Väkivalta saattaa viivästyttää Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymistä Afganistanista

KABUL, Afganistan – Sekä Afganistanin hallitus että sen Taleban-viholliset näyttävät valmistautuvan väkivaltaiseen kevääseen epävarmuuden keskellä, täyttääkö Bidenin hallinto 1. toukokuuta asetetun määräajan kaikkien amerikkalaisten joukkojen vetäytymiselle Afganistanista.

Torstaina Pentagon herätti kysymyksiä siitä, jatkuuko Yhdysvaltain ja Talebanin rauhansopimuksessa sovittu vetäytyminen aikataulussa, kun uusi Bidenin hallinto tarkastelee edeltäjänsä tekemää sopimusta. Lausuma seurasi Talebanin ja Afganistanin hallituksen virkamiesten huomaavaisia ​​huomautuksia, joita väkivalta-aallot lisäsivät koko maassa.

“Jos he eivät täytä sitoumuksiaan luopua terrorismista ja lopettaa Afganistanin kansallisia turvallisuusjoukkoja vastaan ​​kohdistetut väkivaltaiset hyökkäykset, on hyvin vaikea nähdä erityistä tapaa neuvoteltua ratkaisua varten”, Pentagonin tiedottaja John F. Kirby sanoi tiedotustilaisuudessa. “Mutta olemme edelleen sitoutuneet siihen.”

Talebanin edustaja Zabihullah Mujahid, sanoi perjantai sosiaalisessa mediassa että herra Kirbyn väitteet olivat “perusteettomia”.

Talebanin ja Yhdysvaltojen hallituksen välinen sopimus aloitti Yhdysvaltojen ja Naton joukkojen vetäytymisen Afganistanista vastineeksi Talebanin terrorismin vastaisista lupauksista ja lupauksesta pakottaa Afganistanin hallitus vapauttamaan 5000 vankia. Liiketoiminta merkitsi Yhdysvaltojen vahvinta yritystä irrottautua pisin sodastaan ​​ja mahdollisesti avata tietä Talebanin tulevalle sisällyttämiselle Afganistanin hallitukseen.

Mutta neuvottelut sulkivat Afganistanin hallituksen pois ja jättivät sen sivuun ja kuulemattomaksi Afganistanin virkamiesten mukaan. Entisen presidentin Donald J. Trumpin johdolla he sanoivat, että Yhdysvaltain diplomaatit jättivät usein huomiotta Kabulin huolenaiheet yrittäessään nopeuttaa neuvotteluja.

Afganistanissa on tällä hetkellä 2500 Yhdysvaltain joukkoa, kun se viime vuonna oli 12 000. Ja vaikka Afganistanin hallitus kannattaa länsivoimien vetäytymistä, se haluaa hitaamman aikataulun kuin Talebanin kanssa sovittu.

Nyt on edessään mahdollisuus, että epävarmuus joukkojen vetäytymisen määräajan noudattamisesta voisi lisätä entistä enemmän väkivaltaa.

Afganistanin hallituksen ja Talebanin rauhanneuvottelujen aikana Dohassa, Qatarissa, pysähdyksissä Washingtonin katsauksessa tarkastellaan Talebanin sitoumuksia katkaista suhteet terroristiryhmiin ja vähentää väkivaltaa sovitusti.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat pitkään vaatineet, että sopimus oli “ehtojen mukainen”, ja jos Taleban ei täytä näitä ehtoja, se lisäisi Yhdysvaltain joukkojen läsnäoloa maassa.

Kevään taistelukaudelle valmistautuva Taleban on jo hyvissä asemissa useiden Afganistanin kaupunkien ympärillä, kun se on viime vuosina kasvanut tasaisesti koko maassa.

Mutta Bidenin valkoisen talon äskettäiset alkusoittot ovat lähettäneet rauhoittavamman viestin Afganistanin presidentille Ghanille ja muille hallituksen virkamiehille, toivoen toivovansa, että heitä ei enää sivuuteta ja että amerikkalaiset eivät lähde pian.

Afganistanin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Hamdullah Mohib päästää viime viikolla ankaran diatribirin Talebania vastaan ​​puhuessaan ryhmälle afgaanikomentoja Kabulin ulkopuolella sijaitsevassa lentotukikohdassa.

“He ovat todistaneet, että heillä ei ole halua rauhaan ja että he ovat terroristiryhmiä”, sanoi Mohib, jolla on pitkään ollut niin terävä retoriikka. Hänen viimeisimmät huomautuksensa tulivat uuden Yhdysvaltain kollegansa Jake Sullivanin kanssa soitetun puhelun kannoille.

Afganistanin virkamiehet ovat sanoneet yksityisesti, että herra Sullivanin tunnin kestävä puhelu palautti tietyn luottamuksen Ghanin hallinnon ja Valkoisen talon välillä ja sai heidät luottamaan siihen, että heidän äänensä kuullaan, kun Dohan rauhanneuvottelut jatkuvat.

Torstaina uusi ulkoministeri Antony J. Blinken keskusteli herra Ghanin kanssa ja ilmaisi “Yhdysvaltojen halun kaikkien Afganistanin johtajien tukevan tätä historiallista rauhanmahdollisuutta säilyttäen edellisen 20 vuoden aikana saavutetun edistyksen”.

Valkoisen talon vakuutukset siitä, että Ghanin hallinnolla on runsaasti viestintävaihtoehtoja herra Bidenin kabinetille, näyttävät myös tukahduttaneen Afganistanin hallituksen huolen Yhdysvaltain päätöksestä säilyttää Zalmay Khalilzad, diplomaatti, joka oli USA: n ja Talebanin neuvottelujen kärjessä. Afganistanin hallitus.

Jotkut Afganistanin virkamiehet eivät epäluottavat herra Khalilzadia ja suhtautuivat vihamielisesti hänen vuoropuheluunsa Talebanin kanssa Trumpin hallinnon alaisuudessa, erityisesti hänen painostuksessaan heihin vapauttamaan noin 5000 Talebanin vankia toivoen väkivallan vähenemisen seuraavan.

Ei. Mutta se avasi tien Afganistanin hallituksen ja Talebanin välisille neuvotteluille, jotka alkoivat Dohassa syyskuussa.

Stanfordin yliopiston tutkijatohtori Asfandyar Mir sanoi, että Bidenin hallinnolle lisäongelma on, että Afganistanin hallitus on “jaettu talo”, jossa on kilpailuja kaikkialla.

Monet Afganistanin virkamiehet sanovat uskovansa, että Talebanilla on useless yksi etu: tarttua valtaan voimalla. Ja kaikki konfliktin osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että toukokuun joukkojen vetäytymisen määräajan puuttuminen muuttaisi nopeasti maan taistelukentillä saavutettua tasapainoa ja saattaisi vaarantaa Talebanin yhteiset pyrkimykset päästä kaupunkeihin.

Sillä välin alueelliset voimat, erityisesti Iran ja Pakistan, viettävät aikaa ja odottavat, mitä tulee seuraavaksi herra Bidenin johdolla.

Esimerkiksi Iran isännöi Teheranissa keskiviikkona Talebanin varajohtajaa mulla Abdul Ghani Baradaria, jonka voitiin ajatella osoittavan maan halun osallistua aktiivisemmin neuvotteluihin.

Iranin osallistuminen Afganistanin sotaan on muuttunut vuodesta 2001, mikä korostaa geopoliittisia virtauksia sodan aikana. Toisaalta Teheranin virallinen linja on tuominnut Talebanin paluun suorana uhkana Iranille. Mutta toisaalta Iranin operatiiviset yksiköt ovat tehneet hiljaisia ​​alkusoittoja kapinallisryhmälle tarjoamalla aseita ja muuta varustusta Afganistanin lounaaseen, Afganistanin virkamiehet sanovat.

Taleban ei “luota Yhdysvaltoihin ja taistelemme kaikkia ryhmiä vastaan, jotka ovat Yhdysvaltojen palkkasotureita”, Baradarin sanat sanottiin Iranin tiedotusvälineissä ilmeisessä viittauksessa Afganistanin hallitukseen.

Mutta useless kuukausi aiemmin Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif tarjosi Iranin kouluttaman Afganistanin šiiamiliksen paitsi palvelemaan Kabulin hallitusta “terrorismin torjunnassa”. Hän puhui haastattelussa Afganistanin uutistoimistolle.

Virkamiehet pitivät sitä selkeänä signaalina voimakkaalta naapurilta, että se aikoo osallistua edelleen Afganistanin konfliktiin.

Aiemmin tällä viikolla Talebanin valtuuskunta tapasi virkamiehiä Moskovassa, ja perjantaina Talebanin neuvottelija Abbas Stanekzai kertoi toimittajille, että Ghanin hallinto ei ole “rehellinen rauhasta”.

Rauhaneuvotteluja johtavan Afganistanin hallituksen neuvoston puheenjohtaja Abdullah Abdullah kuuli pessimistisen nuotin The New York Occasions -lehden haastattelussa torstaina.

“Talebanit ovat omaksuneet eräänlaisen maksimalistisen kannan”, Abdullah sanoi. “Ennen neuvotteluja meidät uskottiin uskovan väkivallan merkittävän vähenemisen”, hän lisäsi.

“Talebanin viimeaikainen asenne ei ole ollut rohkaisevaa”, Abdullah sanoi ja totesi, että ryhmän ei ole vielä pitänyt tehdä luvattua eroa Al-Qaidan kanssa, terroristiryhmän kanssa, joka on vastuussa 11. syyskuuta tehdyistä hyökkäyksistä, ja tärkeimmistä syistä Yhdysvaltain joukot hyökkäsivät. maassa vuonna 2001.

A raportti Yhdysvaltain valtiovarainministeriön aiemmin tässä kuussa lähettämät tiedot osoittivat, että Al-Qaida oli voimistunut useless Afganistanissa ja jatkoi siteitään Talebaniin koko vuoden 2020.

Huolimatta kohdennetuista murhista eri puolilla maata – silmiinpistävää pelkoa joissakin Afganistanin väkirikkaimmissa kaupungeissa, mukaan lukien Kabul, Afganistanin itsenäinen ihmisoikeuskomissio totesi, että siviilikuolemien määrä oli vähentynyt yli 20 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Raportissa todettiin myös, että Afganistanissa oli tapettu ja haavoittunut 8500 siviiliä vuonna 2020.

Najim Rahim ja Fahim Abed osallistuivat raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *