Pakistanin ylin tuomioistuin tukee vakaumuksen kääntämistä Daniel Pearl -tappamisessa

Pakistanin korkein oikeus määräsi torstaina torstaina miehen, joka oli tuomittu amerikkalaisen toimittajan Daniel Pearlin vuonna 2002 tapahtuneen sieppauksen ja kuoleman takana olevasta päämiehestä, päätöksessä, joka asiantuntijoiden mukaan osoittaa terrorismisyytteiden heikkoutta maassa.

Islamabadin korkein oikeus vahvisti päätöksessään alemman asteen tuomioistuimen päätöksen vapauttaa ja vapauttaa mies, Ahmed Omar Sheikh, Ison-Britannian kansalainen ja militantti.

Sheikh on jo pitkään kiistänyt osallisuutensa herra Pearlin sieppauksesta ja murhasta, mutta korkein oikeus kuuli keskiviikkona uusia todisteita siitä, että hän olisi myöntänyt kirjeen kirjoittamisen vuonna 2019 myöntävänsä vähäisen roolin. Se oli herättänyt joillekin toiveita siitä, että hän voisi jäädä vankilaan.

Sen sijaan uudella päätöksellä saatettaisiin lopettaa 18 vuoden tapaus, jossa kaikki neljä alun perin pidätettyä ja herra Pearlin sieppauksesta ja murhasta syytettyä miestä on nyt vapautettu.

Toimittajan vanhemmat Ruth ja Judea Pearl totesivat lausunnossaan, että perhe oli “täysin järkyttynyt Pakistanin korkeimman oikeuden enemmistöpäätöksellä vapauttaa Ahmed Omer Sheikh ja muut syytetyt, jotka sieppasivat ja tappoivat Daniel Pearlin. ”

Helmet kehottivat Yhdysvaltojen hallitusta “korjaamaan tämä epäoikeudenmukaisuus”. Perhe ilmoitti hakevansa korkeimman oikeuden määräyksen tarkistamista.

Korkein oikeus päätti, että Sheikh ja kolme aikaisemmin rikokseksi tuomittua miestä – Fahad Nasim Ahmed, Syed Salman Saqib ja Shaikh Muhammad Adil – “vapautettaisiin vankilasta”.

“Heidän oikeutuksensa pidetään voimassa kaikissa syytteissä”, tuomarit kirjoittivat lyhyessä järjestyksessä.

Ei ollut heti selvää, vapautuiko joku miehistä torstaina. Pakistanin hallitus on aiemmin kieltäytynyt noudattamasta tällaisia ​​määräyksiä.

Sheikhin asianajaja sanoi haastattelussa, että tuomioistuimen tuomio tarkoitti sitä, että 18 vuotta vanha asia hänen asiakasta vastaan ​​oli käytännössä ohi.

“Tuomioistuimen päätös osoitti, että Pakistanin tuomioistuimet ovat riippumattomia eivätkä kumartu minkäänlaiseen painostukseen”, sanoi asianajaja Mehmood A. Sheikh, joka ei ole etuyhteydessä asiakkaaseen. “Sheikhin perheellä on myötätuntoa Pearlin perheeseen, mutta lainvalvontaviranomaisten tehtävänä on pidättää todelliset tappajat.”

Luotto…Wall Avenue Journal, Agence France-Presse – Getty Photographs kautta

Oikeusasiantuntijat ja tapausta tuntevat turvallisuusviranomaiset sanovat, että herra Sheikhin syytteeseen asettaminen oli alusta alkaen virheellistä – syyllistynyt syytöksiin väärentämisestä, pakotetuista todistajien todistuksista ja epäonnistumisesta murhata asetta.

Analyytikoiden mukaan tuomioistuimen päätös voi vaarantaa Pakistanin pitkäaikaiset pyrkimykset poistaa itsensä kansainvälisen rahanpesuun ja terrorismin rahoittamiseen keskittyvän valvontaryhmän Monetary Motion Process Drive -ryhmän tarkkailulistalta.

Pakistan on tehnyt joitain edistysaskelia kahta merkittävää militanttiryhmää vastaan: Jamaat-ud-Dawa, joka teki Mumbain vuoden 2008 terrori-iskun, ja Jaish-e-Muhammad, ääriryhmä, jonka tarkoituksena on liittää Intian hallinnoima Kashmir Pakistanin puolesta. Se on pidättänyt heidän tärkeimmät johtajansa ja jäsenensä, sinetöineet kiinteistöt ja jäädyttäneet pankkitilit, kertoi Islamabadissa sijaitsevan Pakistanin rauhanopiskeluinstituutin johtaja Muhammad Amir Rana.

Mutta herra Rana sanoi, että “Pearl-murhasta tehty päätös osoittaa Pakistanin epäonnistuneen syytteeseen terrorismia koskevaan asiaan liittyvistä ihmisistä.”

Hän sanoi myös, että Pakistanin heikoista syytetoimista on tullut merkittävä huolenaihe terrorismitapauksissa. Viime kuussa terrorismin vastainen tuomioistuin Karachissa vapautti neljä miestä, jotka oli syytetty a Vuoden 2014 hyökkäys Karachin lentokentälle, vedoten todisteiden puutteeseen. Ainakin 27 ihmistä, turvallisuusviranomaiset ja lentokentän työntekijät mukaan lukien, kuoli jaksossa, jossa kuoli myös 10 hyökkääjää.

Pearlin tapauksessa Excessive Courtroom Sindhin maakunnassa kumosi huhtikuussa Sheikhin murhan tuomiosanoen, että sieppaussyytteen tueksi oli riittävästi todisteita, mutta ei murhaa. Tuomioistuin supisti hänen rangaistustaan ​​seitsemään vuoteen, mikä antoi hänelle mahdollisuuden kävellä vapaasti, koska hän oli ollut vankilassa jo 18 vuotta.

Sindhin hallitus vedosi terrorismilakiin pitääkseen Sheikhin ja kolme miestä tuomituksi hänen avustajinaan pidätyksessä.

Herra Pearlin perhe ja hallitus kääntyivät korkeimpaan oikeuteen ja pyysivät sitä kumoamaan alemman oikeusasteen tuomion.

The Wall Avenue Journalin toimittaja Herra Pearl siepattiin ja tapettiin eteläisessä satamakaupungissa Karachissa tammikuussa 2002 työskennellessään tutkinnassa, joka koski militanttiyhdistysten yhteyksiä Al-Qaidaan. Häntä menetti päätä seuraavassa kuussa.

Pian hänen kuolemansa jälkeen Pakistanin hallitus, silloisena presidentti Pervez Musharrafin johdolla, muutti nopeasti pidättääkseen Sheikhin ja muut miehet Yhdysvaltojen maailmanlaajuisen huuton ja paineen keskellä.

Yhdysvaltojen Islamabadin suurlähetystöön ei voitu heti saada kommentteja torstaina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *