“Sotajulistus”: Mielenosoittajat Puolassa vannovat abortikiellon

Perustuslakituomioistuin, maan korkein oikeus, joka antoi päätöksen, totesi, että “ihmiselämällä on arvoa kaikissa kehitysvaiheissaan, ja arvona, jonka lähde on perustuslakilakeissa, lainsäätäjien tulisi suojella sitä. ”

Äärioikeistolaiset lainsäätäjät ja kiellon kannattajat suhtautuivat myönteisesti päätöksen lailliseen täytäntöönpanoon.

Abortointi sikiön poikkeavuuksista tulisi kieltää, sanoi Euroopan parlamentin lain ja oikeuden jäsen Beata Kempa ja lisäsi, että häntä häiritsivät asiasta käydyt keskustelut Euroopan parlamentissa. “Kukaan ei lainkaan maininnut lapsen oikeutta elää.”

Laki ja oikeus -puolueen edustaja Anita Czerwinska kuvasi mielenosoituksia “kyyniseksi taisteluksi hallitusta vastaan”.

Jo ennen tuomioistuimen päätöstä Puolan aborttilakit olivat Euroopan tiukimpia, ja ne sallivat raskauden lopettamisen useless raiskauksen tai insestin, uhan naisen elämälle ja sikiön poikkeavuuksien yhteydessä. Käytännössä suurin osa laillisista aborteista – 1074 1100: sta vuonna 2019 – johtui sikiön poikkeavuuksista.

Oikeanpuoleinen Laki ja oikeus -puolue yritti panna täytäntöön täydellisen aborttikiellon vuosina 2016 ja 2018, mutta vetäytyi joukkomielenosoitusten jälkeen. Tällä kertaa hallitus otti käyttöön tuomioistuimen käytön kiellon, jonka se otti käytännössä käyttöön vuonna 2016 osana oikeuslaitoksen uudistusta, jota on kritisoitu kotimaassa ja ulkomailla.

Tuomioistuimen päätökseen ei voida hakea muutosta.

“Ainoa mahdollinen toiminta on kansainvälisellä tasolla Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ja YK: n komiteoiden välityksellä”, sanoi ihmisoikeusvirkamies Bodnar. “Kansallisella tasolla ainoa tapa muuttaa päätös on hallituksen vaihtaminen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *