Myanmarin vallankaappaus, selitetty – The New York Instances

Myanmarin armeija kaatoi maan herkän demokraattisen hallituksen vallankaappaus maanantaina, pidätetään siviilijohtajat, suljetaan Web ja lopetetaan lennot.

Vallankaappaus palauttaa maan täydelliseen sotilasvaltaan sen jälkeen, kun vuonna 2011 alkanut lyhyt näkemys demokratiasta alkoi, kun vuonna 1962 vallassa olleet armeijat toteuttivat parlamenttivaaleja ja muita uudistuksia.

Parlamentin oli määrä pitää tällä viikolla ensimmäisen istuntonsa maan 8. marraskuuta pidettyjen vaalien jälkeen, jolloin maan johtava siviilipuolue Kansallinen demokratialiiga voitti 83 prosenttia elimen käytettävissä olevista paikoista.

Armeija kieltäytyi hyväksymästä äänestystuloksia, joita pidettiin yleisesti Daw Aung San Suu Kyin suosion kansanäänestyksenä. NLD: n johtaja Aung San Suu Kyi on ollut maan tosiasiallinen siviilijohtaja virkaanastumisensa jälkeen vuonna 2015.

Uuden parlamentin odotettiin vahvistavan vaalien tulokset ja hyväksyvän seuraavan hallituksen.

Vallankaappauksen mahdollisuus ilmeni viime päivinä. Armeija, joka oli yrittänyt maan korkeimmassa oikeudessa väittää, että vaalien tulokset olivat petollisia, uhkasi “ryhtyä toimiin” ja ympäröi parlamentin taloja sotilailla.

Armeija pidätti maanantaina pidätti hallitsevan NLD-puolueen ja Myanmarin siviilijohdon johtajat, mukaan lukien Aung San Suu Kyin ja presidentti U Win Myintin, yhdessä kabinettiministereiden, useiden alueiden pääministerien, opposition poliitikkojen, kirjailijoiden ja aktivistien kanssa.

Vallankaappauksesta ilmoitettiin käytännössä armeijan omistamassa Myawaddy-TV-asemassa, kun uutisjohtaja viittasi vuoden 2008 perustuslakiin, jonka mukaan armeija voi julistaa kansallisen hätätilan. Hätätila pysyy hänen mukaansa vuoden ajan.

Armeija tarttui nopeasti maan infrastruktuurin hallintaan keskeyttämällä useimmat televisiolähetykset ja peruuttamalla kaikki kotimaiset ja kansainväliset lennot raporttien mukaan.

Puhelin- ja Web-yhteys keskeytettiin joissakin suurkaupungeissa. Osakemarkkinat ja liikepankit olivat kiinni, ja joissakin kaupungeissa pankkiautomaattien ulkopuolella nähtiin pitkiä viivoja. Yangonissa, maan suurimmassa kaupungissa ja entisessä pääkaupungissa, asukkaat juoksivat markkinoille varastoimaan ruokaa ja muita tarvikkeita.

Aung San Suu Kyi tuli valtaan valtionvaltuutettuna vuonna 2016 maan ensimmäisen täysin demokraattisen äänestyksen jälkeen vuosikymmenien ajan.

Hänen nousunsa johtajuuteen nähtiin kriittisenä hetkenä Myanmarin, joka aiemmin tunnettiin Burmana, siirtymisessä demokratiaan sotilasdiktatuurista. Aung San Suu Kyi, maan itsenäisyyden sankarin kenraali Aung Sanin tytär, vietti yli 15 vuotta kotiarestissa.

Hänen vangitsemisaikansa teki hänestä kansainvälisen kuvakkeen ja hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1991.

Vapautumisensa jälkeen hänen maineensa on pilaantunut yhteistyöllä armeijan kanssa ja puolustamalla voimakkaasti maan tappavaa kampanjaa muslimien etnistä vähemmistöä Rohingyaa vastaan. Vuonna 2019 hän edusti maata kansainvälisessä tuomioistuimessa käydyssä oikeudenkäynnissä, jossa hän puolusti Myanmaria syytöksiltä etniseen puhdistukseen.

Monet uskoivat, että rouva Aung San Suu Kyin yhteistyö armeijan kanssa oli käytännöllistä, mikä nopeuttaisi maan kehitystä täydelliseen demokratiaan, mutta maanantaina pidätetty ilmeisesti osoitti valheen armeijan sitoutumisessa demokratiaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *