Tämä ammoniitti fossiilisiin kuorensa ulkopuolella

Jos ahdistuneilla ihmisillä on painajaisia ​​alastomuudesta julkisuudessa, ahdistunut ammoniitti on saattanut haaveilla uimisesta ilman kuorta, sen pehmeästä kehosta, joka on alttiina alkioille, ja saalistajien vihaavista silmistä.

Yhdelle myöhässä Jurassicissa valitettavalle ammoniitille tämä ei ollut unelma, vaan ankara todellisuus. Eläin kuoli täysin kuorimattomana pyöreän kuorensa ulkopuolella ja haudattiin tällä tavalla. Mukaan a tutkimus Äskettäin Swiss Journal of Palaeontology -lehdessä julkaistun ammoniitin kuoleman vuoksi siitä tuli poikkeuksellinen fossiili – yksi harvoista tietueista olennon pehmytkudoksesta, joka kuolemattomaksi useimmiten kuoreksi.

“Tiedämme miljoonia ja miljoonia ammoniitteja, jotka on säilynyt kuorestaan, joten täällä oli tapahtunut jotain poikkeuksellista”, sanoi Thomas Clements, paleobiologi Birminghamin yliopistosta Englannista, joka ei ollut mukana tutkimuksessa. “Se on kuin löytäminen -“, tohtori Clements sanoi lopulta. “No, en edes tiedä, millaista on löytää, se on niin outoa.”

René Hoffmann, ammoniologi Ruhrin yliopistosta Bochumista Saksasta, joka tarkasteli tutkimusta, kutsui fossiilia “paleontologiseksi jättipotiksi, joka sinulla on useless kerran elämässä”.

Harjoittelemattomalle silmälle fossiili näyttää enemmän kuin impressionistinen maali kuin ammoniitti: vaaleanpunainen, pavunmuotoinen tahra, jota ympäröivät kohoumat, suonet ja soikeat. Se löydettiin Etelä-Saksan Solnhofen-Eichstättin alueelta, joka oli ammoniittipäivänä noin 150 miljoonaa vuotta sitten rauhallinen, hapettomista laguuneista täynnä oleva saaristo. Nämä olosuhteet antoivat pehmeiden, kuolleiden olentojen upota mudaan saalistajien tai bakteerien vahingoittamana, kertoo Christian Klug, paleontologi Zürichin yliopistosta Sveitsistä ja paperin ensimmäinen kirjoittaja.

Kun tohtori Klug näki ensimmäisen kerran fossiilin, hän tiesi, että se edustaa ammoniitin pehmeitä osia, mutta tarkalleen mitä pehmeitä osia hän ei tiennyt. Hän jätti sen yksin kuukausia, kunnes fossiilien kerääjä ja paperin kirjoittaja Helmut Tischlinger lähetti hänelle valokuvia fossiilista, joka otettiin ultraviolettivalolla, mikä paljasti fossiilien minuuttikorkeudet ja mineraalivärjäykset.

Tohtori Klug rekonstruoi olennon anatomian peräkkäin, näkyvimmistä elimistä hämärimpiin. Ensin hän tunnisti aptychuksen, kuorivan alaleuan, joka osoitti fossiilin olevan ammoniitti. Leukojen takaa hän löysi ruokatorven kitiinikerroksen ja sitten palan, joka ehdotti ruoansulatuskanavaa kololiitilla – ulosteainetta (hän ​​käytti toista sanaa) “, joka on edelleen suolistossa”, tohtori Klug selvitti.

“Suurimmaksi osaksi pehmeän rungon jälleenrakentaminen on täysin järkevää”, sanoi Margaret Yacobucci, paleobiologi Bowling Greenin osavaltion yliopistosta Ohiosta, joka ei ollut mukana tutkimuksessa.

Fossiilien muun mysteerin – kuinka ammoniitti erotettiin kuorestaan ​​- ratkaiseminen oli paljon vaikeampaa. Pehmeät osat olivat niin ehjät, että ne näyttivät edelleen kelautuneen. Kirjoittajat ehdottavat useita vaihtoehtoisia loppuja ammoniitin elämään, joista jokainen on mahdollinen, mutta epävarma. Yksi ehdottaa, että kuolleen ammoniitin pehmeät osat liukastuivat ulos, kun kudos, joka liittää ruumiinsa kotiloihin, alkoi hajota.

Toinen, yksityiskohtaisempi selitys kuvittelee saalistajan rikkovan ammoniitin kuoren takaa ja imemällä sen ruumiin useless pudottaakseen paljaan ammoniitin. “Paras selitys on, että jotkut kalmareita muistuttavat organismit vetivät pois pehmeät osat eivätkä pystyneet noutamaan niitä”, tohtori Klug sanoi.

Tohtori Clements pitää kömpelää saalistajateoriaa “mahtavana”, jos se on epätodennäköistä; oletettavasti vaurioituneella ammoniittirungolla olisi näkyvämpiä vaurioita. Mutta hänellä ei ole hyvää vaihtoehtoa. Fossiilien tulkinta herättää aina jonkin verran epäilyjä, ja tohtori Clements ennustaa, että aseeton ammoniitti analysoidaan uudelleen tulevaisuudessa vankalla kemiallisella analyysillä.

On utelias, että fossiilisesta ammoniitista puuttuu käsivarret, mikä jättää ratkaisematta yhden ammoniitin anatomian merkittävistä mysteereistä. “Oliko heillä monia ohuita, herkkiä käsivarsi, kuten nykyaikaiset nautilukset, tai muutama vahva käsivarsi, kuten modernit koleoidit?” Tohtori Yacobucci kysyi. “Jos pääsen aikakoneeseen, ensimmäinen asia, jonka teisin, on vetää takaisin Jurassiciin nähdäksesi millaisia ​​aseita ammonoideilla oli.”

Jos kalmari-tyyppinen saalistaja tosiasiallisesti vapautti ammoniitin kuorestaan, se on saattanut murskata olennon tuntemattoman määrän aseita lohdutuspalkinnoksi ravitsemalla sekä muinaisia ​​pääjalkaisia ​​että niitä tutkivia tutkijoita.

[Just like the Science Occasions web page on Fb. | Join the Science Occasions publication.]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *