Taiteen lahjalla tytär kunnioittaa isäänsä, ellei se välttämättä ole absoluuttista

Nawapan Kriangsak huomasi nuorena tytönä, että isänsä asunnossa juokseminen oli kielletty. Hänen isänsä, Douglas AJ Latchford, oli ehkä maailman johtava Kambodžan antiikkien keräilijä, ja hänen Bangkokin huoneistonsa jokaisessa nurkassa oli khmerien jumaluuden patsas, joka oli liian arvokas hevosurheilun riskin tekemiseksi.

Kun hän meni nukkumaan lapsena, rouva Kriangsak sanoi haastattelussa, että hautuvat kivipinnat kummittaisivat häntä. “Isä,” hän kertoi hänelle, “he kävelevät yöllä.”

Milloin viime kesänä hänen isänsä kuoli 88-vuotiaana, heistä kaikista tuli hänen – 125 teosta, jotka muodostavat suurimman yksityisen kokoelman esineitä Kambodžan 1000-vuotiaasta Khmer-dynastiasta.

Mutta Kriangsak peri myös huolestuttavan perinnön.

Herra Latchford ei ollut useless tunnustettu khmerien antiikin tutkija, vaan hän oli myös ollut syytetään ihmiskaupasta vuosikymmenien ajan ryöstetyissä esineissä.

Rouva Kriangsak sanoi, että häikäisevä, ainutlaatuinen ja joidenkin arvostama yli 50 miljoonan dollarin kokoelma oli valtava taakka kuratoida ja ylläpitää. Joten eleellä, jonka Kambodžan virkamiehet pitävät äärimmäisen anteliaana, hän päätti palauttaa kaikki isänsä khmer-esineet maahan, jossa khmerien tutkijat voivat tutkia niitä ja näyttää uudessa museossa, joka rakennetaan Phnom Penhiin.

Se on upea tapahtumakierros kambodžalaisille, jotka näkivät niin monet maansa muinaisista esineistä kadonneet Pol Potin hallituskauden ja sitä ympäröivien vuosien sisällissodan aikana. Virkailijoiden mukaan esineitä oli kunnioitettu sukupolvien ajan, eikä niitä ole koskaan pidetty rikkauden tai voiton lähteinä.

“Onni ei riitä yhteenvedon tunteistani”, sanoi Kambodžan kulttuuri- ja kuvataideministeri Phoeurng Sackona. “On maaginen tunne tietää, että he palaavat.”

“Nämä eivät ole useless kiviä, mutaa ja metallia”, hän lisäsi. ”Ne ovat juuri kansamme veri, hiki ja maa, joka on revitty pois. Ikään kuin menettäisimme jonkun sodalle emmekä koskaan ajatelleet heidän tulleen kotiin, ja näemme yhtäkkiä heidän kääntyvän ovellemme. “

Asianajaja Kriangsak, 49, ei halua keskustella isälleen kohdistetuista syytöksistä, mutta on selvää, että hän pitää hänen keräämistään kunnioituksena, ei ahneutena.

“Huolimatta siitä, mitä ihmiset sanovat tai syyttävät Douglasia vastaan, isäni aloitti kokoelmansa hyvin eri aikakaudella, ja hänen maailmansa on muuttunut”, hän sanoi. ”Minun täytyy nähdä maailma perheeni näkökulmasta tänään. Haluaisin, että kaikki Douglasin kokoamat säilytetään siellä, missä ihmiset ympäri maailmaa voivat nauttia siitä ja ymmärtää sen. Ei ole parempaa paikkaa kuin Kambodža, jossa ihmiset kunnioittavat näitä esineitä paitsi taiteensa tai historiansa, myös uskonnollisen merkityksensä vuoksi. “

Toistaiseksi jo 10-luvulla peräisin olevia 25 suurta teosta on lähetetty Phnom Penhiin Bangkokista, jossa monet olivat seisoneet kylvyssä auringonvalossa, joka täytti herra Latchfordin tilavan osakehuoneiston. Noin 100 kohdetta lähetetään Kambodžaan tulevina kuukausina sekä Bangkokista että herra Latchfordin toisesta kodista Lontoosta.

Kriangsakin ja Kambodžan hallituksen lakimiehet arvioivat kokoelman arvon yli 50 miljoonaan dollariin, jos se myydään erikseen. Monet esineet ovat ainutlaatuisia, ja siellä on myös jalokiviä ja kultaisia ​​kruunuja, joita käytettiin koristamaan veistoksia, kun ne seisoivat pyhissä alkoveissaan.

Vuosikymmenien ajan Mr. Latchford tunnettiin laajalti yhtenä maailman johtavista khmerien antiikkiesineiden asiantuntijoista. Kolme kirjaa, jotka hän kirjoitti omistuksillaan (ja muiden yksityisten keräilijöiden kirjat), ovat edelleen keskeisiä viiteteoksia. Ja hän ei salannut kokoelmaansa; kohteet on rakkaasti valokuvattu hänen kirjoissaan – ”Palvonta ja kunnia: Khmerien taiteen kulta-aika” (2003); “Khmerien kulta: lahjoja jumalille” (2008); ja “Khmerien pronssit: Uudet tulkinnat menneisyydestä” (2011).

Kambodžan hallitus ei koskaan syyttänyt häntä laittomasta omistuksesta ja tosiasiassa suihkutti häntä kunnioituksella joka kerta kun hän lahjoitti esineen, kuten hän teki useita kertoja vuosien varrella. Esimerkiksi vuonna 2008 hänelle myönnettiin Monisaraphonin kuninkaallisen ritarikunnan suurristi, joka vastaa ritarikuntaa, “hänen ainutlaatuisesta panoksestaan ​​khmerien kulttuurin ymmärtämiseen”.

Kambodžan virkamiesten mukaan vasta lahjoitettuja esineitä kuljetetaan museossa nimellä “The Latchford Assortment”.

Herra Latchford teki myös lahjoja monille amerikkalaisille museoille, mukaan lukien Metropolitan Museum of Artwork New Yorkissa, joka vuonna 2012 palautti kaksi massiivista esinettä, joka tunnetaan nimellä “polvistuvat hoitajat”, Kambodžaan sen jälkeen kun se on todennut, että heidät on ryöstetty. Herra Latchford oli lahjoittanut osia murtuneista patsaista museolle, vaikka häntä ei koskaan syytetty väärinkäytöksistä.

Mutta sellaiset tapahtumat auttoivat tukemaan huolta siitä, että herra Latchfordin keräysmenetelmät Kambodžan sisällissodan vuosina (noin 1965–1979) olivat epäilyttäviä. Vuonna 2019 New Yorkin liittovaltion syyttäjät syyttivät häntä ryöstettyjen Kambodžan pyhäinjäännösten salakuljetuksesta ja asiakirjojen väärentämisestä ja sanoivat, että hän oli “rakentanut uransa korvaamattomien Kambodžan antiikkien salakuljetuksesta ja laittomasta myynnistä, usein suoraan arkeologisista kohteista”.

Herra Latchford hylkäsi pitkään tällaiset väitteet ja vaati usein, että hän oli aarteiden pelastaja, joka muuten olisi tuhottu tai jätetty vihaamaan mökille.

“Tosin nämä asiat oli valaistu pois Kambodžasta ja lopetettu jonnekin muualle”, herra Latchford sanoi vuoden 2013 haastattelussa. “Mutta jos he eivät olleet olleet, punaiset khmerit olisivat todennäköisesti ampuneet heidät kohdeharjoituksiin.”

Liittovaltion syyttäjäviranomaiset herra Latchfordia vastaan, jota ei koskaan luovutettu, päättyi hänen kuolemaansa viime elokuussa. Tuolloin hänen tyttärensä kertoi haastattelussa, että perhe oli jo käyttänyt kaksi vuotta suunnitelman esineiden palauttamiseksi massaan. Herra Latchford, kahden neuvonantajan mukaan, jotka auttoivat neuvottelemaan paluusta Kambodžaan, Bradley J.Gordon, asianajaja Edenbridge Aasian kanssa Kambodžassa, ja Charles Webb Lontoon Hanuman Partnersista, halusivat aluksi syvästi haluttomia palauttamaan näkemänsä perinnöt. Mutta neiti Kriangsak jatkui.

“Kun aloitin tämän keskustelun melkein kolme vuotta sitten, en voinut ennustaa, kuinka monimutkaiseksi siitä tulee”, hän sanoi ja lisäsi: “Ehkä se on buddhalainen taustani, joka sai minut alkamaan tarkastella asioita hieman toisin. Ja se ei tullut helposti. Mutta lopulta tunsin: “Miksi sen pitäisi olla useless osa kokoelmaa, kun sen pitäisi olla jotain todella upeaa – koko kokoelma.”

Kaikki osapuolet ovat yhtä mieltä. He toivovat, että rouva Kriangsakin päätös innostaa muita yksityisiä keräilijöitä ja kenties suuria museoita palauttamaan khmerien aarteita, jotka todella kuuluvat kotimaalleen.

“Kun aloitimme tämän työn kolme vuotta sitten, ei ollut juurikaan toivoa, että he todella palaisivat”, rouva Sackona sanoi. “Mutta me lähestyimme esi-isiemme henkiä ja rukoilimme heiltä apua.” Hän ylisti kiitosta rouva Kriangsakille, jota hän kutsui ”arvokkaaksi, epäitsekkääksi ja kauniiksi”.

“Toivomme tämän mallin, jota seuraavat monet keräilijät ja museot ympäri maailmaa”, rouva Sackona sanoi.

“Se on viesti”, hän jatkoi, “että patsaiden pitäisi olla koti maassamme – ei suljettuina johonkin yksityiseen olohuoneeseen, mutta täällä Kambodžassa, jossa vierailijat ympäri maailmaa voivat nähdä ne.”

Neiti Kriangsak toisti tuon mielipiteen.

“On paljon parempi”, hän sanoi, “että he ovat paikassa, jossa ihmisillä ympäri maailmaa on mahdollisuus nähdä ja nauttia näistä asioista.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *