Myanmarin vallankaappaus kuvissa – The New York Instances

Muutamassa tunnissa maanantaiaamuna Myanmarin lyhytaikainen kokeilu edustushallituksessa päättyi juhlimattomasti, kun armeija kokosi maan siviilijohdon ja julisti tosiasiallisesti vallankaappauksen.

Säiliöillä ja helikoptereilla, sotilailla ja poliiseilla sotilaat tarttuivat valtion vipujen hallintaan – peruuttivat suunnitellun parlamentin istunnon, katkaisivat Web- ja puhelinverkot ja ottivat hallintaan sekä lentokentät että aallot.

Vuosikymmenen ajan pidettyjen parlamenttivaalien, demokraattisten uudistusten ja vallan jakamisen demokratiaa kannattavan opposition kanssa armeija on jälleen täydessä hallinnassa. Siviilihallituksen johtaja Daw Aung San Suu Kyi on jälleen kotiarestissa. Ja 54 miljoonan kansalaisen kohtalo on jälleen tuntematon.

Sotilashelikopteri lensi pääkaupungin Naypyidawin yläpuolelle maanantaina, kun Myanmarin radio ja televisio lähettivät uudet uutiset vallankaappauksesta, jonka armeijan omistama Myawaddy-televisioasema ilmoitti ensimmäisen kerran.

Sotilas partioi majataloa, jossa parlamentin jäsenet olivat aiemmin yöpyneet vieraillessaan pääkaupungissa. Parlamentin oli määrä pitää tällä viikolla ensimmäinen istunto maan 8. marraskuuta pidettyjen vaalien jälkeen, mutta armeija yritti peruuttaa äänestyksen väittäen petoksia.

Sotilaat Naypyidawin kaduilla. Pääkaupunki muutettiin sinne Yangonista, entiseltä Rangoonilta, vuonna 2005.

Sadat poliisit lähetettiin Yangonin, maan suurimman kaupungin ja kaupallisen pääkaupungin, kaduille. Viranomaiset keskeyttivät myös kansainväliset lennot kaupungin lentokentälle ja takaisin.

Osakemarkkinat ja liikepankit suljettiin, ja pankkiautomaateissa nähtiin pitkiä jonoja, kuten tämä Yangonissa.

Burman armeijan vastaiset mielenosoitukset puhkesivat ympäri maailmaa, mukaan lukien Tokiossa, jossa mielenosoittajat asettivat teipin Myanmarin armeijan päällikön, ylin kenraali Min Aung Hlaingin kasvojen päälle.

Toinen mielenosoitus tapahtui Myanmarin suurlähetystön ulkopuolella Bangkokissa. Kaupungissa asuu monia Myanmarin pakolaisia.

Jotkut mielenosoittajat, mukaan lukien kansallismieliset buddhalaiset munkit, juhlivat vallankaappausta Yangonissa.

Sule-pagodi Yangonissa maanantaina. Stupa on ollut useiden demokratiaa kannattavien mielenosoitusten paikka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *