Daw Aung San Suu Kyin pidätti Myanmarin armeija vallankaappauspelojen keskellä

BANGKOK – Myanmarin siviilijohtaja, Daw Aung San Suu Kyi, ja muita hallituksen johtajia pidätettiin varhain aamupäivällä maanantaina, maan hallitus sanoi, kun maa oli täynnä huhuja lähestyvästä vallankaappauksesta.

Reuters-uutistoimisto lainasi hallitsevan Kansallisen demokratialiigan edustajaa Myo Nyuntia vahvistamaan pidätykset maanantaina. Web näytti olevan poissa kahdesta suurkaupungista Myanmarissa.

Myanmaria oli juhlittu harvoina tapauksina, joissa kenraalit luovuttivat halukkaasti jonkin verran valtaa siviileille, kunnioittaen vuonna 2015 pidettyjä vaalituloksia, jotka tulivat virkaan Kansallisesta demokratialiigasta, jonka vakavimmat olivat viettäneet vuosia vankilassa poliittisen vastustuksensa puolesta armeijalle.

Mutta armeija, jota johtaa vanhempi kenraali Min Aung Hlaing, on ylläpitänyt merkittäviä vallan vipuja maassa, ja korkeimpien hallituksen johtajien pidättäminen näytti osoittavan valheen sitoutumisessaan demokratiaan.

Nyt vallinneen epävarmuuden aiheutti näennäisesti huoli EU: n petoksista marraskuu vaaleissa joka antoi vieläkin suuremman maanvyörymän Kansalliselle demokratialiigalle kuin viisi vuotta aiemmin. Hallintopuolue sai 396 parlamentin 476 paikasta, kun taas armeijan edustajapuolue Unionin solidaarisuus- ja kehityspuolue hoiti useless 33.

Unionin solidaarisuus- ja kehityspuolue itki väärin, samoin kuin poliittiset puolueet, jotka edustivat satoja tuhansia etnisiä vähemmistöjä, joilta oli poistettu oikeus vaaleissa juuri ennen äänestystä, koska heidän asuinpaikkansa väitettiin olevan liian riidassa vaaleja varten. Maan rohingya-muslimivähemmistön jäsenet, jotka ovat joutuneet sen mukaan, mitä kansainväliset syyttäjät kutsuvat armeijan kansanmurhakampanjaksi, eivät myöskään voineet antaa äänestystään.

“Heidän olisi pitänyt ratkaista asia alusta alkaen”, sanoi Shan-kansallisuuksien demokraattisen liiton varapuheenjohtaja Shan-etnistä ryhmää edustavan varapuheenjohtaja U Sai Nyunt Lwin viitaten Aung San Suu Kyin joukkojen ja armeijan väliseen riitaan. , joka kasvoi marraskuun vaalien jälkeen. “Mutta neuvotteluissa se ei onnistunut, ja se saavutti vallankaappauksen.”

Viime vuosina rouva Aung San Suu Kyi, joka juhli aikoinaan kansainvälistä ihmisoikeuksien puolustajaa huntaan kohdistuvassa omantunnon kampanjassaan, kun alle 15 vuoden kotiarestissa, nousi yhdeksi armeijan suurimmista puolustajista. Huolimatta monista todisteista armeijaa vastaan, hän on julkisesti hylännyt turvallisuusjoukkojen syytökset kävi kansanmurhakampanjan rohingyoita vastaan.

Mutta kun kansallinen suosio on kestävä ja hänen puolueensa saa uuden vaalimandaatin, kenraalit alkoivat näkyvästi menettää kärsivällisyytensä heidän suunnittelemastaan ​​siviilihallinnon julkisivusta.

Hallituksen vanhempia siviilijohtajia pidätettiin aamunkoittoa edeltäneessä raidassa muutama tunti ennen kuin parlamentin piti aloittaa avajaistilaisuutensa marraskuun vaalien jälkeen.

Maa oli päivien ajan vallinnut vallankaappaushuhuja, mikä sai perjantaina useita diplomaattisia edustustoja, mukaan lukien Yhdysvaltojen, “kannustamaan armeijaa ja kaikkia muita maan puolueita noudattamaan demokraattisia normeja”.

“Vastustamme kaikkia yrityksiä muuttaa vaalien lopputulosta tai estää Myanmarin demokraattista siirtymistä”, diplomaattilausunnossa sanottiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *