajien estäminen vierailulta.

Vaikka presidentti Biden on sanonut haluavansa liittyä ydinsopimukseen, jos Iran jatkaa sääntöjen noudattamista, Iran on sanonut, että Yhdysvaltojen on ensin pudotettava pakotteet. Kumpikaan osapuoli ei ole julkisesti osoittanut välitöntä halukkuutta löytää diplomaattinen ratkaisu.

Mutta Iranin suostumus vapauttaa Etelä-Korean aluksen miehistö, jonka ulkoministeriön tiedottaja Saeed Khatibzadeh kuvaili humanitaariseksi eleeksi, näytti näyttävän kuvaavan jonkin verran joustavuutta pakotteisiin liittyvissä kysymyksissä.

“Tämä voi olla merkki osoittamaan halukkuutta aloittaa keskustelut tai ainakin poistaa jännitteet vähitellen, ja ehkä avata oven Etelä-Korealle, joka vapauttaa takavarikoidut iranilaiset varat”, sanoi Farrad Alavi, Akrivis Legislation Groupin kumppani, Washingtonin yritys, joka on erikoistunut pakotekäyttöön.

“Vastaavasti en olisi yllättynyt, jos presidentti Biden nostaisi tai keskeyttäisi tulevina viikkoina tai kuukausina vähemmän herkät tai ehkä poliittisemmat Trump-aikaiset pakotteet – jotain symbolisempaa kuin merkittävää”, herra Alavi sanoi.

Bidenin hallinto ei saanut välitöntä kommenttia Etelä-Korean miehistön jäseniä koskevista uutisista.

Etelä-Korean ulkoministeriö sanoi lausunnossaan, että päätös miehistön jäsenten vapauttamisesta tehtiin tiistaina puhelinkeskustelun aikana Iranin varaulkoministerin Seyed Abbas Araghchin ja hänen eteläkorealaisen kollegansa Choi Jong-kunin välillä.

Miehistöön kuuluu neljä eteläkorealaista, ja muut jäsenet ovat burmalaisia, vietnamilaisia ​​ja indonesialaisia, sanotaan lausunnossa.

Choi suhtautui myönteisesti Iranin päätökseen ja kehotti Iranin hallitusta vapauttamaan myös kapteenin ja aluksen.

Puhuessaan herra Araghchin kanssa Choi lupasi “nopean” toiminnan auttaakseen poistamaan Iranin epäkohdat takavarikoidusta 7 miljardin dollarin rahasta.

Choi kertoi myös herra Araghchille, että Etelä-Korea kuulee amerikkalaisia ​​virkamiehiä Washingtonissa asiasta, ministeriö sanoi.

Choe Sang-hun raportoi Soulista ja Farnaz Fassihi New Yorkista. Rick Gladstone antoi raportin Massachusettsista Easthamista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *