Arvostettu Istanbulin yliopisto taistelee Erdoganin ulottuvuutta vastaan

ISTANBULI – Useiden viikkojen ajan – sade, paisto tai jopa lumi – on tapahtunut kapinaa yhdessä Turkin korkeakoulun pyhimmistä paikoista: Bogazicin yliopiston kampuksella Istanbulissa.

Joka päivä tiedekunnan jäsenet seisovat pääurmikolla sosiaalisesti etäisessä, hiljaisessa mielenosoituksessa, selkänsä kääntyen rehtorin virkaan, jonka presidentti Recep Tayyip Erdoganin nimittämistä vastaan ​​he vastustavat.

Perinteisesti yliopiston akateemikot valitsevat rehtorin, joka valvoo suurta osaa yliopiston elämästä, omista riveistään. Nimeämällä ulkopuolisen nimitetyn hänen mieltymyksensä mukaan Erdogan on käynnistänyt taistelun yhden Turkin institutionaalisen jalokiven hallitsemiseksi.

Bogazicin yliopisto on yksi Turkin parhaista yliopistoista, jolla on hämmästyttävän kaunis kampus, joka sijaitsee Bosporin rannalla sijaitsevan kruunun linnoituksen yläpuolella. Aikaisemmin osa amerikkalaista perustettua Robert School -yliopistoa, joka avattiin vuonna 1863, se on kuuluisa länsimaiseen taiteelliseen kulttuuriinsa.

Sellaisena se on jo pitkään ollut herra Erdoganin ja hänen uskonnollisesti konservatiivisten kannattajiensa kohde, jotka paitsi himoitsevat sen arvovaltaa, mutta pahoittelevat sen liberaaleja asenteita.

Erdihanin oikeus- ja kehityspuolueeseen eli AK-puolueeseen – joka oli epäonnistunut puolueen vaalikandidaatti useita vuosia sitten – tunnetun liikemiehen Melih Bulun nimittäminen on pidetty vielä yhtenä askeleena, jonka Erdogan on ottanut laajentaa vaikutusvaltaansa Turkin yhteiskunnan ja kulttuurielämän kaikkiin osa-alueisiin.

Erdogan on kerännyt laajaa valtaa epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen vuonna 2016. Hätätilanteessa hän määräsi laajamittaisen ryöstön vastustajiaan vastaan, mukaan lukien monet toimittajat, poliitikot ja ihmisoikeusaktivistit, jotka eivät olleet yhteydessä vallankaappaustapahtumaan.

Vallankaappausta edeltävinä kuukausina hänen kohteekseen oli ollut akateemisen maailman maailma. Tuhannet tutkijat puhdistettiin työtään allekirjoittamalla vetoomuksen, jossa vaaditaan rauhaa kurdien militanttien kanssa vuoden 2016 alussa. Sitten myöhemmin samana vuonna pidetyn presidentin päätöksen nojalla Erdogan vaati oikeutta nimittää yliopiston rehtoreita.

Bogazicin yliopistolle oli säästetty pahin puhdistus, mutta opiskelijat ja tiedekunnan jäsenet sanoivat tietävänsä aina taistelun lähestyvän. Heidät pakotettiin hyväksymään kompromissikandidaatti rehtoriksi neljä vuotta sitten, ja useita Turkin Syyriaan puuttumista vastustaneita opiskelijoita syytettiin.

Herra Erdogan nimitti Bulun 1. tammikuuta. Muutamassa päivässä sadat opiskelijat osoittautuivat protestoimaan, jotkut ottivat yhteen poliisin kanssa, joka sulki yliopiston pääsisäänkäynnin kampukselle, ja kamppaili enemmän kampusin virkamiehiä vastaan.

Ainakin 30 opiskelijaa pidätettiin ensimmäisten mielenosoitusten jälkeen kodeissaan tehdyissä poliisireiteissä ja tukemalla mielenosoituksia muissa kaupungeissa. Useat opiskelijat ovat tehneet valituksia siitä, että heitä altistetaan kaistaleille. Vastauksena opiskelijat kääntyivät muihin mielenosoituksiin, luovat taidenäyttelyitä, tekivät sarjakuvia, sävelivät ja soittivat kappaleita kampuksen ympäri.

Jännitteet lisääntyivät voimakkaasti sen jälkeen, kun hallituksen jäsenet tuomitsivat LGBTQ-mielenosoittajien taideteokset ja poliisi pidätti neljä opiskelijaa ja takavarikoi ylpeyden liput.

Mielenosoittajat vaativat ammattiliittojen ja poliittisten puolueiden liittymistä joukkomielenosoituksiin maanantaina, ja poliisi osoittautui voimaksi sulkemalla kampuksen pääsisäänkäynnin ja pidättämällä kymmeniä opiskelijoita, kun he tunkeutuivat kampukselle ja käskivät heitä kotiin.

Bogazicin opiskelijat ovat vaatineet, että he jatkavat jatkuvaa mielenosoitusta, kunnes Bulu-nimitys peruutetaan tai hän eroaa.

“Emme halua nimettyä rehtoria”, sanoi Ardis Canturk, 23, rakennusinsinööriopiskelija, joka kuuluu päivittäisiin mielenosoituksiin. “Haluamme oman valitsemamme rehtorin omasta yliopistostamme.”

Hänen mukaansa mielenosoittajat eivät vastustaneet itse Bulua, vaan tapaa, jolla hän otti tehtävän. Mielenosoittajat vertasivat hänen nimittämistään yli 100 valitun pormestarin tapauksiin, jotka on erotettu tehtävistään ja korvattu hallituksen nimittävillä viime vuosina.

Herra Bulu yritti aluksi olla yhteydessä opiskelijoihin, puhua heidän kanssaan kampuksella ja ilmaista rakkautensa raskasmetallibändiin, Metallicaan. Mutta mielenosoitusten jatkuessa hän on kieltäytynyt haastatteluista ja lisännyt turvatoimia toimistonsa ympärillä.

Akateemikot ovat herättäneet kysymyksiä herra Bulun pätevyydestä sosiaalisessa mediassa syyttämällä häntä artikkeleissaan ja akateemisissa väitöskirjoissaan plagioinnista. Herra Bulu on kiistänyt plagioinnin ja selittänyt televisio-haastattelussa, että hän oli juuri unohtanut sijoittaa lainausmerkkejä joissakin paikoissa kirjoituksissaan.

Professorit ja opiskelijat ovat kuitenkin eniten huolissaan siitä, mitä hänen nimityksensä merkitsee yliopiston ja sen tunnetusti vapaan ajattelun kampuksen tulevaisuudelle. Opiskelijat sanoivat pelkäävänsä, että klubit ja koulun ulkopuoliset aktiviteetit suljettaisiin ja että tiedekunta muuttuisi.

“Meillä on tiettyjä yliopiston senaatin vuonna 2012 virallisesti ilmoittamia periaatteita, jotka liittyvät akateemisiin vapauksiin, akateemiseen ja tieteelliseen autonomiaan sekä yliopistomme demokraattisiin arvoihin”, kertoo Can Candan, joka opettaa dokumenttielokuvaopintoja Bogazicissa. ne, jotka protestoivat päivittäin. ”Tämä nimitys rikkoo selvästi näitä periaatteita. Joten päätimme, että meidän on puhuttava ja sanottava, ettemme hyväksy tätä. “

Halil Ibrahim Yenigun, joka erotettiin turkkilaisessa yliopistossa rauhanhakemuksen allekirjoittamisesta vuonna 2016 ja opettaa nyt valtiotieteitä Kalifornian San Josen osavaltion yliopistossa, kutsui nimitystä “vihamieliseksi haltuunotoksi” yhdelle viimeisimmistä yliopistoista, jotka on säilyttänyt akateemisen autonomian.

“Tämä oli kauan odotettu hyökkäys akateemista maailmaa vastaan, kun Erdogan otti haltuunsa koko sosiaalisen elämän virran yksi kerrallaan”, hän sanoi.

Tavoitteena oli kaksinkertainen, hän sanoi. Herra Erdoganin oli tarkoitus kasvattaa turkkilaisten sukupolvi kääntämään vuosisadan sekularismi takaisin tasavallassa, jonka perusti Turkin ensimmäinen presidentti Mustafa Kemal Ataturk. Mutta hänen kannattajansa halusivat myös Bogazicin yliopiston tarjoaman ylöspäin suuntautuvan liikkuvuuden, hän sanoi; sen valmistuneet johtavat monia Turkin huippuyrityksiä ja korkeakouluja.

Erdoganin kannattajat selittävät muutoksen vuosikymmenien ajan tapahtuneen syrjinnän korjaamiseksi uskonnollisten konservatiivien kohdalla, jotka olivat pitkään suljettu julkisen koulutuksen ja valtion työpaikkojen ulkopuolella. Naisia, jotka käyttävät huiveja, ei sallittu ilmoittautua julkisiin yliopistoihin, ennen kuin herra Erdogan kumosi päätöksen vuosikymmen sitten.

Hijabia käyttävä Bogazicista valmistunut hallitusmielinen kolumnisti Hilal Kaplan vertaa uskonnollisten konservatiivien taistelua Malcolm X: n ja mustien amerikkalaisten taisteluun ja varoitti mielipiteessä, että maata vuosikymmeniä hallinneet “etuoikeutetut” sekularistit taistelevat. takaisin.

“He vastustavat sinua itsensä toteuttavalla ylimielisyydellä”, hän varoitti uutta rehtoria a Twitter-viesti“Ja odotan sinun menevän tietäsi välittämättä heistä. Bogazici ei kuulu useless elitisteille, vaan myös kansakunnalle. “

Monet Bogazicin alumnit ovat tuominneet tämän luonnehdinnan ja huomauttaneet, että yliopisto on julkinen laitos ja avoin opiskelijoille, joilla on korkeimmat pisteet maan laajuisissa pääsykokeissa.

Bogazicissa luennoinut valtiosääntöprofessori Murat Sevinç kirjoitti sanomalehtisarakkeessa, kuinka hänen lukutaidoton äitinsä ja työväenluokan isänsä olivat nipistäneet ja säästäneet antaa hänelle ja hänen sisarilleen koulutuksen.

“Vanhempien poikasta, jotka eivät koskaan nähneet koulua, tuli professori”, hän kirjoitti. ”Elitisti, tämä ja tuo, tule irti, jätä roskat sivuun. Se on työtä, työtä, työtä. ”

Deniz Karakullukcu, filosofian opiskelija, joka on myös uuden poliittisen puolueen DEVA: n perustajajäsen, hylkäsi Kaplanin näkemyksen hallituksen propagandana.

“Tämä ei ole lainkaan tilanne”, hän sanoi. “Opiskelijoita on jokaisesta maakunnasta, hyvin erilaisista kulttuureista, maailmankatsomuksista ja uskonnollisista vakaumuksista, mutta kun he tulevat Bogaziciin, heillä on taipumus suhtautua liberaalimmin.”

Viimeisenä vuotena valtiotieteiden opiskelija Zeynep Bayrak, joka käyttää hijabia, sanoi liittyneensä mielenosoituksiin, koska rehtorin nimittäminen oli epädemokraattinen. Hän sanoi saaneensa väärinkäytöksiä sosiaalisessa mediassa, mutta saanut myös useita tukiviestejä.

“Olen uskonnollinen; Olen muslimi; Uskon, että voimme kaikki olla rinnakkain ”, hän sanoi. “Emme lopeta.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *